WK-Wet van Murphy voor Lars van der Haar: 'Als je dan nog 15e kan worden, heb je het goed gedaan' Veldrijden
Veldrijden

WK-Wet van Murphy voor Lars van der Haar: 'Als je dan nog 15e kan worden, heb je het goed gedaan'

WK-Wet van Murphy voor Lars van der Haar: 'Als je dan nog 15e kan worden, heb je het goed gedaan'

Vijftiende, dat zal niet direct het resultaat zijn waarvoor Lars van der Haar de reis naar Tábor gemaakt heeft. De Nederlander leek zich nog even te gaan mengen in de strijd om de voorste plekken, maar een mechanisch probleem maakte uiteindelijk een abrupt einde aan zijn Tsjechische aspiraties. In de Leiderstrui ving hem op.

Goed, beginnen bij het begin: ook bij Van der Haar. Want hoe kon het toch dat niet alleen hij, maar ook Pim Ronhaar, Michael Vanthourenhout en Thibau Nys, in de openingsronde quasi op plek vijftien rondreed? Van der Haar lacht op het moment dat we die vraag voorschotelen. 'Ik was zo gefocust op die start en zette zo hard aan, dat mijn achterwiel doorslipte. Ik miste mijn pedaal niet, dat was dus niet het probleem, maar dat achterwiel. Misschien leunde ik wat te ver naar voren ofzo, maar dat was dus wel al klote. Ik kon echter rustig blijven en bleef aan de binnenkant, waardoor ik al redelijk snel terug in de top tien zat.'

Eenmaal daar aangekomen, miste hij al twee oranje tenues: die van Mathieu van der Poel en Joris Nieuwenhuis, die op dat moment al pleite waren. 'Dat vond ik niet erg', merkte de man uit Woudenberg droogjes op. 'Ik wist dat Mathieu heel goed ging zijn en had ook al verwacht dat Joris hier goed ging zijn, omdat het parcours wel wat weg had van het NK qua bochtenwerk. Hij kan dit gewoon heel goed, dus ik focuste mij op voorhand eigenlijk al op plek drie. Dat was denk ik niet gelukt hier, ik denk dat een vierde plek voor mij het maximaal haalbare geweest, maar dan had ik Pim nog moeten kloppen. Anders was het dus een vijfde plaats geweest, dus ja...'

Van der Haar kreeg op anderhalve ronde van het einde te maken met materiaalpech

Hoe kwam hij dan in godsnaam plots op plek twintig terecht? 'In een keer brak mijn ketting. Dat was net na de finish. Jullie hebben al kunnen zien wat lekke banden kunnen doen op die plek, dus dan weet je ook dat als je vanaf dat stuk moet lopen het helemaal klaar is. Zeker met nog anderhalve ronde te gaan. Ik heb denk ik anderhalve kilometer gelopen, een stuk wat op de fiets al zes minuten duurde. Lopend was je dus wel even langer bezig, volgens mij verloor ik er tweeënhalve minuut mee. Als je dan nog vijftiende wordt en er nog vijf inhaalt in de laatste ronde, dan heb je het goed gedaan', geeft hij zichzelf een schouderklopje.

Vraag Van der Haar om het allemaal in één alinea samen te vatten en je krijgt een perfect antwoord. 'Ik had oprecht een goede dag, met superbenen. Ik heb genoten van de wedstrijd en het publiek, maar over die uitslag hoeven we niet lang te praten. Natuurlijk ben ik teleurgesteld, maar het is zó overduidelijk materiaalpech geweest. Dan kan je het makkelijk plaatsen. De komende twee weken hoop ik nog wat leuks neer te zetten', aldus de leider in de X2O Trofee.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws