Voorbeschouwing Wereldbeker Iowa 2021 | Belgisch en Nederlands feest in laatste van de drie? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Iowa 2021 | Belgisch en Nederlands feest in laatste van de drie?

Voorbeschouwing Wereldbeker Iowa 2021 | Belgisch en Nederlands feest in laatste van de drie?

We hebben Waterloo en Fayetteville gehad, maar er staat nog één Amerikaanse cross op het programma, voordat de renners en rensters terugkeren naar Europa. In de Jinglecross in Iowa staat zondag 17 oktober andermaal een Wereldbekerwedstrijd op papier. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Praktische informatie Wereldbeker cyclocross Iowa 2021

  • Zondag 17 oktober 2021
  • Deelnemers
  • Classificatie: Wereldbeker

In dit artikel:

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Wereldbeker cyclocross Iowa 2021

2020 Niet verreden
2019 Lander Loockx / Jenn Jackson
2018 Diether Sweeck / Helen Wyman
2017 Laurens Sweeck / Kaitlin Keough
2016 Marcel Meisen / Helen Wyman
2015 Jonathan Page / Caroline Mani
2014 Ben Berden / Katerina Nash

Parcours, weer en tijden Wereldbeker Iowa 2021

Weer
Op zaterdag komt het met bakken uit de hemel in Iowa, maar op zondag zijn de voorspellingen voor de cross positief. De temperatuur is tussen de 10 en 13 graden fris, maar het zonnetje steekt er fijn doorheen. Wat nog wel een rol kan spelen, is de flinke wind die er op zondag staat.

Voorbeschouwing Wereldbeker Iowa 2021 | Belgisch en Nederlands feest in laatste van de drie?

Tijden (zondag 17 oktober 2021)
Start mannen: 14.00 uur (21.00 uur Nederlandse tijd)
Finish mannen: 15.00 uur (22.00 uur Nederlandse tijd)
Start vrouwen: 15.45 uur (22.45 uur Nederlandse tijd)
Finish vrouwen: 16.30 uur (23.30 uur Nederlandse tijd)

Favorieten mannen Wereldbeker Iowa 2021

De buit wordt bij de mannen vooralsnog netjes verdeeld dit seizoen. De Belgen boeren goed, met Eli Iserbyt (vier keer), Toon Aerts, Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans allemaal al een keer op het hoogste schavot. Iserbyt en Vanthourenhout komen allebei uit voor Pauwels Sauzen-Bingoal en kunnen zo een meerderheid uitspelen. Iserbyt met goede benen lijkt vooralsnog de sterkste in het veld, helemaal met een sneller parcours. Vanthourenhout is een diesel, die het op zwaardere dagen doorgaans beter doet.

Iserbyt kan concurrentie verwachten van Hermans, die in Fayetteville uitstekende benen toonde. Helaas voor de Belg van Tormans-Circus zullen de omstandigheden op zondag normaliter droger en minder zwaar zijn dan midweeks. Dat is ook een nadeel voor Aerts, bij uitstek een diesel op de meest lastige dagen. Hij lijkt nog niet de wonderbenen te hebben die nodig zijn om bijvoorbeeld Iserbyt de baas te zijn.

Lars van der Haar is namens Nederland de man om in de gaten te houden. De ploegmaat van Aerts bij Baloise Trek Lions begon dit seizoen nog uitstekend in de Ethias crossen van Lokeren en Beringen. Hij werd daar tweemaal tweede achter Iserbyt. In Bredene en Gieten werd hij vijfde, in Fayetteville vierde. Dat waren alle drie zwaardere crossen in de regen. Zondag in Iowa kan Van der Haar wel weer eens boven komen drijven.

Voorbeschouwing Wereldbeker Iowa 2021 | Belgisch en Nederlands feest in laatste van de drie?
Iserbyt lijkt de favoriet

Favorieten vrouwen wereldbeker Iowa 2021

Bij de vrouwen is het Oranje boven, ook in het seizoen 2021/2022. In Waterloo was Marianne Vos de sterkste, in Fayetteville zegevierde Lucinda Brand. Beide vrouwen kunnen we ook opschrijven voor Iowa, want ze lijken serieus aan elkaar gewaagd. Denise Betsema is ook in goede vorm, met dit jaar al winst in Lokeren en Bredene. Kan zij haar landgenotes het vuur aan de schenen leggen als de omstandigheden iets minder zwaar zijn?

Outsiders voor een goede klassering op zondag zijn Puck Pieterse, ook al uit Nederland, thuisrijdster Clara Honsinger en de Hongaarse Blanka Vas. Honsinger zat er van deze drie nog het dichtst bij, met een derde plaats in Fayetteville als meest treffende resultaat. Ook Annemarie Worst willen we niet afschrijven voor een goede dag, al lijkt zij de motor nog niet helemaal te hebben opgestart.

Voorbeschouwing Wereldbeker Iowa 2021 | Belgisch en Nederlands feest in laatste van de drie?
Lucinda Brand

TV Wereldbeker Iowa 2021

Wie de Wereldbekerwedstrijden in Iowa live wil zien, moet zondagavond inschakelen en misschien iets langer opblijven. De mannen beginnen er om 14.00 uur plaatselijke tijd aan, maar dat is dus pas om 21.00 uur Nederlandse tijd. De vrouwen zijn pas om 23.30 uur klaar met hun wedstrijd. Beide crossen zijn van start tot finish live te zien op Eurosport 1 en de betaalde Eurosport Player. Ook Sporza is er de hele avond live bij en wel vanaf 21.00 uur op Canvas.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws