Voorbeschouwing Exact Cross Essen 2022 | Wie schittert er bij afwezigheid toppers? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Exact Cross Essen 2022 | Wie schittert er bij afwezigheid toppers?

Voorbeschouwing Exact Cross Essen 2022 | Wie schittert er bij afwezigheid toppers?

Terwijl veel veldrijders de oversteek naar Ierland aan het maken zijn voor de Wereldbekercross van Dublin, blijft een deel achter in de Lage Landen. Niet voor niets, want zaterdag staat er met de Exact Cross in Essen nog een mooie wedstrijd op het programma. In de Leiderstrui licht uit.

Toch moet het een hard gelag zijn voor de Robotland Cyclocross, die de afgelopen jaren nog uit mocht pakken met overwinningen van sterren als Mathieu van der Poel (2020) en Wout van Aert (2021). Dat geldt ook voor de dames, waar Marianne Vos in 2019 en 2020 zegevierde en afgelopen jaar Zoe Backstedt haar definitieve doorbraak kende. Dit jaar is het op papier in de breedte allemaal iets minder...

Praktische informatie Exact Cross Essen 2022

  • Zaterdag 10 december 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: Exact Cross

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars

2021/2022 Wout van Aert / Zoe Backstedt
2020/2021 Mathieu van der Poel / Marianne Vos
2019/2020 Quinten Hermans / Marianne Vos
2018/2019 Laurens Sweeck / Maud Kaptheijns
2017/2018 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2016/2017 Wout van Aert / Sanne Cant
2015/2016 Wout van Aert / Sanne Cant
2014/2015 Wout van Aert / Sophie de Boer
2013/2014 Kevin Pauwels / Sanne Cant
2012/2013 Jan Denuwelaere / Sanne Cant

Parcours, weer en tijden Exact Cross Essen 2022

De Robotland Exact Cross in Essen heeft een karakteristiek crossparcours. Een technische strook, wat balkjes, zandbak, enkele stroken echt veld en een karakteristieke finish. Niets op aan te merken, maar super spannend is het ook niet. Desondanks is het altijd voer voor een mooi spektakel, zowel bij de mannen als vrouwen.

Voorbeschouwing Exact Cross Essen 2022 | Wie schittert er bij afwezigheid toppers?

Weer
Brrrrrr. Het gaat koud worden aankomende zaterdag. Overdag komt het peloton net boven het vriespunt uit, terwijl er bij tijden wel sprake is van een licht zonnetje en fijn briesje. Kans op neerslag is er op het moment niet.

Tijden
Start vrouwen: 13.45 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.00 uur
Finish mannen: 16.00 uur

Favorieten vrouwen Exact Cross Essen 2022 

Let op: de deelnemerslijst is nog niet bevestigd, dus deze is geconstrueerd op basis van de voorlopige.

Bij de vrouwen lijkt het een zeer open strijd te worden. Naast de jongedames Fem van Empel en Puck Pieterse zijn nu ook types als Ceylin del Carmen Alvarado en Denise Betsema er niet bij door de cross van zondag in Dublin, waardoor het uitkijken is naar de dames die de reis naar Ierland niet maken. Daarvan steekt Aniek van Alphen er door haar zege in Boom van afgelopen zaterdag toch wel bovenuit. Een prestatie van formaat, die ze zaterdag ongetwijfeld wil herhalen.

Voorbeschouwing Exact Cross Essen 2022 | Wie schittert er bij afwezigheid toppers?

Maud Kaptheijns wist hier al eens te winnen, maar lijkt niet in haar topvorm te steken. Zodoende komen we uit bij andere Nederlandse dames als Yara Kastelijn en Leonie Bentveld, terwijl België qua vrouwen wel op volle kracht is: zowel Sanne Cant, Marion Norbert-Riberolle, Alicia Franck als Laura Verdonschot doet mee.

Vanuit Canada doet Maghalie Rochette mee, terwijl de Britse Anna Kay in het verleden ook nog wel eens kon prikken in crossen van het niveau als deze. En.... wie komt er vanuit het niets bovendrijven? We zijn benieuwd!

Favorieten mannen Exact Cross Essen 2022 

Let op: de deelnemerslijst is nog niet bevestigd, dus deze is geconstrueerd op basis van de voorlopige.

Bij de mannen hebben de meeste coureurs de oversteek naar Ierland gemaakt, waardoor enkele jongens een uitgelezen kans krijgen om eens met de handen in de lucht over de streep te komen. In de eerste plaats denken we dan aan Niels Vandeputte en Jens Adams, jongens die eigenlijk altijd wel plek vijf tot tien bezetten als alle kleppers aanwezig zijn.

Ook enkele jonge gasten kunnen hun neus hier eens aan het venster steken. Thomas Mein, Emiel Verstrynge en ook Gerben Kuypers hebben een uitgelezen kans om van voren mee te doen en zich zo in de kijker te rijden. Verder doen er ook enkele broertjes van mee: David van der Poel, Thijs Aerts en Diether Sweeck, onderschat ze net zoals de ervaren Tom Meeusen niet.

Voorbeschouwing Exact Cross Essen 2022 | Wie schittert er bij afwezigheid toppers?

Tot slot misschien wel de meest interessante deelnemer op de startlijst: Ben Turner, die namens INEOS Grenadiers zijn rentree maakt terwijl het Wereldbekercircus dit weekend neerstrijkt in Ierland. Afgelopen jaar veertiende op het WK veldrijden, maar nadien een zeer grote ontwikkeling doorgemaakt op de weg. Wij zijn benieuwd hoe hij het er vanaf gaat brengen!

TV Exact Cross Essen 2022

De vrouwen beginnen er zaterdag om 13.45 uur aan, terwijl de mannen om 15.00 uur aan de beurt zijn. Wie volgen Wout van Aert en Zoë Backstedt op als winnaars? Je kunt het bekijken via Eurosport en VTM. Eurosport 1 en de Eurosport Player zijn er vanaf 13.45 uur bij, via VTM kanaal 1 kun je vanaf 13.35 uur terecht.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws