Voorbeschouwing Superprestige Merksplas 2023 | Brand vs Alvarado en podiumkansen voor Nieuwenhuis! Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Superprestige Merksplas 2023 | Brand vs Alvarado en podiumkansen voor Nieuwenhuis!

Voorbeschouwing Superprestige Merksplas 2023 | Brand vs Alvarado en podiumkansen voor Nieuwenhuis!

Op zaterdag 18 september is het tijd voor de vierde wedstrijd in de Superprestige. Het veldritcircus nestelt zich voor één dag in het Vlaamse Merksplas voor de jaarlijkse Aardbeiencross. Er staat een frisse en natte zaterdag op de renners te wachten. In de Leiderstrui blikt in ieder geval alvast vooruit!

Tot nu toe is Eli Iserbyt heer en meester in de Superprestige bij de mannen. De Belg van Pauwels Sauzen-Bingoal won in Overijse, Ruddervoorde en Niel en heeft dus voorlopig nog geen punt laten liggen. Daarnaast won Iserbyt twee jaar geleden nog de cross in Merksplas. In 2022 kon hij echter niet meedoen om de zege. Laurens Sweeck was vorig jaar de sterkste in de Aardbeiencross, op de voet gevolgd door Lars van der Haar. Iserbyt werd vierde.

Bij de vrouwen staat Ceylin del Carmen Alvarado er momenteel het beste voor in de superprestige. Alvarado rijdt voorlopig een zeer constant seizoen en is eigenlijk altijd best of the rest, achter Fem van Empel. Van Empel heeft alleen wel al twee manches in de Superprestige gemist, waardoor ze tegen een achterstand aankijkt van 29 punten op Alvarado. Laatstgenoemde pakte dat cadeautje immers gretig uit en won de wedstrijden in Ruddervoorde en Niel. Annemarie Worst (vijf punten achterstand) lijkt de grootste uitdager te worden van de klassementsleidster.

Laatste winnaars Superprestige Merksplas

2022 Laurens Sweeck / Ceylin del Carmen Alvarado
2021 Eli Iserbyt / Lucinda Brand
2020 Michael Vanthourenhout / Lucinda Brand
2019 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2018 Mathieu van der Poel / Sanne Cant

Noot van de redactie: in 2018 en in 2019 werd de wedstrijd in februari verreden, op een ander parcours in Hoogstraten. Vanaf 2020 wordt de cross in november gehouden in Merksplas. In het transitieseizoen van 2019/2020 was er dus geen Aardbeiencross.

Superprestige Merksplas in 2022 bij de mannen en de vrouwen

Parcours, weer en tijden Superprestige Merksplas 2023

Voorbeschouwing Superprestige Merksplas 2023 | Brand vs Alvarado en podiumkansen voor Nieuwenhuis!

De organisatie heeft in Merksplas een veelzijdig parcours uitgetekend. Technische passages in het bos worden opgevolgd door krachtstroken in het weiland. Daarnaast is er ook zand te vinden in het parcours, net als kasseien en trappen. Een hele interessante mengelmoes dus. In 2022 werd wel duidelijk dat een goede start nuttig is in Merksplas. Door de vele technische bochten en korte heuveltjes, kunnen de renners elkaar niet strak op het wiel volgen. Hierdoor ontstaan er vaak al vlug in de cross gaatjes.

Weer
Het belooft echt crossweer te worden op zaterdag de achttiende. De weersvoorspelling geeft enkele cijfers aan in Merksplas, met een maximum temperatuur van acht graden celsius. Op zich geen groot probleem, maar aangezien het ook nog eens de hele dag kan gaan regenen, zullen de renners het allicht koud krijgen!

Daarnaast wordt er ook veel regenval verwacht in de dagen voorafgaand aan de wedstrijd, waardoor het parcours er waarschijnlijk zwaarder bij zal liggen dan in 2022. In de weilanden zou het zomaar eens modderhappen kunnen worden, gevolgd door glibberen en glijden in het bos.

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: rond 14.30 uur
Start mannen: 15.10 uur
Finish mannen: rond 16.15 uur

Superprestige Merksplas 2023 - favorieten vrouwen

Eerst gaan de vrouwen van start. Laten we de olifant in de kamer maar meteen benoemen: geen Fem van Empel, geen Puck Pieterse en geen Shirin van Anrooij. Wél: Ceylin del Carmen Alvarado. De leidster van het Superprestigeklassement is de grote favoriet in Merksplas. Het parcours ligt haar goed, ze won er immers al eerder, en bij afwezigheid van de grote drie schittert zij maar wat graag.

Dan moet ze wel even afrekenen met Lucinda Brand. Brand reed in Dendermonde een fantastische eerste cross van het seizoen en werd tweede. Enkel Alvarado moest ze voor zich duldden. De verwachting is dat meer koersritme haar alleen maar goed zal gaan doen, waardoor ze de grote schaduwfavoriet is achter Alvarado.

Voorbeschouwing Superprestige Merksplas 2023 | Brand vs Alvarado en podiumkansen voor Nieuwenhuis!
Ceylin del Carmen Alvarado (links) en Lucinda Brand (midden) na de Wereldbeker in Dendermonde

De verwachting is toch wel dat de twee al genoemde vrouwen de cross in handen gaan nemen, maar er zijn genoeg dames aanwezig die niet op voorhand uitgevlakt moeten worden. Annemarie Worst, de nummer twee in het klassement van de Superprestige, is daar één van. Net als Inge van der Heijden en Manon Bakker. De nummer vijf van het afgelopen EK - Aniek van Alphen- kan ook zomaar hoge ogen gooien in Merksplas, evenals Marion Norbert-Riberolle.

Favorieten vrouwen Superprestige Merksplas, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck)
Schaduwfavoriet: Lucinda Brand (Baloise Trek Lions)
Outsiders: Annemarie Worst, Aniek van Alphen (beiden Cyclocross Reds), Inge van der Heijden, Manon Bakker en Marion Norbert-Riberolle (alle drie Crelan-Corendon)

Favorieten mannen Superprestige Merksplas 2023

Geen Lars van der Haar bij de mannen. De Nederlander slaat de wedstrijd in Merksplas over, waarmee de nummer één op de UCI-ranking dus niet aan de start zal staan. Ook Thibau Nys en Pim Ronhaar slaan deze cross over. Desalniettemin staat er een mooie cross op het programma, met meerdere toppers die er wel zijn. Laurens Sweeck (Crelan-Corendon) is de meest recente winnaar van deze wedstrijd en zal ook zaterdag de achttiende acte de présence tekenen. Na een lastig begin van het seizoen, met een spierscheur in de kuit, komt hij gestaag weer terug op het niveau dat we van Sweeck kennen.

Ook de winnaar van 2021, Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), staat aan de start in Merksplas. Iserbyt heeft tot nu toe alle crossen in de Superprestige gewonnen en zal maar wat graag zijn honderd procent score willen behouden. Hij kan niet rekenen op ploegmaat Michael Vanthourenhout (de winnaar van Merksplas in 2020). De Europees kampioen zou in eerste instantie aanwezig zijn en stond ook op de deelnemerslijst, maar heeft door maagklachten afgezegd.. De verwachting is dat Iserbyt en Sweeck het overwicht zullen hebben in de cross. We geven Iserbyt dan net een streepje voor op Sweeck.

iserbytniel
Eli Iserbyt in actie tijdens de Superprestige in Niel, die hij winnend zou afsluiten

Op papier zullen de andere deelnemers niet mee gaan doen om de overwinning, maar met een goede dag kan er voor Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions) van alles gebeuren. Als alles zijn kant opvalt, dan rijdt hij vaak mee met de toppers in het veld. Ook Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), Toon Vandebosch (Crelan-Corendon), Kevin Kuhn, Gerben Kuypers (beiden Circus-Reuz-Technord) en Felipe Orts (Burgos-BH) kunnen op basis van eerdere resultaten dit seizoen voor een verrassing zorgen.

Favorieten mannen Superprestige Merksplas, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)
Schaduwfavorieten: Laurens Sweeck (Crelan-Corendon)
Outsiders: Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions), Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), Toon Vandebosch (Crelan-Corendon), Kevin Kuhn, Gerben Kuypers (beiden Circus-Reuz-Technord) en Felipe Orts (Burgos-BH)

TV Superprestige Merksplas 2023

Zowel Sporza als Eurosport zenden de wedstrijden in Merksplas uit. Om 13.30 kunt u inschakelen op Canvas of Eurosport één voor de vrouwenwedstrijd. Ook de aansluitende mannenwedstrijden zijn op deze kanalen te bekijken. Daarnaast zijn de wedstrijden ook te volgen op de digitale kanalen van Eurosport.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws