Voorbeschouwing Superprestige Merksplas 2022 | Pidcock keert als eerste van Grote Drie terug! Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Superprestige Merksplas 2022 | Pidcock keert als eerste van Grote Drie terug!

Voorbeschouwing Superprestige Merksplas 2022 | Pidcock keert als eerste van Grote Drie terug!

We kijken nu al een aantal weken naar de cross, maar bij de mannen vragen we ons ook al weken af: waar moeten we de prestaties plaatsen? Zaterdag in Merksplas krijgen we misschien een antwoord, als wereldkampioen Tom Pidcock het veld betreedt. Haalt de Brit meteen uit, of komt hij langzaam op gang? En wie wint er deze keer bij de vrouwen? In de Leiderstrui beschouwt voor.

Praktische informatie Superprestige Merksplas 2022

  • Zaterdag 19 november 2022
  • Deelnemerslijst
  • Klassering: Superprestige

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Superprestige Merksplas

2021/2022 Eli Iserbyt / Lucinda Brand
2020/2021 Michael Vanthourenhout / Lucinda Brand
2019/2020 Afgelast vanwege storm
2018/2019 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2017/2018 Mathieu van der Poel /Sanne Cant
2016/2017 Mathieu van der Poel / Sophie De Boer
2015/2016 Mathieu van der Poel /Sanne Cant
2014/2015 Mathieu van der Poel /Sanne Cant
2013/2014 Sven Nys / Nikki Harris
2012/2013 Sven Nys / Sanne Cant

Parcours, weer en tijden Superprestige Merksplas 2022

Zoals eigenlijk iedere cross, starten we op het asfalt voor een ferm sprintje naar de eerste bocht. Het parcours in Merksplas is vrij technisch en bovenal vrij vlak. Afgelopen jaren zagen we nog weleens een mooie strijd in de modder, omdat de paden daardoor glad en technisch werden. Met droog weer zal het echter niet evident zijn om zomaar weg te rijden, helemaal niet nu de dames en heren in beide categorieën aan elkaar gewaagd zijn.

Eigenlijk is het parcours gemaakt voor degenen met een grote motor, al kunnen de explosieve en meer technische mannen en vrouwen juist hun ei kwijt op de korte knikjes op en af, het bruggetje en de balken, waarbij stuurvaardigheid voor wel wat verschil kan zorgen. Voor meer beelden van de cross, verwijzen we graag naar de videobeelden van vorig seizoen. Ook de organisatie kwam vorig seizoen nog met een toffe video.

Voorbeschouwing Superprestige Merksplas 2022 | Pidcock keert als eerste van Grote Drie terug!

Weer
Het belooft zaterdag mooi weer te worden in Merksplas. De temperatuur zal niet boven de tien graden komen, maar de zon wint het in principe voor het grootste deel van de dag van de regen. Valt er in de middag nog een drup? Het zal niet veel zijn, vooral ook door windkracht 3 uit het noorden-noordwesten.

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.10 uur
Finish mannen: 16.10 uur

Favorieten vrouwen Superprestige Merksplas 2022

Marianne Vos won dit jaar nog niet in de cross, en dat terwijl ze de regenboogtrui draagt. Voor de renster van Jumbo-Visma, die hier niet te maken krijgt met toekomstig ploeggenote Fem van Empel, is het te hopen dat ze haar voorlopig laatste weekeinden kan opvrolijken met een zege.

Lucinda Brand, Denise Betsema en Ceylin del Carmen Alvarado wonnen alle drie één keertje en zitten er op een goede dag dichtbij. Die eerste is echter nog op de weg terug na een handblessure, terwijl Betsema en Alvarado hier toch wel een gooi moeten kunnen doen naar de zege. Inge van der Heijden toont zich dit seizoen een goede tegenstander in de Superprestige-crossen en zal die lijn ook voort willen zetten.

Favorieten mannen Superprestige Merksplas 2022

Het aantal potentiële winnaars dunt met de week uit bij de heren, al is de top nog altijd breed. Pauwels Sauzen-Bingoal won dit jaar al heel veel met Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout, terwijl Trek Baloise Lions al het hele jaar rekent op Lars van der Haar.

Laurens Sweeck was tot voorheen de vijfde en laatste kanshebber op de winst en hij is misschien wel topfavoriet. Sweeck is in de winning mood en heeft bij Crelan - Fristads ook geen 'last' van sterke ploegmaats. Daarmee zouden we er nogmaal gesproken zijn, maar niet deze keer...

Met Tom Pidcock is de wereldkampioen veldrijden van 2022 namelijk terug in het veld! De Brit van INEOS Grenadiers is de eerste van 'de grote drie' die eraan gaat beginnen. Hoe goed is hij? We verwachten er wel wat van, helemaal omdat hij zijn hoogtepunt in de cross in december wenst te leggen. Allemaal in dienst van het klassieke voorjaar.

Laurens Sweeck
Laurens Sweeck

TV Superprestige Merksplas 2022

Eurosport is weer de zender waar je moet zijn op zaterdag. Eurosport 1 en de Eurosport Player zijn er vanaf 13.30 uur bij voor de vrouwencross. De mannen zijn vanaf 15.00 uur aan de beurt. Sporza zendt om 17.20 uur samenvattingen uit via kanaal Eén.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws