Voorbeschouwing EK veldrijden - vrouwen 2023 | Wie of wat doet Van Empel wat in Pontchâteau? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing EK veldrijden - vrouwen 2023 | Wie of wat doet Van Empel wat in Pontchâteau?

Voorbeschouwing EK veldrijden - vrouwen 2023 | Wie of wat doet Van Empel wat in Pontchâteau?

De Koppenbergcross is nog maar net achter de rug, maar het EK veldrijden staat alweer voor de deur. Zondag 5 november maken de dames zich op voor hun kampioenschap in Pontchâteau. Wie (of wat, zie storm Ciaran) doet Fem van Empel wat in Frankrijk? In de Leiderstrui blikt vooruit.

Wie de recente erelijst van het EK veldrijden van de vrouwen erbij pakt, ziet één rode draad: Nederland. Sinds 2018 won Oranje de laatste vijf edities van de Europese titelstrijd, met vijf verschillende vrouwen. Achtereenvolgens Annemarie Worst, Yara Kastelijn, Ceylin del Carmen Alvarado, Lucinda Brand en afgelopen jaar Van Empel hengelden het blauwwitte shirt binnen.

Vorig jaar werd het kampioenschap op de Citadel van Namen verreden, waar Van Empel op een zwaar parcours Alvarado en de Hongaarse Blanka Kata Vas voor kon blijven. Verder is de editie van 2016 nog een interessante, daar die ook in Pontchateau werd verreden. Toen won de Nederlandse Thalita de Jong, voor Brand.

Laatste winnaars EK vrouwen

2022 Fem van Empel
2021 Lucinda Brand
2020 Ceylin del Carmen Alvarado
2019 Yara Kastelijn
2018 Annemarie Worst
2017 Sanne Cant
2016 Thalita de Jong
2015 Sanne Cant
2014 Sanne Cant
2013 Helen Wyman

Highlights EK veldrijden 2022 (vorig jaar) en 2016 (tevens in Pontchateau)

Parcours, weer en tijden EK veldrijden vrouwen Pontchâteau 2023

Pontchateau is een gekende naam in het veldrijden: de Franse plaats was in het verleden al decor van meerdere grote gebeurtenissen als WK's, EK's (in 2016 dus nog) en ook Wereldbekers. Normaliter is er sprake van een snel parcours waarop het lang samen kan zijn, al nam de organisatie al een vlucht naar voren door de omloop op de Franse heuvel wat listiger te maken.

In de Leiderstrui trok naar de Nederlandse (Gerben De Knegt) en Belgische (Sven Vanthourenhout) bondscoaches met de vraag wat zij als ervaringsdeskundigen verwachten van de omloop. De Knegt reed er zelf nog een WK in 2004 en was in 2016 ook al bondscoach. 'Het zal een beetje afhankelijk zijn van het weer. Ze voorspellen veel regen voor volgende week, dus dat kan een modderpoel worden. Het gevolg daarvan is dat je een eerlijke koers krijgt, waarin de beste gaat winnen. Dan kom je op je plekje terecht, zeg maar.'

Vanthourenhout wierp ook zijn blik vooruit. 'De weersomstandigheden ginder zijn heel slecht en ik ben nog nooit in die hoedanigheid in Pontchateau geweest. We moeten dus echt kunnen inschatten wat dat teweeg brengt voor het parcours. Als dat dan een trage cross is zoals de Koppenberg, dan gaat er weinig tactiek aan te pas komen. Als we een scenario krijgen zoals op het EK van 2016 in Pontchateau, waar het lang samenzat, wordt het wel meer een tactische cross', verwacht hij.

course european championships cyclocross pontchateau 2023 v1

Weer
Het weer is door storm Ciaran hét thema richting het EK. Zaterdagmiddag wordt er namelijk windkracht 7 op de schaal van Beaufort vanuit het zuidwesten - zee dus - voorspeld in Pontchâteau, terwijl de pluviometer naar verwachting 40 à 50 millimeter regen zal waarnemen gedurende de dag. Als dat maar goed gaat...

Tijden (zondag 5 november)
Start: 14.00 uur
Finish: 14.50 uur

Favorieten vrouwen EK veldrijden Pontchâteau 2023

Fem van Empel is onwijs dominant bij de vrouwen. De jongeling van Jumbo-Visma rijdt vrijwel elke cross foutloos en rijgt de zeges dan ook aaneen. Of het parcours bezaaid ligt met modder of niet, lijkt haar niet uit te maken. Zowel op de snelle omlopen als op de zware omlopen, is zij bij afwezigheid van Puck Pieterse en Shirin van Anrooij de absolute topfavoriet. Zij staat dan ook huizenhoog boven de rest op deze favorietenlijst.

Maar er kan natuurlijk van alles anders gaan dan verwacht, dat is het mooie aan cross. Slechte benen, een stuurfout, een lekke band of kapotte onderdelen liggen op de loer. Al helemaal met veel wind en regenval. We kijken dan voornamelijk naar andere Nederlandse dames op de deelnemerslijst: Ceylin del Carmen Alvarado is dan de eerste die naar voren komt gezien haar constante prestaties van dit jaar, maar zij kwam zondag in Maasmechelen nog wel hard ten val.

fem van empel 2

Inge van der Heijden toont dit jaar ook een constant niveau, waarbij een podiumplek op het EK een mooie beloning zou zijn. Annemarie Worst en Aniek van Alphen liet vorig weekeinde in Ruddervoorde en Maasmechelen ook heel mooie dingen zien, maar kenden woensdag op de Koppenberg beiden een lastige dag. Manon Bakker is er als nummer twee van de Nacht van Woerden ook bij, Denise Betsema besloot zich ondanks een tweede plek op de Koppenberg af te melden bij keuzeheer De Knegt. Overigens staat ook achter de deelname van Blanka Kata Vas - wel op de voorlopige startlijst - een groot vraagteken: zij brak recent haar sleutelbeen.

De nummer drie van de Koppenberg, de Britse Anna Kay, is ook van de partij in het westen Frankrijk. De thuisrijders zelf komen dan weer met de zussen Perrine en Helene Clauzel en Evita Muzic op de proppen, maar net als de Belgische dames (Sanne Cant, Marion Norbert Riberolle, Alicia Franck en Laura Verdonschot), de Italiaanse Sara Casasola en de andere landen lijkt een ereplaats voor hen het maximale te zijn.

Favorieten vrouwen EK veldrijden Pontchâteau 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriete: Fem van Empel (Nederland)
Outsiders: Ceylin del Carmen Alvarado (Nederland) en Inge van der Heijden (Nederland)
Longshots: Annemarie Worst, Aniek van Alphen (Nederland) en Anna Kay (Groot-Brittannië)

TV EK Veldrijden Pontchâteau vrouwen 2023

Het EK veldrijden bij de vrouwen is bij zowel Sporza (VRT1) als Eurosport (Eurosport 1 en de online kanalen) te volgen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws