Van Empel wilde geen 'spijt hebben' na lekke band: 'Greep ze ronde per ronde terug' Veldrijden
Veldrijden

Van Empel wilde geen 'spijt hebben' na lekke band: 'Greep ze ronde per ronde terug'

Van Empel wilde geen 'spijt hebben' na lekke band: 'Greep ze ronde per ronde terug'

Fem van Empel werd zaterdag in Namen op soevereine wijze voor het eerst Europees kampioen veldrijden bij de elite. Zelfs een flink pechmoment in de tweede ronde kon niet voorkomen dat de vrouw in vorm solo over de finish kwam.

Van Empel rijgt de zeges dit jaar aaneen. Van de negen crossen die ze voor het EK reed, won ze er zeven. In de andere eindigde ze als tweede. In Namen volgde de achtste overwinning en de zesde op een rij. Voor de Europese titel moest ze echter – door een opvallend pechmoment – hard werken. ‘Na de lekke band wilde ik zonder spijt finishen. Ik had een goede tempo te pakken en greep ze ronde per ronde terug. Ik ben heel erg blij. Ik had nooit verwacht om de trui mee naar huis te namen. Het is alweer mijn achtste overwinning van het jaar. Ik kan het niet bevatten’, aldus Van Empel in het flashinterview.

Het zware parcours in Namen is onderhand één van de meest iconische in het veldritcircuit; het maakt de zege voor Van Empel des te mooier. ‘Namen is heel iconisch. Het parcours lag er heel glibberig bij, maar ik vind het een heel mooi rondje.; het lijkt op mountainbiken’, verwijst ze tot slot naar één van haar andere liefdes.

Van Empel: 'Ceylin was daar heel sterk'

In gesprek met verschillende media kwam Van Empel nog even terug op het pechmoment in de tweede ronde. Daar merkte ze kort na het passeren van de materiaalzone dat ze een lekke voorband had. Ze liep met de fiets terug naar het begin van de zone en wisselde van fiets. Al met al kostte het haar ongeveer een halve minuut. Het had veel erger gekund, als ze de zone helemaal zou hebben gepasseerd. ‘Dan was het einde oefening geweest.’ Zover kwam het gelukkig niet. ‘Ik heb heel goede begeleiding om me heen, die oplettend zijn en de juiste dingen zeggen.’

In de cross was het enkel Alvarado die het Van Empel echt lastig kon maken. Waar de kersverse Europees kampioene op de stroken bergop domineerde, was op het technische gedeelte – met name de schuine kant – Alvarado beter. Om die reden koos Van Empel in de slotronde voor een aanvallende tactiek. ‘Het was heel verraderlijk op die schuine kant. Het was zaak om niet te overhaasten. Ceylin was daar heel sterk.’

Toch was het juist op de schuine kant, waar de wedstrijd door een fout van Alvarado in een beslissende plooi werd gelegd. Die fout kwam mede door de druk die Van Empel zette. ‘Ik probeerde op de klim daarvoor wat voorsprong te pakken, zodat - mocht ze dichterbij komen - ik na de strook nog wat voorsprong zou hebben’, legt Van Empel uit.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws