Van Aert gaat er deze winter maar moeilijk aan ontkomen: wel of geen WK? Veldrijden
Veldrijden

Van Aert gaat er deze winter maar moeilijk aan ontkomen: wel of geen WK?

Van Aert gaat er deze winter maar moeilijk aan ontkomen: wel of geen WK?

'Hij kwam, hij zag, hij overwon.' Deze zin was afgelopen zaterdag van toepassing op de rentree van Wout van Aert in het veld. De Belg van Jumbo-Visma declasseerde de concurrentie, voor zover je het in Boom zo kon noemen, tot kanonnenvoer. Maar daarmee maakte hij het zichzelf richting de rest van het winter niet al te makkelijk: Wel of geen WK?

Aan alles proefde je dat de rentree van Van Aert veel los maakte in België. De kranten werden er al de hele week mee gevuld, hij was onderdeel van de journaals om 13.00 en 19.00 uur en elke scheet van hem werd, ook door ons, gebombardeerd tot nieuws. Een kleine verkoudheid zette een minuscuul vraagteken achter zijn deelname in Boom, maar dit werd door Heer Van Aert zelf op zaterdag omgezet in een uitroepteken.

Aerts heeft het al over 'Kerstperiode zonder zeges'

Het parcours lag hem uiteraard als gegoten, maar de twee minuten die hij pakte op de overige crossers voelden toch als een opdoffer van jewelste voor Eli Iserbyt, Toon Aerts en co. Aerts repte na afloop al over een 'Kerstperiode zonder zeges', terwijl Iserbyt hoopte dat hij in de 'snellere wedstrijden' Van Aert kon bijbenen.

De hoofdrolspeler zelf bleef er na afloop koeltjes - zoals we hem kennen - onder. 'Bij de start merkte ik dat ik me goed voelde. Ik kon snel opschuiven en raakte ook vlug alleen weg, wat ik ook niet had verwacht. Dat is natuurlijk wel leuk', aldus Van Aert kort na de race. Het gaf hem wel 'veel vertrouwen' voor de rest van het seizoen, dat voorlopig eindigt met het Belgisch kampioenschap.

Zijn concurrenten Tom Pidcock en Mathieu van der Poel hebben al meermaals door laten sijpelen dat ze een groot doel maken van het WK in Fayetteville, eind januari. Van Aert wil daar vooralsnog niet aan met het voorjaar in het achterhoofd, maar het kan niet anders dan dat de druk op korte termijn al wordt opgevoerd in België. Hoe vaak zal hij de vraag 'Overweeg je deelname aan het WK?' wel niet gaan krijgen de komende anderhalve maand?

Van Aert gaat er deze winter maar moeilijk aan ontkomen: wel of geen WK?

Ook bij Jumbo-Visma hebben ze geen glazen bol

Het WK veldrijden is en blijft namelijk de holy grail in het land van de cross. Overigens is Adrie van der Poel, vader van Mathieu, er naar eigen zeggen zo goed als zeker van dat Van Aert 'gewoon' mee zal doen aan het WK. 'Wout zal zeker meedoen aan dat WK. Ze weten bij Jumbo-Visma al wat ze in de zomer gaan doen, maar nog niet in de winter? Komaan zeg, dat geloof je toch niet', citeert Het Nieuwsblad maandag.

Het zal wat extra olie op het - inmiddels al aanwakkerende - WK-vuurtje gooien. Bij Jumbo-Visma prediken ze vooralsnog begrijpelijk wat rust. 'De trip naar Amerika én de voorbereiding op het WK kosten trainingsdagen en reisdagen en we weten niet of we dat wel kunnen opofferen om ook in het voorjaar goed te zijn. Maar een WK veldrijden laat je niet zomaar vallen, zeker als blijkt dat Wout daar een grote kans zou maken op een vierde wereldtitel.'

'De klassiekers zijn belangrijker dan het WK veldrijden', is de logische samenvatting van de uitleg bij Jumbo-Visma. Ook zij hebben geen glazen bol hoe Van Aert en co zo'n WK in Amerika verwerken, daarbij is het met huidige profniveau sowieso al uiterst moeilijk om een vormpiek perfect te plannen, zo zagen we het afgelopen jaar ook bij Van Aert. Tuurlijk zou het zonde zijn als Van Aert er niet bij is, maar dat is in april ten tijde van Vlaanderen en Roubaix al lang weer vergeten. Dus, lekker aankijken de komende weken en laat die ene vraag nog maar even onbeantwoord.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws