Vrijwel van start tot finish solo: Van Empel verwoest concurrentie in Koppenbergcross Veldrijden
Veldrijden

Vrijwel van start tot finish solo: Van Empel verwoest concurrentie in Koppenbergcross

Vrijwel van start tot finish solo: Van Empel verwoest concurrentie in Koppenbergcross

Fem van Empel heeft met grote overmacht de Koppenbergcross op haar naam geschreven. De twintigjarige Nederlandse reed al in de tweede ronde weg van haar concurrentes Denise Betsema en Shirin Van Anrooij en kwam met een ruime voorsprong over de streep.

De Koppenbergcross is de eerste in de X2O categorie. De veldrit, met finish bovenop de alom beruchte koppenberg, kende een prachtige startlijst met toppers alom. De vooralsnog onverslaanbare Fem van Empel, Shirin van Anrooij, Denise Betsema en de winnaar van vorig jaar Clara Honsinger stonden aan de start in Oost-Vlaanderen, maar ook Pauline Ferrand-Prévot deed mee. De wereldkampioene gravelfietsen maakte haar debuut voor haar nieuwe ploeg INEOS Grenadiers.

Vanaf het begin werkten drie dames zich los van de rest van het veld. Denise Betsema, Fem van Empel en Shirin van Anrooij knalden direct weg. Marie Schreiber ging eerst nog mee maar kon al snel niet volgen. Van Empel had van tevoren al gemeld dat de Koppenbergcross haar lievelingswedstrijd was. In de tweede ronde sloeg het noodlot toe voor Ferrand-Prévot. De Franse had problemen met de ketting en stond lang stil. Uiteindelijk moest ze te voet verder gaan richting de materiaalzone, nadat ze het probleem zelf niet snel genoeg verholpen kreeg.

Van Empel direct solo, Ferrand-Prévot kansloos door pech

Ondertussen was Van Empel al begonnen aan een solo van jewelste. De Jonge Nederlandse reed concurrenten Betsema en Van Anrooij na de eerste volle ronde uit het wiel en pakte snel een kleine voorsprong. Met ingang van de derde ronde was de voorsprong gegroeid tot achttien tellen op de twee achtervolgers. Schreiber had inmiddels gezelschap gekregen van Honsinger, maar die volgden samen al op vijftig seconden. Van Empel reed ogenschijnlijk zeer makkelijk en trok keihard door. Ferrand-Prévot passeerde de streep op ruim drie minuten van de koploper en was dus direct kansloos voor een ereplaats.

De achtervolgers deden alles om dichterbij te komen, waar met name Van Anrooij het werk opknapte. Het verschil vloog echter juist de andere kant op. In de voorlaatste ronde was het gat al gegroeid naar veertig seconden. Honsinger, die Schreiber inmiddels achter zich had gelaten, volgde al op 1.15 minuten. Betsema wilde van haar compagnon af en versnelde. Na flink aan de boom te hebben geschud wist ze Van Anrooij op een enkele tellen zetten. Omdat de X20-Cross een tijdsklassement aanhoudt was niet alleen de finishplek belangrijk.

Monsterlijke zege Van Empel, Betsema tweede

Toen Van Empel de laatste ronde inging, was haar voorsprong op achtervolger Betsema al gegroeid tot 47 seconden. Door de versnelling van Betsema bleef het verschil nog redelijk beperkt. Van Anrooij had inmiddels twaalf tellen verloren op de nummer twee in de koers. Overigens waren de drie Nederlandse dames duidelijk de sterkste van de dag: Honsinger had 1.45 minuten achterstand op Van Empel. Ferrand-Prévot vocht zich ondertussen verder naar voren, maar ondervond nog steeds hinder van haar kettingprobleem.

De voorsprong van Van Empel kwam uiteraard niet meer in gevaar. De Jonge Nederlandse haalde in de laatste ronde nog een aantal achterblijvers in voordat ze begon aan de laatste passage van de Koppenbergcross. Glimlachend kwam ze over de streep, waar ze haar fiets over de streep tilde. Op vijftig tellen werd Betsema tweede voor Van Anrooij, die 1.14 minuten verloor. In het X20-klassement is Van Empel natuurlijk ook de eerste leider. Ferrand-Prévot had een rentree om te vergeten: ze kreeg voor een tweede keer problemen met haar versnellingsapparaat en moest lopend de laatste keer de Koppenberg op. Uiteindelijk verloor de Franse toprenster ruim 6 minuten op winnares Van Empel.

Uitslag Koppenbergcross 2022:

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws