Voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2022 | Slaat Van Aert ook in Nederland toe? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2022 | Slaat Van Aert ook in Nederland toe?

Voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2022 | Slaat Van Aert ook in Nederland toe?

De organisatie van de Wereldbekercross in Hulst zal stevig balen dat Mathieu van der Poel niet meer aan de start staat van hun wedstrijd, maar ook zonder hem biedt de race nog voldoende spektakel. Welke renners er met de zege vandoor gaan? Dat én meer bespreekt In de Leiderstrui in deze voorbeschouwing.

Praktische informatie Wereldbeker Hulst

  • Zondag 2 januari 2022
  • Deelnemers
  • Klassement: Wereldbeker

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Wereldbeker Hulst

2021 Mathieu van der Poel / Denise Betsema
2020 Eli Iserbyt / Ceylin del Carmen Alvarado
2019 Mathieu van der Poel / Denise Betsema
2018 Mathieu van der Poel / Laura Verdonschot
2017 Mathieu van der Poel / Sanne Cant

Parcours, weer en tijden Wereldbeker Hulst 2022

Waar de wedstrijd het afgelopen jaar werd afgewerkt in het nabijgelegen Perkpolder, keert de Vestingcross van Hulst in 2022 weer terug naar waar hij hoort: naar de stadswallen van de vesting. Het parcours kenmerkt zich door de nodige bruggetjes, waar overheen geknald moet worden. Ook de balkjes in het parcours kunnen een belangrijke factor worden.

Voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2022 | Slaat Van Aert ook in Nederland toe?

Weer
Je zou amper zeggen dat het winter is komende zondag. Met een graad of dertien is het dit weekend niet echt koud te noemen. Regen wordt er niet verwacht, dus daar zullen de coureurs geen hinder van ondervinden. Wat wél een rol kan spelen tijdens de wedstrijd is de stevige wind (windkracht 4-5).

Voorbeschouwing Wereldbeker Hulst 2022 | Slaat Van Aert ook in Nederland toe?

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: 14.40 uur
Start mannen: 15.05 uur
Finish mannen: 16.15 uur

Favorieten mannen Wereldbeker Hulst 2022

De gezichten zullen in Hulst voornamelijk op één renner gericht zijn: Wout van Aert. De Belgisch kampioen in het veld is bezig aan een imposante reeks overwinningen, wat hem voor de cross in Hulst wederom de topfavoriet maakt. Onvoorziene omstandigheden moeten er aan te pas komen om hem ook in Nederland van de zege af te houden.

Achter Van Aert is het stuivertje wisselen wat betreft de tweede plek. Die eer was al een keer weggelegd voor Mathieu van der Poel, maar die start hier niet vanwege zijn blessure. Ook Michael Vanthourenhout en Tom Pidcock lukte het. Zij moeten echter van goeden huize komen om Van Aert te kloppen. Een vroege aanval of een andere tactische meesterzet moeten hen in het zadel helpen.

Verder zijn Toon Aerts, Quinten Hermans en Corné van Kessel bezig aan een sterke periode. Of dat genoeg is voor de zege, zal moeten blijken. Voorlopig lijkt het er niet op dat Eli Iserbyt en Lars van der Haar mee gaan doen om de zege, afgegaan op hun prestaties van de afgelopen weken. Na een sterke seizoensopening draait het bij beide heren de laatste tijd wat minder.

Favorieten vrouwen Wereldbeker Hulst 2022

Alles lijkt erop te wijzen dat het wederom een Nederlands feestje wordt bij de vrouwen. De afgelopen weken staat er geen maat op Lucinda Brand, waardoor zij logischerwijs ook voor deze wedstrijd weer de grote favoriete is. Het zou voor haar de eerste keer in haar carrière worden dat zij deze wedstrijd in de 'meest Vlaamse stad van Nederland' weet te winnen.

De afgelopen tijd ging Ceylin del Carmen Alvarado door een moeilijke periode in het veldrijden, waarin de grote uitslagen een grote tijd uitbleven. Toch lijkt de Nederlandse erg fijn te beginnen aan het nieuwe seizoen. In Baal toonde ze weer vleugjes van haar topvorm van weleer, wat haar daar de tweede plek achter Brand opleverde. Kan ze dat opnieuw?

Naast Brand en Alvarado vaardigt Nederland topvrouwen als Marianne Vos, Annemarie Worst, Puck Pieterse, Fem van Empel en Shirin van Anrooij af. De laatste is een geboren Zeeuwse en zal dus ongetwijfeld willen schitteren in deze wedstrijd. Verder zou de concurrentie kunnen komen van Denise Betsema. Het parcours van vorig jaar lag haar beter, maar haar vorm van de laatste tijd is meer dan prima.

Zijn er dan helemaal geen vrouwen uit de andere selecties die het de Nederlanders moeilijk kunnen maken? Jawel. Wat bijvoorbeeld te denken van Clara Honsinger, die in Dendermonde nog als tweede finishte. Ook Blanka Kata Vas en Hélene Clauzel kunnen een aardig eindje komen.

TV Wereldbeker Hulst 2022

De crossliefhebbers kunnen zondag op verschillende zenders terecht voor de Vestingcross in Hulst. Eurosport, Sporza en Telenet zijn allemaal van de partij met livebeelden. Ook de NOS heeft uitzendrechten, maar besteedt mogelijk geen aandacht aan het evenement in de live-uitzending. De zenders bieden daarnaast allemaal ook online een mogelijkheid om de wedstrijd te volgen.

Door: Jannick van der Hooft - j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws