Wilde plannen worden waarheid in veldritwereld: Team Relay bij WK, sneeuwcross in Val di Sole Veldrijden
Veldrijden

Wilde plannen worden waarheid in veldritwereld: Team Relay bij WK, sneeuwcross in Val di Sole

Wilde plannen worden waarheid in veldritwereld: Team Relay bij WK, sneeuwcross in Val di Sole

Er staat wat te veranderen in de cyclocross. In september kondigde de UCI al het plan aan om een Team Relay te introduceren bij het WK in 2022. Dat is nu afgehamerd. Daar komt bij dat er met de Wereldbekerwedstrijd in Val di Sole ook officieel een sneeuwcross op het programma staat.

Eerst maar eens naar die Team Relay, die bij het WK in Fayetteville dus daadwerkelijk zal worden getest. De regels zijn inmiddels door de UCI openbaar gemaakt. De Team Relay zal op vrijdag 28 januari worden verreden en ieder land zal met één man en één vrouw uit de elite-categorie aantreden. De teams worden aangevuld met twee mannen uit de beloften- of juniorencategorie én twee vrouwen uit de beloften- of juniorencategorie.

De teams van zes rijden allemaal individueel één ronde. Wie als eerste start en wie als laatste, dat mogen de landen zelf beslissen. Er zal een zogenaamde 'wisselbox' worden gemaakt, waar de renners elkaar kunnen aftikken, als in een echte estafette. Enige vereiste is dat de deelnemers aan de Team Relay ook een startbewijs hebben voor een individuele discipline op het WK veldrijden in Amerika.

Sneeuwcross in Val di Sole is een zekerheid

Meer vernieuwingen in de cyclocross: op 12 december gaat er op zeker gereden worden in de sneeuw in het Italiaanse Val di Sole. Het wintersportgebied is vrij sneeuwzeker, maar als er op het parcours in de vallei geen sneeuw ligt, dan zal er een laag kunstsneeuw overheen worden gegooid. Dat vertelt Chris Mannaerts van organisator Flanders Classics aan Wielerflits. 'Mocht er onvoldoende sneeuw liggen, dan kan die wellicht perfect worden aangevuld met de aanwezige sneeuwkanonnen, zoals dat ook gebeurt bij de langlauf of biatlon-wedstrijden.'

Mannaerts vertelt dat er geen sprake zal zijn van een heus klimparcours, hij wil namelijk geen kopie van de mountainbike-wedstrijd die altijd in Val di Sole wordt afgewerkt. Het doel van de cross in de Italiaanse Alpen is om het veldrijden op termijn Olympisch te maken voor de Winterspelen. Wout van Aerts zal alvast van de partij zijn in Italië, Mathieu van der Poel laat de cross in de sneeuw aan zich voorbij gaan.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws