Voorbeschouwing WK veldrijden mannen 2022 | Wie wordt de opvolger van Van der Poel? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing WK veldrijden mannen 2022 | Wie wordt de opvolger van Van der Poel?

Voorbeschouwing WK veldrijden mannen 2022 | Wie wordt de opvolger van Van der Poel?

Na drie zeges op rij weten we één ding zeker over dit wereldkampioenschap veldrijden: we krijgen een nieuwe winnaar te zien. Na drie keer Mathieu van der Poel en drie keer Wout van Aert mogen andere lieden zich opmaken voor de regenboogtrui. Wie? Dat lees je hieronder!

Praktische informatie WK veldrijden 2022

In dit artikel:

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars WK veldrijden mannen

2021 Mathieu van der Poel
2020 Mathieu van der Poel
2019 Mathieu van der Poel

2018 Wout van Aert
2017 Wout van Aert
2016 Wout van Aert

2015 Mathieu van der Poel
2014 Zdenek Stybar
2013 Sven Nys
2012 Niels Albert

Parcours, weer en tijden WK veldrijden mannen 2022

We hebben het al eerder gehoord: het parcours in Fayetteville is ra-zend-snel. Dat heeft onder meer te maken met de ondergrond waarop de renners hun wedstrijd zullen afleggen. Modder is er niet te vinden. Dat betekent dat de mannen weinig hinder zullen ondervinden van het feit dat alle andere categorieën ook al over het parcours hebben gereden.

Heel technisch is het parcours niet, als we verkenner Sven Nys mogen geloven. Wel heeft de organisatie enkele interessante punten in het parcours opgenomen. Zo zullen de renners onder meer een trap van maar liefst 37 (!) treden moeten bedwingen.

De échte scherprechter op het parcours is echter een lastige klim. Deze kan flink pijn doen, omdat je het tempo van de afdaling niet mee kunt nemen in het eerste (wat vlakkere) deel van de klim. Daarna volgt het steilere gedeelte: hét ideale punt om de wedstrijd zwaar te maken. Wie maakt hier het verschil?

Voorbeschouwing WK veldrijden mannen 2022 | Wie wordt de opvolger van Van der Poel?
Weer

Een zonnige, maar wel frisse zondag in Fayetteville. Hoewel de temperatuur in Arkansas net boven het vriespunt uitkomt, kan het door de wind toch nog aanvoelen alsof het aan het vriezen is. Neerslag wordt er niet verwacht in de plaats de komende dagen. Het parcours ligt er dus droog bij.

Voorbeschouwing WK veldrijden mannen 2022 | Wie wordt de opvolger van Van der Poel?
Tijden

Start: 21.30 uur (Nederlandse tijd)
Finish: 22.30 uur (Nederlandse tijd)

Favorieten WK veldrijden mannen 2022

Géén Mathieu van der Poel. Géén Wout van Aert. Het WK bij de mannen wordt verreden zonder de mannen die de afgelopen zeven jaren de wereldtitels grepen. Aangezien Zdenek Stybar bij de Tsjechen ook ontbreekt, weten we in ieder geval voor honderd procent zeker dat iemand voor de eerste keer wereldkampioen wordt. Een unieke kans voor velen dus: zowel voor de wat meer ervaren types als voor de nieuwe garde.

Bij de nieuwe garde mogen we Tom Pidcock zeker rekenen. De Brit is gezien zijn status als onderdeel van 'de grote drie' dé topfavoriet om het stokje van Van der Poel over te nemen. Het multitalent knalde dit seizoen drie keer naar de zege en heeft zijn explosiviteit mee als het gaat om de beklimming in het parcours. Fysiek is de renner van INEOS Grenadiers top, zeker omdat hij van dit WK een groot doel gemaakt heeft. Echter, is hij ook dusdanig sterk dat hij een hele horde Belgen van zich af kan houden?

Voorbeschouwing WK veldrijden mannen 2022 | Wie wordt de opvolger van Van der Poel?

De grootste concurrentie voor Pidcock komt namelijk vanuit Belgische hoek. Afgelopen zondag werd hij in Hoogerheid nog vanuit een kansrijke positie ingerekend door de opkomende Eli Iserbyt, die bezig is aan een wederopstanding dit seizoen. Na een wervelende start en een wat wisselvallig middenstuk is de Belg met twee Wereldbekerzeges weer helemaal 'back in business'. Ook hij zal als lichtgewicht flink gebruik willen maken van de klim.

Iserbyt wordt binnen zijn team bijgestaan (al is dat nog afwachten) door mannen als Toon Aerts en Michael Vanthourenhout. Samen met de Europees kampioen Lars van der Haar worden zij tot de schaduwfavorieten van dit wereldkampioenschap gerekend. Op een goede dag zijn zij allemaal in staat om Pidcock en Iserbyt te kloppen. Ook weten we dat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten. Een van hen zou dus zomaar kunnen profiteren van onverwachte omstandigheden.

Door een positieve coronatest staat Quinten Hermans niet aan de start in Fayetteville, waardoor er verder weinig smaken overblijven voor de wereldtitel. Mannen die eventueel nog lang vooraan mee kunnen doen, zijn Laurens Sweeck, Corné van Kessel en Daan Soete.

TV WK veldrijden mannen 2022

Wie naar het WK veldrijden wil kijken, zal 's avonds zijn agenda moeten vrijruimen. De wedstrijd zal dan namelijk te zien zijn via verschillende kanalen. Sporza komt op Één (en via stream) met een live-uitzending, terwijl ook Eurosport (op televisie en online via de player) van de partij is. De NOS zendt de wedstrijd niet op televisie uit, maar komt wel met een stream op de website.

Jannick van der Hooft - j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws