Voorbeschouwing GP Cycliste de Québec | WK-deelnemers testen hun vorm Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing GP Cycliste de Québec | WK-deelnemers testen hun vorm

Door Bram van der Ploeg 13 september 2019 | 17:50


Ieder jaar weer staan in Canada twee eendagskoersen in de WorldTour op het programma. Die krijgen dit jaar echter mee aandacht van de grote mannen uit het peloton. Met een heuvelachtig WK in Yorkshire op de rol wil men hier de benen testen, te beginnen op 13 september in de GP Cycliste de Québec.

Historie GP Cycliste de Québec

De eerste van twee wedstrijden in Canada is nog niet zo heel oud. Wat heet, de eerste editie werd in 2010 verreden. Toch heeft de race snel status verworven, mede door een WorldTour-status. Vijftien zware rondjes van 12,6 kilometer kunnen het peloton kennelijk wel bekoren. Als starter voor het najaar staat de wedstrijd dan ook mooi op de kalender richting het WK en de Italiaanse klassiekers.

De erelijst is dan ook één om je vingers bij af te likken. Philippe Gilbert, Simon Gerrans, Rigoberto Uran, Peter Sagan; er zijn wedstrijden die er al tientallen jaren over doen om zo'n palmares bij elkaar te krijgen. Vorig jaar won Michael Matthews, dus hij is de titelverdediger. In 2013 was er een Nederlander succesvol. Robert Gesink won dat jaar, uit een kopgroep van negen. Een speciale vermelding is er voor Greg Van Avermaet, die negen edities al vier (!) keer tweede werd.

Laatste winnaars GP Cycliste de Québec

2018 Michael Matthews
2017 Peter Sagan
2016 Peter Sagan
2015 Rigoberto Uran
2014 Simon Gerrans
2013 Robert Gesink
2012 Simon Gerrans
2011 Philippe Gilbert
2010 Thomas Voeckler

Deelnemende ploegen GP Cycliste de Québec 2019

Als WorldTour-koers kan de organisatie rekenen op alle achttien grootste ploegen. Dat veld wordt aangevuld met drie pro-continentale formaties. Israël Cycling Academy, Rally UHC Cycling en een nationale ploeg van Canada mogen zich tussen de grote jongens laten zien.

Bekijk de volledige deelnemerslijst.

Parcours GP Cycliste de Québec

Zoals gezegd leggen de renners op vrijdag vijftien rondjes van 12,6 kilometer af. Met de start erbij komen we zo uit op 204 kilometer. In ieder rondje zit een redelijk steile tweetrapsraket, als het gaat om beklimmingen. Eerst beklimmen we de Cote de la Montagne, van 300 meter aan 9,4 procent. Die klim gaat bijna naadloos over in de Cote de la Potasse, van 500 meter aan 5,2 procent.

We hebben hier te maken met een echt stadscircuit, dus is het veel draaien en keren om Québec City. Kustlijnen, een passage door het stadspark, het centrum; overal is aan gedacht. Omdat de rondjes kort zijn, zijn er maar een paar plekken waar je een goede aanval kan plaatsen. Om die reden won er de laatste jaren ook regelmatig een sprinter die een heuvel goed kan verteren. 

Favorieten GP Cycliste de Québec 2019

Er staat een sterk deelnemersveld aan de start, en er kunnen veel mannen winnen. Laten we eerst kijken naar die rappe mannen die kunnen klimmen. Michael Matthews is titelverdediger, dus uiteraard één van de favorieten. Kan hij net als vorig jaar een goed najaar rijden? Hij krijgt concurrentie van Peter Sagan, de man die overal favoriet is. Achter deze twee moeten ook Danny van Poppel, Jasper Philipsen, Sonny Colbrelli en Daryl Impey dit kunnen. 

Vervolgens zijn er de klassieke types, die niet met een sprinter naar de meet willen. We noemden Greg Van Avermaet al, maar we hebben ook Remco Evenepoel, Marc Hirschi, Oliver Naesen, Matej Mohoric, Diego Ulissi, Michal Kwiatkowski, Tim Wellens, Alberto Bettiol, Laurens De Plus, Jasper Stuyven en Michael Valgren. We zeiden niet voor niets dat we te maken hebben met een sterk deelnemersveld. 

Want ook de klimmers die doorgaans vooral schitteren in de Waalse klassiekers of zelfs grote rondes zijn van de partij. Julian Alaphilippe is de grote man in dit rijtje, en net als hij kunnen ook Bauke Mollema, Geraint Thomas en Michael Woods zo'n parcours goed aan. Verder kijken we met interesse naar de verrichtingen van Vincenzo Nibali, Simon en Adam Yates en Dan Martin. 26 namen genoemd, wie is jouw favoriet?

TV en tijden GP Cycliste de Québec 2019

Door het tijdverschil kunnen we 's avonds met een biertje, pizza en een bak chips voor de buis. Perfect getimed na de Vuelta a Espana begint Eurosport om 20.00 uur met de live-uitzending. Rond 22.30 uur weten we wie de tiende editie op zijn naam heeft geschreven. (foto: Sirotti)

Door: Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren


Meer nieuws