Weergaloze Brand dendert in de modder van Besançon naar Wereldbekerzege Veldrijden
Veldrijden

Weergaloze Brand dendert in de modder van Besançon naar Wereldbekerzege

Weergaloze Brand dendert in de modder van Besançon naar Wereldbekerzege

Lucinda Brand heeft andermaal een overtuigende overwinning geboekt in dit veldritseizoen. De wereldkampioene van Trek Baloise Lions was een klasse apart in een loodzware moddercross in het Franse Besançon. Door die zege breidt Brand haar leidende positie in de Wereldbeker alleen maar uit.

Lange tijd werd er goed weer voorspeld in Frankrijk, maar toen de vrouwen er om 13.45 uur aan begonnen, lag het parcours nat en kwam het kwik amper boven de nul graden. In de natte sneeuw-regen gingen de dames er desondanks vol goede moed tegenaan. Zussen Perrine en Hélène Clauzel kenden een kickstart voor eigen publiek, de Nederlandse enclave zat er met Puck Pieterse, Denise Betsema, Brand en Annemarie Worst achter. Brand nam halfweg de eerste ronde al het initiatief, zoals wel vaker de laatste weken.

Brand slaat haar slag, Betsema enige uitdager

Het parcours lag er ongelofelijk modderig en glad bij, waardoor zelfs de rechte stukken lastig werden. Brand trok lekker door en de wereldkampioene sloeg een gat richting een groepje met Betsema aan kop. Ging ze de hele middag alleen op kop door? De vele loopstukken spraken in haar voordeel, net als een lange trap en een lastige schuine wand. Brand buffelde daar overtuigend doorheen, de rest had er vaak meer moeite. Het achtervolgende groepje met Betsema, Pieterse en Fem van Empel gaf na één ronde tien seconden toe. Worst moest door een val bij de start aan een inhaalslag beginnen.

Na een kleine twintig kilometer koers werd de cross langzaam maar zeker een vrouw tegen vrouw-gevecht. Brand stoomde door, maar moest in de modder ook regelmatig een voetje aan de grond zetten. Zodoende hield Betsema haar in het zicht. Van Empel kon niet mee in de strijd om plek twee, Pieterse had de aansluiting ook verloren. De Canadese Maghalie Rochette reed met Inge van der Heijden op plek vijf en zes, met nog een half uurtje te gaan.

Rochette maakt indruk, Worst zakt erdoor

In de tweede helft van de cross bleef Brand haar voorsprong uitbouwen en kakte het bij Betsema een beetje in. Indrukwekkend was juist de opmars van Rochette, die Nederlander na Nederlander inhaalde en uiteindelijk plek twee overnam. Brand hoefde nog niet achterom te kijken, maar de Canadese was wel ontketend en reed duidelijk harder dan de leidster in de cross. Bij het ingaan van de laatste ronde had Rochette een achterstand van 21 seconden. Betsema, Van Empel en Pieterse gingen strijden om plek drie. En Worst? Die had duidelijk haar dag niet en kwam door buiten de top tien.

In de slotronde was het de vraag: kon Rochette nog harder? Het antwoord was negatief. Brand slaagde erin om de voorsprong te consolideren, of eigenlijk had Rochette misschien wel iets te veel gegeven. Brand kon zodoende de armen in de lucht steken, voor de zoveelste zege van dit seizoen. Rochette kon meer dan tevreden zijn met plek twee, voor nummer drie Betsema.

Uitslag Wereldbeker Besançon 2021

1. Lucinda Brand
2. Maghalie Rochette
3. Denise Betsema
4. Puck Pieterse
5. Fem van Empel


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws