Velofilie Podcast | Dik een uur met Zonneveld: 'Liefde Dumoulin verstoten door resultaat' Velofilie Podcast
Velofilie Podcast

Velofilie Podcast | Dik een uur met Zonneveld: 'Liefde Dumoulin verstoten door resultaat'

Velofilie Podcast | Dik een uur met Zonneveld: 'Liefde Dumoulin verstoten door resultaat'

Deel drie van de Velofilie-podcast, een samenwerking tussen Velofilie en In de Leiderstrui! Een speciale gast in deze aflevering: presentator Kamiel Reckman spreekt met journalist, schrijver en wielerfanaat Thijs Zonneveld. Uiteraard gaat het in een dik uur alle kanten op; van zijn nieuwe boek 'Altijd Koers' tot fietsen in tijden van corona en van Mathieu van der Poel tot Wout van Aert.

Zonneveld, wiens boek op 8 maart verschijnt, moet eerlijk toegeven dat hij eigenlijk zelden zo heeft genoten van wielrennen als in 2020. Hij noemt het zelfs het mooiste wielerjaar ooit. Mondkapjes, handgel en een gebrek aan publiek; Zonneveld vond het niet zo erg. 'Ik vond het heel mooi om de eenzaamheid van de renners te zien. We kennen allemaal de sprint van Van Aert en Van der Poel, op volkomen leeg asfalt. Je miste daar het publiek totaal niet. Of denk aan Wilco Kelderman in de Giro, die eenzaamheid vond ik mooi. Publiek is belangrijk, maar niet essentieel voor het kijkplezier. En economisch ook niet, want buiten het veldrijden betalen de mensen toch niet.'

Velofilie Podcast | Dik een uur met Zonneveld: 'Liefde Dumoulin verstoten door resultaat'

'Sinds 2018 gaat het alleen nog maar om resultaat'

Thijs Zonneveld over Tom Dumoulin

Het gaat in de podcast uiteraard over de veiligheid in de koers, iets waar Zonneveld zich altijd voor inzet. Hij gaat in op zijn eigen carrière als renner en hij beantwoordt een rondje vragen met ja en nee. Op de vraag of Tom Dumoulin nog terugkeert in de wielersport, antwoordt hij 'nee'. Waarom? 'Hij weet het zelf niet eens, dus ik vind het een beetje pretentieus om het dan voor hem wél te weten. Daar ben ik dus het minst zeker van, maar het is wel heel serieus wat hij overweegt', zo klinkt het.

Zonneveld begrijpt wel waarom Dumoulin het plezier is verloren. 'Sinds 2018 gaat het alleen nog maar om resultaat. Dat verwacht hijzelf en dat verwachten wij van hem. Hij is het plezier kwijtgeraakt door louter te focussen op resultaat. Als de resultaten dan goed zijn, krijg je er in ieder geval nog iets voor terug, maar als je geen resultaat meer haalt, heb je én geen plezier én geen resultaat meer. Van der Poel en Van Aert zijn daarin een voorbeeld, die kiezen echt nog voor wat ze leuk vinden. De liefde voor trainen en voorbereiden zit erin bij Tom, maar soms wordt dat helemaal verstoten door resultaat, resultaat, resultaat. Hij zal er naartoe moeten dat de voorbereiding ook leuk is, ongeacht het resultaat.'

Lees ook: meer informatie over Velofilie Podcast

Luister S03E03 van Velofilie Podcast powered by In de Leiderstrui

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws