Voorbeschouwing Wereldbeker Maasmechelen 2022 | Worden Van Empel en Iserbyt bedreigd door Vos en Van der Haar? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Maasmechelen 2022 | Worden Van Empel en Iserbyt bedreigd door Vos en Van der Haar?

Voorbeschouwing Wereldbeker Maasmechelen 2022 | Worden Van Empel en Iserbyt bedreigd door Vos en Van der Haar?

Dit is altijd leuk: een nieuwkomer op de crosskalender. Zondag 30 oktober gaan de mannen en vrouwen de strijd met elkaar aan voor de vierde Wereldbekermanche van dit jaar in een gloednieuwe cross in Maasmechelen. In de Leiderstrui probeert je wegwijs te maken voor deze veldrit!

Het is niet zo dat er een lange voorbereiding ten grondslag ligt van deze cross: er moest pas geschakeld worden op het moment dat Rucphen (de Nederlandse veldrit die eigenlijk op deze datum gepland stond) om budgettaire redenen terugtrok. Uiteindelijk kwam de organisatie van de Wereldbeker veldrijden uit bij Maasmechelen, dat tegen de Nederlandse grens ligt.

De cross zal verreden worden rondom het terrein in Terhills, dat vlakbij het winkelcentrum Maasmechelen Village ligt. Hier mogen de renners en rensters met prachtige vergezichten strijden om de eerste zege in Maasmechelen, een cross die nu en later symbool wil staan voor duurzaamheid in de fietssport.

Praktische informatie Wereldbeker veldrijden Maasmechelen 2022

  • Zondag 30 oktober 2022
  • Deelnemerslijst mannen en vrouwen
  • Klassering: Wereldbeker

In dit artikel

  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Parcours, weer en tijden Wereldbeker veldrijden Maasmechelen 2022

Doordat de cross in Maasmechelen een nieuwe is op de kalender, is het koffiedik kijken wie er op dit parcours precies de boventoon gaan voeren. Op basis van onderstaand plaatje en een korte introvideo met snelle beelden lijkt het alvast iets voor de technische crossers te worden, terwijl er ook de nodige hoogtemeters voltooid moeten worden rondom het terrein en tussen de bomen van Terhills.

Op het mijnterrein in Maasmechelen wordt alvast gedacht aan de natuur, want van elk ticket gaat één euro naar het natuurbehoud. In deze strook is het alvast goed vertoeven voor de renners en het publiek, daar het met mooie waterplassen een cross op een zeer leuke locatie is. Alvast mooi om hier voor de eerste keer namens de Wereldbeker te komen!

Voorbeschouwing Wereldbeker Maasmechelen 2022 | Worden Van Empel en Iserbyt bedreigd door Vos en Van der Haar?

Weer
Het is voor deze tijd van het jaar ongelofelijk zacht weer en dat zal zondag niet anders zijn. De verwachte temperaturen is zondag zo'n 24 graden Celsius, bij een lekker briesje en zonnetje.

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.10 uur
Finish mannen: 16.15 uur

Favorieten vrouwen Wereldbeker veldrijden Maasmechelen 2022

Wie de afgelopen weken goed naar de vrouwencross heeft gekeken, kan niet om één vrouw heen: Fem van Empel uit Sint-Michielsgestel rijdt als een zeer ervaren vrouw rond en trekt voorlopig alle prijzen naar zich toe. De volwassenheid waarmee Van Empel de concurrentie regelt is imponerend en vanuit alle hoeken klinkt er de nodige lof voor de Brabantse van Pauwels Sauzen - Bingoal.

Van Empel wordt zelfs al eens de nieuwe Marianne Vos genoemd en kan dat zondag voor het eerst tonen in een één op één-gevecht in het crossseizoen 2022-2023. Vos maakte afgelopen dinsdag in Woerden haar rentree na enkele dagen eerder het NK gravel te hebben gewonnen en mag het zondag dus opnemen tegen haar nieuwe ploeggenote, daar Van Empel vanaf 1 januari 2023 ook voor Jumbo-Visma uit zal komen.

Marianne Vos rijdt haar eerste Wereldbekercross van deze winter.
Marianne Vos rijdt haar eerste Wereldbekercross van deze winter.

De vrouw die Vos donderdag afhield in Woerden was Blanka Kata Vas, die afgelopen zondag voor het eerst meedeed in Tábor. Daar eindigde ze als vijfde, maar het parcours in Maasmechelen moet haar misschien nog iets beter liggen. Net als Puck Pieterse is ook zij een afvaardiging van de nieuwe generatie, waar ook Van Empel toe behoort.

Denise Betsema en Annemarie Worst zijn het hele seizoen al goed voor de nodige podiumplaatsen en zullen hier ook zondag weer op mikken. Ceylin del Carmen Alvarado is tot dusver bezig aan een degelijk seizoen, met een tweede plek in Waterloo als voornaamste wapenfeit. Zij zal net als Shirin van Anrooij en Inge van der Heijden hopen op een welkome uitschieter.

Favorieten mannen Wereldbeker veldrijden Maasmechelen 2022

Is het bij de vrouwen Fem van Empel die dit seizoen het mooie weer maakt, bij de mannen is die rol weggelegd voor Eli Iserbyt. De Belg won vier van zijn zes crossen dit jaar en eindigde tweemaal als tweede achter ploeggenoot Michael Vanthourenhout, die ook om de prijzen mee zal willen doen in Maasmechelen. In ieder geval is het een knalstart van jewelste voor Pauwels Sauzen - Bingoal, waar ze met recht de complimenten voor verdienen.

Achter de mannen van Jurgen Mettepenningen zien we Lars van der Haar steeds beter worden. De Nederlander van Baloise Trek Lions werd derde in Waterloo, tweede in Tábor en nu in Maasmechelen? Een overwinning zou het logische gevolg zijn, maar Van der Haar zal al tevreden zijn als hij richting het EK van volgende week kan laten zien dat hij in de vorm steekt om de Belgen aan te kunnen.

Lars van der Haar is aan een goede opbouw richting het EK bezig. 
Lars van der Haar is aan een goede opbouw richting het EK bezig. 

In Woerden rekende Van der Haar dinsdag alvast af met Quinten Hermans, die er zondag ook weer bij zal zijn. Samen met Laurens Sweeck, Jens Adams, Niels Vandeputte en Toon Vandebosch behoort hij tot het kransje Belgen rondom top vijf. Daar plaatsen we ook de Nederlanders Ryan Kamp, Joris Nieuwenhuis en Mees Hendrikx bij, evenals Felipe Orts (Spanje) en Kevin Kühn (Zwitserland). Uit dat laatste land doet overigens ook Movistar-coureur Johan Jacobs mee.

TV Wereldbeker veldrijden Maasmechelen 2022

Eurosport begint de uitzending voor Maasmechelen om 14.30 uur, andermaal via Eurosport 1 en de Eurosport Player. De uitzending voor de heren begint om 16.00 uur. Sporza is er ook de hele middag bij vanuit Maasmechelen. De Belgen zenden vanaf 13.30 uur uit via kanaal Eén.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws