Van Empel triomfeert in eerste editie Wereldbeker Maasmechelen, voor Pieterse en Van Anrooij Veldrijden
Veldrijden

Van Empel triomfeert in eerste editie Wereldbeker Maasmechelen, voor Pieterse en Van Anrooij

Van Empel triomfeert in eerste editie Wereldbeker Maasmechelen, voor Pieterse en Van Anrooij

Fem van Empel heeft de Wereldbekerwedstrijd in Maasmechelen gewonnen. De Nederlandse wist haar rol van topfavoriete waar te maken nadat zij in de slotfase weg reed bij haar mede-koplopers. Puck Pieterse reed naar de tweede plaats, Shirin van Anrooij werd derde.

Er stond een mooi deelnemersveld aan de start bij de Wereldbekerwedstrijd in Maasmechelen. De wedstrijd, die de plaats van Rucphen op de kalender had ingenomen, is een compleet nieuwe veldrit. Onder meer wereldkampioene Marianne Vos, vrouw in vorm Fem van Empel, Denise Betsema, Annemarie Worst en Ceylin del Carmen Alvarado gaven acte de présence. Vrijwel alle dames gingen in korte broek en korte mouwen van start: het kwik was in Maasmechelen namelijk opgelopen tot 22 graden Celcius.

Nederlandse dames maken andermaal direct na de start de dienst uit

Zeven rondjes crossen op het mijnterrein in Maasmechelen: direct na de start roerden de Nederlandse favorieten zich vooraan. Het was Alpecin-renster Puck Pieterse die, dankzij een 'bunny hop' over de balken, na de eerste ronde een klein gaatje had geslagen op de rest. Niet ver daarachter volgden Van Empel, Shirin van Anrooij en Alpecin-collega Alvarado. Bij het ingaan van de derde ronde werd de 20-jarige Pieterse bijgehaald door de drie achtervolgsters.

De vier dames vooraan fietsten een mooie voorsprong van tien seconden op de nummer vijf in koers, Denise Betsema, bijeen. Wereldkampioene Vos moest achteraan starten en dat zorgde ervoor dat zij na drie rondjes veldrijden tussen plek zeven en acht schommelde. Inmiddels lag het tempo vooraan zo hoog dat Alvarado de rest moest laten gaan. De kopgroep werd zo een echte 'jonkies-groep': alle drie de dames mogen nog in de beloftencategorie starten op het EK in Namen.

Van Empel rijdt in ultieme slotfase weg bij Van Anrooij en Pieterse

Met nog drie van de zeven rondjes te gaan, besloot Van Anrooij weg te rijden bij Van Empel en Pieterse. Ze sloeg een klein gaatje, maar haar poging bleek uiteindelijk tevergeefs: het duo maakte niet veel later weer de aansluiting bij de renster van Baloise-Trek Lions. Alvarado was te hard van stapel gelopen in de beginfase en zakte er flink doorheen. Betsema was de nummer vier in de wedstrijd en volgde continu op een kwart minuut van de koplopers. In de tussentijd was een teleurstellende dag voor Worst waarneembaar: zij fietste halfweg koers al op meer dan twee minuten van het leidende trio.

De drie leidsters leken met nog één ronde te gaan niet van elkaar af te komen en zodoende rechtstreeks af te stevenen op een sprint à trois. Daar had Van Empel echter weinig zin in. In de ultieme finale plaatste zij haar allesbeslissende aanval. Pieterse en Van Anrooij konden haar versnelling niet bijbenen en moesten passen. Van Empel soleerde naar de overwinning, Pieterse werd tweede en Van Anrooij derde.

Uitslag Wereldbeker veldrijden Maasmechelen vrouwen

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws