Van Dongen over Dumoulin: 'De samenwerking heeft niet gebracht wat we ervan verwachtten' Wielrennen
Wielrennen

Van Dongen over Dumoulin: 'De samenwerking heeft niet gebracht wat we ervan verwachtten'

Van Dongen over Dumoulin: 'De samenwerking heeft niet gebracht wat we ervan verwachtten'

Arthur van Dongen heeft zijn opinie rondom Tom Dumoulin en zijn afscheid als profwielrenner uit de doeken gedaan, evenals zijn ervaringen met de gestopte coureur. De ploegleider van Jumbo-Visma geeft toe dat de samenwerking tussen Dumoulin en Jumbo-Visma niet is verlopen zoals gehoopt, maar stelt daarbij wel dat hij begrip heeft voor de keuze van de Limburger. 'Hij is en blijft een icoon', benadrukt Van Dongen.

In het kader van zijn stoppen als professioneel wielrenner, maakt CyclingOnline een serie artikelen over Dumoulin. Ook Jumbo-Visma-ploegleider Van Dongen komt daarin dus aan het woord. Hij werkte bij de opleidingsploeg van Rabobank en later bij Sunweb ook al samen met de Limburger. De samenwerking tussen Jumbo-Visma en Dumoulin startte in 2020 en kende flinke ambities. Deze werden echter niet verwezenlijkt. 'De samenwerking heeft hem en ons niet gebracht wat we er vooraf van verwachtten', aldus Van Dongen daaromtrent.

Van Dongen: 'Tom was het ideale uithangbord voor de ploeg'

In het interview gaat de 54-jarige Van Dongen nader in op de gedachten achter de keuze om de Giro-winnaar van 2017 in 2020 in te lijven bij de Nederlandse zwart-gele brigade. 'Een samenwerking tussen de beste renner van Nederland en de ambitieuze Nederlandse topploeg Jumbo-Visma. Tom was het ideale uithangbord voor de ploeg, een renner die bij een groot publiek bekendheid geniet', is hij duidelijk.

Van Dongen zag Dumoulin gedurende zijn drie jaar bij Jumbo-Visma struggelen met zijn intrinsieke motivatie. 'In 2021 was hij niet gelukkig als wielrenner, dat was duidelijk. Hij is toen een tijd van de fiets geweest en vroeg om even met rust gelaten te worden, wat wij als ploeg hebben gerespecteerd. Toen het weer ging kriebelen bij hem, is er veel tijd besteed aan zijn persoonlijke doelen. Eén daarvan was de tijdrit op de Olympische Spelen en daar bewees hij wederom als tijdrijder enorm getalenteerd te zijn.' Dumoulin werd in Tokio namelijk tweede achter zijn Sloveense ploeggenoot Primoz Roglic.

Dumoulin is volgens Van Dongen op het goede moment gestopt

2022 werd ook niet het jaar wat zowel Dumoulin zelf als zijn werkgever had verwacht. Na veel wikken en wegen besloot de Limburger medio augustus dan ook zijn ultieme doel, het WK tijdrijden in Wollongong, te laten varen en per direct te stoppen. 'Tom heeft in zijn loopbaan de nodige pech gekend. En hij was sowieso een renner die altijd over alles goed nadacht. Niets werd aan het toeval overgelaten. Zijn passie en drive waren iets waar ik met bewondering naar heb gekeken.'

'Maar wil je grote rondes excelleren, dan moet je een groot deel van het jaar als een monnik leven. En dat is mentaal heel zwaar', is Van Dongen begripvol. 'Neem daarbij ook nog die tegenslagen. Tom heeft het goede moment gekozen om er een punt achter te zetten. Ik hoop dat hij voor de wielersport behouden blijft. Maar Tom is en blijft een icoon waaraan het wielrennen veel te danken heeft', sluit hij vol lof af.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws