Van der Poel 'toch wel gevoelig' voor publieke opinie richting WK: 'Dat merk je niet, want dat is niet stoer' Veldrijden
Veldrijden

Van der Poel 'toch wel gevoelig' voor publieke opinie richting WK: 'Dat merk je niet, want dat is niet stoer'

Van der Poel 'toch wel gevoelig' voor publieke opinie richting WK: 'Dat merk je niet, want dat is niet stoer'

Zijn brul bij het passeren van de finishlijn verraadde genoeg: de winst op het WK veldrijden in Hoogerheide was na onder meer plankjesgate in Tokio en hotelgate in Australië eentje die zeer welgekomen was voor Mathieu van der Poel. Die mening deelt ook bondscoach Gerben de Knegt.

De bondscoach weet dat het de laatste jaren niet altijd even makkelijk was voor Van der Poel. ‘Hier is ie wel heel blij mee', stak De Knegt van wal tegenover In de Leiderstrui. 'Dit zet hem wel weer even in de stijgende lijn, want het zat de laatste tijd niet echt mee. Hij was heel relaxed en alle seinen stonden op groen, maar dat is wel vaker geweest en dan lukte het ook soms wel eens niet', aldus De Knegt.

‘Het is ook maar gewoon een jonge jongen. Iedereen denkt altijd dat alles wat hij aanraakt altijd maar in goud gaat veranderen. En van alle kanten wordt daar ook wel iets van gevonden, maar dat kan ook wel wat doen met iemand. Daar is hij toch wel gevoelig voor. Dat merk je natuurlijk niet aan de buitenkant, want dat is niet stoer', vertelde de bondscoach aan deze site.

Van der Poel 'toch wel gevoelig' voor publieke opinie richting WK: 'Dat merk je niet, want dat is niet stoer'

'Mathieu had aan tafel gewoon het hoogste woord, hoor'

Hoe merkte de bondscoach dan dat Van der Poel relaxed naar dit WK toeleefde? ‘Als hij een kwartiertje langer op de kamer blijft om over onzin te kletsen. Hij houdt er niet zo van als er een heel hotel vol zit met allemaal mensen die hem wat willen vragen of wat van hem willen, maar je kunt natuurlijk ook niet zo’n hotel afhuren. Maar aan tafel had hij ook gewoon het hoogste woord, hoor.’

Ook deze winter liep het richting het WK niet allemaal van een leien dakje, merkt De Knegt op. ‘Zoiets als met zijn rug, dat is natuurlijk niet fijn. Je kunt niet honderd procent belasten en dat sterkt je zelfvertrouwen ook niet echt. Maar nu zie je: als hij zijn niveau haalt, is hij er altijd dicht bij.’

Hoe heeft Van der Poel er dan in relatief korte tijd toch voor gezorgd dat het die betere kant opging met de rug? ‘Het is ook een kwestie van je oefeningen goed doen. Hij moet ook iedere dag opstaan en zijn rugoefeningen doen', aldus De Knegt, waar Van der Poel zelf stelde dat hij op stage in Spanje heel hard gewerkt heeft aan het euvel.

De Knegt wil niet spreken van een perfect weekeinde voor zijn selectie. ‘Bijna. Lauren Molengraaf had bij de junioren dames wel echt pech, dat was heel jammer. Tibor Del Groso wordt bij de beloften mannen tweede, dat is ook heel knap. Super', aldus de bondscoach, die openlijk stelde dat hij het frappant vindt dat er zich niet meer sponsors bij de KNWU melden voor het veldrijden en paradepaardje Van der Poel. 'Hoe nu verder, na zo'n WK? Dan bellen we van de week nog een keer en dat was het dan, op naar de volgende', klinkt het vol vertrouwen bij de trotse keuzeheer.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws