Voorbeschouwing EK veldrijden - mannen 2023 | Van der Haar, Iserbyt of Nys: het wordt sowieso nice! Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing EK veldrijden - mannen 2023 | Van der Haar, Iserbyt of Nys: het wordt sowieso nice!

Voorbeschouwing EK veldrijden - mannen 2023 | Van der Haar, Iserbyt of Nys: het wordt sowieso nice!

Het EK veldrijden van dit weekeinde in het Franse Pontchateau kent één duidelijke hoofddis: de titelstrijd bij de mannen, die uit dreigt te lopen op een heerlijke battle tussen de Belgen en Nederlanders. In de Leiderstrui kijkt lekkerbekkend vooruit naar wat er te verwachten valt!

Allereerst werpen we een blik op de recente geschiedenis van dit EK, dat in de huidige opzet slechts acht keer verreden werd. In 2015 was het Lars van der Haar die in Huijbergen de eerste Europese titel wist te winnen, voor Wout van Aert. Een jaar nadien werd het EK - net zoals in 2023 dus - in Pontchateau verreden, waar we destijds een opvallend gesloten veldrit kregen. Toon Aerts won destijds, vóór Mathieu van der Poel en Van Aert.

Vervolgens was het drie keer Van der Poel die de hoofdvogel binnenhaalde, waarna hij en zijn rivaal van het EK-decor verdwenen ten faveure van hun wegseizoen. Vervolgens wisten Eli Iserbyt, opnieuw Van der Haar en afgelopen seizoen Michael Vanthourenhout de titel binnen te hengelen. De lange Belg was vorig jaar in eigen land, in Namen, de sterkste op de Citadel aldaar.

Laatste winnaars EK veldrijden mannen

2022 Michael Vanthourenhout
2021 Lars van der Haar
2020 Eli Iserbyt
2019 Mathieu van der Poel
2018 Mathieu van der Poel
2017 Mathieu van der Poel
2016 Toon Aerts
2015 Lars van der Haar

Highlights EK veldrijden 2022 (vorig jaar) en 2016 (tevens in Pontchateau)

Parcours, weer en tijden EK veldrijden mannen Pontchâteau 2023

Pontchateau is een gekende naam in het veldrijden: de Franse plaats was in het verleden al decor van meerdere grote gebeurtenissen als WK's, EK's (in 2016 dus nog) en ook Wereldbekers. Normaliter is er sprake van een snel parcours waarop het lang samen kan zijn, al nam de organisatie al een vlucht naar voren door de omloop op de Franse heuvel wat listiger te maken.

In de Leiderstrui trok naar de Nederlandse (Gerben De Knegt) en Belgische (Sven Vanthourenhout) bondscoaches met de vraag wat zij als ervaringsdeskundigen verwachten van de omloop. De Knegt reed er zelf nog een WK in 2004 en was in 2016 ook al bondscoach. 'Het zal een beetje afhankelijk zijn van het weer. Ze voorspellen veel regen voor volgende week, dus dat kan een modderpoel worden. Het gevolg daarvan is dat je een eerlijke koers krijgt, waarin de beste gaat winnen. Dan kom je op je plekje terecht, zeg maar.'

Vanthourenhout wierp ook zijn blik vooruit. 'De weersomstandigheden ginder zijn heel slecht en ik ben nog nooit in die hoedanigheid in Pontchateau geweest. We moeten dus echt kunnen inschatten wat dat teweeg brengt voor het parcours. Als dat dan een trage cross is zoals de Koppenberg, dan gaat er weinig tactiek aan te pas komen. Als we een scenario krijgen zoals op het EK van 2016 in Pontchateau, waar het lang samenzat, wordt het wel meer een tactische cross', verwacht hij.

course european championships cyclocross pontchateau 2023 v1

Weer
De vrouwen krijgen zaterdag vermoedelijk te maken met gigantisch slechte weersomstandigheden, maar voor de mannen lijkt het richting zondag al wat te gaan beteren. Er wordt nog wel wat regen verwacht en met een kracht van 6 op de Schaal van Beaufort waait het ook gruwelijk hard, maar al bij al is het te doen.

Tijden
Start: 15.10 uur
Finish: 16.10 uur

Favorieten EK veldrijden mannen Pontchâteau 2023

Eenieder is het er wel over eens: de Europese sterrentrui gaat vermoedelijk naar iemand die het EK net heeft afgewerkt in een Nederlands oranje tenue of een Belgisch blauw tricot. Daarbij moeten we opmerken dat de favorieten, en dan met name de drie topfavorieten, ontzettend dicht bij elkaar liggen voor zondag. Voor we aan de definitieve sectie beginnen, willen we dus meegeven dat dat een ontzettend spannende koers belooft!

De drie mannen die iedereen in de gaten zal houden zijn Lars van der Haar uit Nederland en het Belgische duo Thibau Nys en Eli Iserbyt. Afgaand op de afgelopen weken en de behaalde overwinningen is Nys dé te kloppen man, maar de Belg gaf na afloop van de door hem gewonnen Koppenbergcross al aan dat deze periode van het seizoen wat hem betreft niet meer kapot kan.

Daarbij kijkt zowel hij als landgenoot Iserbyt nadrukkelijk naar de Nederlander Van der Haar, die we ook nog eens als absolute kampioenschapsrenner mogen bestempelen. De uit Woudenberg afkomstige crosser kan pieken als geen ander en lijkt bij de grote wedstrijden net altijd dat beetje extra's in zijn arsenaal te hebben. Het parcours - en hoe dat er bij gaat liggen - maakt hem niet uit. 'Ik heb er gewoon superveel zin in', klonk het woensdag na de Koppenberg, waar hij zeer sterk oogde, uit zijn mond.

lars van der haar

Dan het Pauwels Sauzen-Bingoal-duo Iserbyt en Michael Vanthourenhout. Die eerste werd derde op de Bult van Melden en kon daar niet tippen aan zowel Nys als Van der Haar op de momenten dat het er toe deed, dus hij is voor ons de derde in de rij. Ploeg- en landgenoot Vanthourenhout sukkelde recent nog met ziekte, maar kan als titelverdediger en gekende kampioenschapscoureur mogelijk nog wat uit zijn tenen halen.

Laurens Sweeck wordt misschien wat onderbelicht op het moment, mogelijk door het feit dat hij niet op de Koppenberg was? Toch kan ook hij wel wat amok maken in de koers, waar de Nederlanders met Pim Ronhaar, Ryan Kamp en Joris Nieuwenhuis dan weer scherp op moeten zijn. Overigens geldt dat ook voor andere Belgen als Toon Vandebosch, Niels Vandeputte, Joran Wyseure en uiteraard de beresterke Gerben Kuypers.

Zijn er ook nog andere landen die meedoen? Jazeker, maar toch vooral in de marge. Cameron Mason is een Brit die we op een zwaardere omloop nooit uit mogen vlakken, terwijl Felipe Orts (Spanje), Kevin Kuhn (Zwitserland), Gioele Bertolini (Italië), Joshua Dubau (Frankrijk) en Michael Boros (Tsjechië) namens hun landen ook geen modderfiguur zullen willen slaan.

Favorieten EK veldrijden mannen Pontchâteau 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Lars van der Haar (Nederland)
Outsiders: Thibau Nys en Eli Iserbyt (België)
Longshots: Gerben Kuypers, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck (België), Pim Ronhaar (Nederland) en Cameron Mason (Groot-Brittannië)

TV EK Veldrijden Pontchâteau mannen 2023

Het EK veldrijden bij de vrouwen is bij zowel de NOS (NPO1), Sporza (VRT1) als Eurosport (Eurosport 1 en de online kanalen) te volgen. Dit zal vanaf 15.00 uur zijn, het moment dat de cross van start gaat. In de Leiderstrui is ter plekke voor alle ditjes en datjes omtrent de koers!

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news