Update VII | Nys krijgt groen licht voor deelname aan WK veldrijden Veldrijden
Veldrijden

Update VII | Nys krijgt groen licht voor deelname aan WK veldrijden

Update VII | Nys krijgt groen licht voor deelname aan WK veldrijden

(9 januari 2022, 14.29 uur) Wederom pech voor Thibau Nys: de Belgische belofte kwam tijdens het Belgisch kampioenschap in Middelkerke vervelend ten val. Hij heeft de wedstrijd daardoor moeten verlaten. Hoe hij er precies aan toe is, is op dit moment nog niet bekend.

Nys kwam in de voorlaatste ronde van het BK voor beloften ten val. Op het moment van de crash stevende de zoon van oud-crosser Sven Nys af op een zevende plek in de wedstrijd. Direct na de klap tegen de grond greep Nys naar zijn schouder, waarna hij even later afgevoerd werd met een ambulance.

Baloise Trek Lions, de ploeg van Nys, laat via sociale media weten dat de renner naar het ziekenhuis in Herentals vervoerd wordt voor een medische check. Daarna zal er meer bekend zijn over welke gevolgen de val voor hem hebben.

Het is niet de eerste keer dit crossseizoen dat Nys te maken krijgt met pech. Eerder kwam hij al vervelend ten val tijdens zijn campagne in de Verenigde Staten waar hij zijn sleutelbeen brak. Hoewel er een moeizame periode volgde in het veld, leek de jonge Belg de laatste weken weer beter in vorm. Zo schoot hij onlangs in Herentals voor de derde veldrit op rij raak.

Update - 9 januari 2022 (15.30 uur): Thibau Nys vreest voor sleutelbeenbreuk

Na zijn crash op het BK veldrijden vreest Thibau Nys opnieuw voor een sleutelbeenbreuk, zo laat hij in een eerste reactie weten voor de microfroon van VTM Nieuws. De renner van Baloise Trek-Lions kwam smerig ten val en moest de strijd staken, waarna hij per ambulance werd afgevoerd na het ziekenhuis. 'Het was mijn eigen fout, want ik maakte een verkeerde keuze in een bocht. Daardoor vloog ik over de kop.'

Nys zou eigenlijk eind januari afreizen naar het Amerikanse Fayetteville voor het WK veldrijden, maar de blessure lijkt roet in het eten te gooien. 'Dat is over, daar gaan we niet naartoe. Het WK wordt onmogelijk, onbegonnen werk', concludeert hij treurig.

Update II - 9 januari 2022 (19.15 uur): Toch geen sleutelbeenbreuk voor Thibau Nys

Waar Thibau Nys vanmiddag nog vreesde voor een sleutelbeenbreuk na zijn val op het BK veldrijden, komt de crosser nog enigszins goed weg. Zijn ploeg Baloise-Trek Lions meldt namelijk dat het niet om een gebroken sleutelbeen gaat, maar om een 'subluxatie van het AC-gewricht', wat inhoudt dat het gewricht tussen de schouder en het sleutelbeen even uit de kom schoot.

De Belgische veldrijder wordt niet geopereerd, maar wel ingetapet om het herstel zo goed mogelijk te laten verlopen. De ploeg houdt zijn herstel de komende dagen in de gaten, maar meldt wel dat Nys in elk geval niet aan de start van de Wereldbekercross in Flamanville zal verschijnen.

Update III - 10 januari 2022 (16.00 uur): Nys voorlopig geselecteerd voor WK veldrijden

Thibau Nys is ondanks zijn blessure voorlopig geselecteerd voor het WK veldrijden in het Amerikaanse Fayetteville eind januari. Dat blijkt uit de WK-selectie die bondscoach Sven Vanthourenhout maandag bekendmaakte. Op dinsdag 18 januari wordt een definitieve beslissing genomen of Nys fit genoeg is om af te reizen naar Amerika. Mocht hij onvoldoende hersteld zijn, dan neemt Witse Meeusen zijn plek in.

Update IV - 11 januari 2022 (08.45 uur): Nys mag hopen; Belg reed al 'probleemloos' op de rollen

Het was opvallend nieuws vanuit België afgelopen maandag: ondanks zijn blessure werd Thibau Nys voorlopig geselecteerd voor deelname aan het WK veldrijden eind deze maand. Coach Paul Van den Bosch legt tegenover Het Laatste Nieuws uit dat Nys inderdaad mag hopen op een trip naar de Verenigde Staten. Hij zou alweer 'probleemloos' op de rollen gereden hebben.

'Er waren sowieso enkele dagen rust ingepland', vertelt Van Den Bosch. 'De Wereldbekercross in Flamanville komt te vroeg, maar daarna moeten we kijken of hij in het bos kan trainen. Als dat lukt, gaat hij mogelijk nog via de X2O Trofee-cross van Hamme naar het WK.'

Update V - 13 januari 2022 (10.10 uur): Nys verbaast doktoren opnieuw

Thibau Nys leek een streep te kunnen zetten door het WK, toen hij bij het BK veldrijden in Middelkerke hard op zijn schouder viel. In gesprek met Het Laatste Nieuws is teamarts Jan Mathieu echter positief gestemd. Nys verbaasde in 2021 al door na een sleutelbeenbreuk weken eerder dan verwacht terug te keren. Dat scenario ontvouwt zich nu opnieuw. Sterker nog: het is het metalen plaatje in zijn schouder van die vorige operatie, die er nu voor gezorgd heeft dat het sleutelbeen niet opnieuw brak.

Dat de schouder 'slechts' uit de kom schoot, lijkt nu de redding richting het WK. 'Zijn herstel evolueert zeer gunstig. Het gaat écht wel de goeie kant uit. Niets wijst er op dit moment op dat het WK problematisch zou worden', aldus Mathieu. 'Hij heeft zijn eerste fietstripje achter de rug. Op het gemak, uiteraard. Dokter (Toon) Claes schatte de inactiviteitsperiode na onderzoek in het AZ Herentals in op veertien dagen en ik moet toegeven: ook ík was zondagavond eerder pessimistisch ingesteld. Maar net als na zijn sleutelbeenbreuk in het begin van het seizoen kon Thibau ook nu sneller dan gedacht weer wat bewegen. Toen werden vijf weken vooropgesteld en kwam hij na amper drie weken al opnieuw aan koersen toe.'

Update VI - 17 januari 2022 (09.20 uur): Ultieme test moet uitwijzen of Nys WK haalt

Het is nog altijd onduidelijk of Thibau Nys het WK veldrijden in Fayetteville gaat halen. De Belg viel hard op het BK veldrijden en ondervindt nog altijd hinder van die crash. Nys heeft met name last van de rug de afgelopen dagen, zo meldt Het Nieuwsblad. Maandag doet Nys volgens diezelfde krant een 'ultieme test', waarna het duidelijk zal worden of het WK een realistisch doel is of niet. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Update VII - 18 januari 2022 (15.50 uur): Groen licht voor Nys: deelname aan WK

Thibau Nys heeft groen licht gekregen voor deelname aan het wereldkampioenschap veldrijden eind deze maand. Zijn schouderblessure is genoeg hersteld om daar te strijden voor de regenboogtrui bij de beloften. Dat maakt zijn ploeg Trek Baloise Lions bekend via sociale media. Later gaf hij zelf aan dat hij 'helemaal fit is en klaar voor het WK'.

Nys was geblesseerd geraakt op het Belgisch kampioenschap veldrijden, maar herstelde vervolgens sneller dan in eerste instantie verwacht. Nadat de signalen rond de Belg de goede kant opgingen, werd er steeds nadrukkelijker gesproken over zijn aanwezigheid op het WK in Fayetteville. Voorafgaand aan de race in de Verenigde Staten zal Nys nog zijn opwachting maken in de X2O-cross in Hamme.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws