Wereldkampioene Brand de beste in Heusden-Zolder na spannend duel met Van Empel Veldrijden
Veldrijden

Wereldkampioene Brand de beste in Heusden-Zolder na spannend duel met Van Empel

Wereldkampioene Brand de beste in Heusden-Zolder na spannend duel met Van Empel

Lucinda Brand heeft haar slag geslagen in de Superprestige-cross in Heusden-Zolder. De wereldkampioene rekende na een intens duel af met de jonge Fem van Empel.

Met maar liefst 110 (!) dames aan de start was het uitkijken naar de eerste meters in Heusden-Zolder. Het feit dat er met dit aantal geen valpartijen waren in de eerste bocht, mocht al positief genoemd worden. Kata Blanka Vas ging als een komeet de eerste bochten in, met wereldkampioene Brand en Nederlands kampioene Ceylin del Carmen Alvarado aandachtig in haar wiel. Shirin van Anrooij en Annemarie Worst maakten foutjes en werden al vroeg op achtervolgen aangewezen.

Worst herstelde dit rap en belandde met zo'n acht andere dames in de voorste groep. Topfavoriete Brand was hier niet direct content mee, zij voerde het tempo aan het einde van ronde één wat op. Ook Brand kon echter niet direct het verschil maken op het snelle parcours in Heusden-Zolder, dat er piekfijn bijlag.

Betsema rijdt achter ploeggenote Van Empel aan, val Brand

In de derde ronde zagen we nog altijd Brand, Betsema, Van Empel, Vas, Inge van der Heijden en Worst vooraan, terwijl Van Anrooij samen met Alvarado constant aan het elastiek hing. Dit werd nog eens versterkt door een versnelling van Brand, die samen met Van Empel een kleine voorsprong pakte op de rest in de derde ronde. Van Empel en Brand vonden elkaar op de finishstrook, terwijl Van Empels ploeggenote Betsema er tegen de verwachting in alles aan deed om het gat te dichten.

Brand bleef doorbeuken, maar de jonge Van Empel weerde zich kranig. Na een halfuurtje crossen beschikten de twee al over een goede vijftien seconden voorsprong. Op datzelfde moment verdween Alvarado gedesillusioneerd uit koers; het was niet haar dag.

Spannend duel tussen Brand en Van Empel

Vooraan probeerde Brand een gaatje te slaan, waar ze ook in slaagde. Tijdens haar poging kwam ze echter ten val, waardoor Van Empel weer terug op het wiel kon komen. Toch leken de verhoudingen wel duidelijk: Brand leek de bovenhand te hebben, maar Van Empel toonde zich een taaie.

Uiteindelijk zou alles aankomen op de laatste ronde, die Brand en Van Empel zij aan zij ingingen. Een val van Vas en daaropvolgend probleem voor Worst zorgden ervoor dat de achtervolgers definitief uit beeld verdwenen. Brand zal het niet gezien hebben, maar dat was wel het moment dat zij Van Empel stevig onder druk zette. Die was niet direct onder indruk, Van Empel koerste als een ervaren rot.

In de laatste honderden meters pakte Brand een klein gaatje en dit bleek net genoeg voor de winst, terwijl Van Empel hoofdschuddend over de meet kwam twee seconden later.

Uitslag Superprestige Heusden-Zolder vrouwen 2021

1. Lucinda Brand
2. Fem van Empel
3. Annemarie Worst

4. Shirin van Anrooij
5. Denise Betsema

6. Kata Blanka Vas
7. Inge van der Heijden
8. Manon Bakker
9. Eva Lechner
10. Yara Kastelijn

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws