Voorbeschouwing Superprestige Gieten 2021 | Nederlandse toppers en veldritrentree Thibau Nys! Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Superprestige Gieten 2021 | Nederlandse toppers en veldritrentree Thibau Nys!

Voorbeschouwing Superprestige Gieten 2021 | Nederlandse toppers en veldritrentree Thibau Nys!

Op dezelfde dag als Parijs-Roubaix bij de mannen staat in Drenthe de opening van de klassementscrossen op het programma: de Superprestige-cross bij de zandafgraving in Gieten. De organisatie heeft met de starttijden rekening gehouden met Roubaix, zodat iedereen kan kijken. In de Leiderstrui beschouwt voor.

De Cyclocross Gieten is al sinds 1989 onderdeel van de Superprestige, één van de belangrijkste klassementen in het veldrijden. Sinds 2014 wordt de cross in oktober verreden, waarmee het traditioneel de eerste klassementscross van het veldritseizoen is. Mathieu van der Poel en Wout van Aert zijn er door Parijs-Roubaix echter logischerwijs niet bij.

In de recente geschiedenis waren het wel die twee mannen die steevast domineerden. Van der Poel won hier vier keer (waarvan Van Aert driemaal tweede werd), terwijl Van Aert hier enkel in 2015 zegevierde. Toon Aerts en Eli Iserbyt waren de laatste mannelijke winnaars, een rol die bij de vrouwen weggelegd is voor Ceylin del Carmen Alvarado.

Laatste winnaars Superprestige Gieten

2020 Toon Aerts / Ceylin del Carmen Alvarado
2019 Eli Iserbyt / Ceylin del Carmen Alvarado
2018 Mathieu van der Poel / Annemarie Worst
2017 Mathieu van der Poel / Maud Kaptheijns
2016 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2015 Wout van Aert / Sanne Cant
2014 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2013 Niels Albert / Helen Wyman
2012 Klaas Vantornout / Helen Wyman
2011 Sven Nys / Marianne Vos

Parcours & tijden Superprestige Gieten 2021

Voorbeschouwing Superprestige Gieten 2021 | Nederlandse toppers en veldritrentree Thibau Nys!

Het parcours van de Superprestige-cross in Gieten is ietwat aangepast ten opzichte van voorgaande jaren. De start- en finishlocatie zijn omgedraaid, waardoor de renners en rensters nu als het ware in tegenovergestelde richting rijden. Daarnaast wordt het zandgedeelte in Drenthe nu driemaal bedwongen in plaats van de voorgaande twee keer.

Net na de start-finishstrook moeten de balkjes bedwongen worden, waarna de coureurs via de trap bij het eerste technische gedeelte terechtkomen. Daarna volgt de eerste lange zandstrook, gevolgd door een technisch bosstuk en weer een passage door het zand. Uiteindelijk komen de crossers via twee rechte stukken aan de finish in Gieten, waarvan iedereen die er ooit gemountainbiket heeft weet hoe mooi het daar kan zijn!

Tijden (zondag 3 oktober 2021)
Start vrouwen 16.00 uur
Finish vrouwen: 16.45 uur
Start mannen: 17.45 uur
Finish mannen: 18.45 uur

Weer Superprestige Gieten 2021

Waar de wielerwereld zondag en de dagen voorafgaand vooral bezig is het met wel of niet regenen in Noord-Frankrijk, lijken de crossers zondag-namiddag met de schrik vrij te komen. Overdag gaat het wel regenen, maar gedurende de wedstrijden wordt er volgens Buienradar enkel bij de vrouwen wat miezerregen verwacht. Dat betekent wel dat het nat kan liggen in het bos en dat het zand zwaarder kan zijn!

Voorbeschouwing Superprestige Gieten 2021 | Nederlandse toppers en veldritrentree Thibau Nys!

Favorieten vrouwen Superprestige Gieten 2021

Bij de vrouwen vinden we alweer het gehele A-veld aan de start. Enkel Marianne Vos treedt aan in Parijs-Roubaix, een wedstrijd die de Superprestige-titelverdedigster Lucinda Brand aan zichzelf voorbij liet gaan. De sterke Nederlandse wil deze winter volop oogsten in de cross, om te beginnen in eigen land.

Zoals zo vaak komende winter zal de concurrentie voornamelijk uit eigen land komen. Bij de meest recente cross, in Bredene, bestond de gehele top tien uit Nederlandse dames. Denise Betsema stak er daar met kop en schouders bovenuit en ook haar verwachten we weer van voren in Gieten.

Yara Kastelijn is ook als een komeet van start gegaan dit seizoen. De Brabantse wist in Beringen Betsema en co te kloppen en zal opnieuw tuk zijn op zo'n stunt. Annemarie Worst, Aniek van Alphen, Fem van Empel en Manon Bakker mogen eveneens niet uitgevlakt worden.

Favorieten mannen Superprestige Gieten 2021

Bij de mannen vinden we niet de voltallige wereldtop aan de start. Van der Poel, Van Aert en ook Tom Pidcock doen niet mee, terwijl Michael Vanthourenhout eveneens niet aan de start zal verschijnen. De Belg werkt dit seizoen niet de volledige Superprestige-kalender af.

Van de mannen die wél aan de start verschijnen steekt Eli Iserbyt er vooralsnog bovenuit. De kleine Belg won dit seizoen alle drie de tot dusver verreden veldritten en start ook in Gieten als favoriet. Lars van der Haar is zijn Nederlandse tegenpool, ook hij maakte al indruk.

Laurens Sweeck liet in Bredene zien dat het met zijn vorm ook wel snor zit. Zonder pech was hij zelfs in staat om Iserbyt het vuur aan de schenen te leggen. Toon Aerts is ook iemand die op zo'n parcours als in Gieten goed vooruit kan, zo bewees hij al in 2020. Vanuit de weg komen ook Thibau Nys (Trek-Baloise Lions) en Quinten Hermans en Corné van Kessel (Intermarché/Tormans) over; we zijn benieuwd naar hun vormpeil.

Tom van der Salm - (e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws