Voorbeschouwing X2O Trofee Lille 2022 | Wie heeft nog wat in de tank op kletsnat parcours? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing X2O Trofee Lille 2022 | Wie heeft nog wat in de tank op kletsnat parcours?

Voorbeschouwing X2O Trofee Lille 2022 | Wie heeft nog wat in de tank op kletsnat parcours?

De regenboogtruien zijn verdeeld, maar het veldritseizoen is nog niet afgelopen. In februari staan er nog zes crossen op de agenda, waarvan twee in de X2O Badkamers Trofee. Bij de mannen lijkt het wel gelopen, maar bij de vrouwen strijden Lucinda Brand en Denise Betsema nog vol om de eindzege. Dat belooft voor zondag in de Krawatencross in Lille... In de Leiderstrui blikt vooruit.

Praktische informatie X2O Trofee Lille 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars X2O Trofee Lille

2021 Laurens Sweeck / Ceylin del Carmen Alvarado
2020 Wout van Aert / Ceylin del Carmen Alvarado
2019 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2018 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2017 Mathieu van der Poel / Maud Kaptheijns
2016 Niet verreden
2015 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2014 Sven Nys / Sanne Cant
2013 Niels Albert / Marianne Vos
2012 Tom Meeusen / Marianne Vos

Parcours, weer en tijden X2O Trofee Lille 2022

Voorbeschouwing X2O Trofee Lille 2022 | Wie heeft nog wat in de tank op kletsnat parcours?

De Krawatencross in Lille ligt aan een groot meer en daarbij wordt flink gebruik gemaakt van het zand van het strand. Het rondje is 2.980 meter lang, waarvan 940 meter door het zand wordt gereden. Die stukken zijn grotendeels verhard, maar er zijn ook stroken waarbij er zelf een spoor gemaakt moet worden. Als het (zoals voorspeld) nat wordt, kunnen dit weleens veel zwaardere passages worden, met modder of toch in ieder geval zwaar en plakkerig zand.

Naast het zand ligt er 1.740 meter aan bosweg in het parcours, samen met balkjes, een steile brug en natuurlijk de finishstrook op een stuk verhard asfalt. Speciale aandacht voor de bospaden, die vorig jaar door de vrieskou en sneeuw hard waren en dus voor een snelle cross zorgden. Met een hele dag regen in aantocht, zijn we heel benieuwd hoe deze technische bochten op zondag worden genomen.

De Krawatencross van 2020, gewonnen door Wout van Aert

Weer
Barre weersomstandigheden in Lille, komende zondag. Op zaterdag schijnt in het Belgische plaatsje nog lekker de zon, maar op zondag wordt de hele dag regen voorspeld. Het klaart eigenlijk pas op als alle wedstrijden al lang en breed verreden zijn. Daar komt nog eens een pittig windje bij aan windkracht 4 á 5. Kortom: stoelriemen vast!

Voorbeschouwing X2O Trofee Lille 2022 | Wie heeft nog wat in de tank op kletsnat parcours?

Tijden
Start vrouwen: 13.45 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.00 uur
Finish mannen: 16.00 uur

Favorieten mannen X2O Trofee Lille 2022

Omdat er - in tegenstelling tot de vrouwen - bij de mannen ook gereden wordt in de beloftencategorie, kijken we vooral naar de elite in Lille. Na de Ethias Cross op zaterdag in Maldegem trekken de meeste grote namen door en dus mogen we ons verheugen op de komst van sterke Belgen als Toon Aerts, Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout.

In barre omstandigheden lijken vooral Aerts en Sweeck hun ei wel kwijt te kunnen. Vanthourenhout was op dat WK de Belg die het langst bij Tom Pidcock in de buurt kon blijven. Heeft hij die goede benen ook op zondag?

Concurrentie voor de Belgen komt op papier maar van één man. Bij afwezigheid van wereldkampioen Pidcock schrijven we Lars van der Haar op. Of dit parcours op zijn maat is, valt te bezien. Hij en Iserbyt hebben het toch liever wat sneller en explosiever. Toch gaat het bij veldrijden vooral om de benen en Van der Haar toonde met zilver in Amerika aan dat het met die vorm wel goed zit.

Voorbeschouwing X2O Trofee Lille 2022 | Wie heeft nog wat in de tank op kletsnat parcours?
Sweeck zegevierde vorig jaar in de sneeuw

Favorieten vrouwen X2O Trofee Lille 2022

Zoals gezegd, staat er naast de dagzege bij de vrouwen ook een klassement op het spel. Aerts is bij de mannen al zo goed als zeker van eindwinst in de X2O Trofee, bij de vrouwen moeten Lucinda Brand en Denise Betsema er nog voor rijden. Het verschil is 21 seconden, in het voordeel van Brand. Die heeft echter wel een zwaar WK in de benen, daar Betsema in Nederland bleef door ziekte. Zorgt dat misschien voor een klein voordeel? Het parcours is voor Betsema ogenschijnlijk niet ideaal en veel meer iets voor Brand.

Zoals eigenlijk het hele seizoen al wordt het vooral kijken naar de Nederlandse vrouwen, ook in Lille. Annemarie Worst moest door een coronabesmetting ook afzeggen voor het WK en zal zich willen tonen. De vraag is natuurlijk wel of zij, net als Betsema, hersteld is van de fysieke klachten die komen met Covid-19 en ziekte. Uit de beloftencategorie is nog onduidelijk of er vrouwen meedoen bij de elite. Shirin van Anrooij richt zich alvast op de weg, Puck Pieterse en Fem van Empel is even afwachten.

Daarmee zijn we er nog niet wat betreft Nederland, want met Ceylin del Carmen Alvarado schrijven we nog één belangrijke outsider op. De absolute topvorm heeft ze niet, maar op het WK was ze wel goed genoeg om voor het podium te strijden.

Voorbeschouwing X2O Trofee Lille 2022 | Wie heeft nog wat in de tank op kletsnat parcours?
Kan Betsema het Brand moeilijk maken?

TV X2O Trofee Lille 2022

De cross in Lille is zondag via meerdere kanalen live te bekijken. We beginnen bij Eurosport, dat vanaf 13.35 uur inschakelt op de Eurosport Player voor de vrouwenwedstrijd. Vanaf 14.55 uur is via de betaalde app ook de mannencross te zien. Mensen zonder Eurosport Player kunnen terecht bij Sporza, dat op Eén live verslag doet van beide wedstrijden. De sportuitzending 'Sporza op zondag' begint om 13.30 uur.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws