Binckbank Tour 2020 | Van aangepast parcours naar monstersolo Van der Poel! Voorbeschouwingen

Binckbank Tour 2020 | Van aangepast parcours naar monstersolo Van der Poel!

Door Ward Hilhorst 03 oktober 2020 | 19:55


Dat was de Binckbank Tour! Normaal gesproken een wedstrijd in de marge, maar dit jaar werd hier serieus voorbereid op de najaarsklassiekers. Er stonden dan ook een hoop toppers aan de start. Hoe verliep de koers? Dat zet In de Leiderstrui voor u uiteen!

Het was van begin tot het eind spanning en sensatie in België. Ja, België, want Nederland kregen de renners nooit te zien. Het parcours ging tijdens de koers op de schop. Na één dag werden de Nederlandse start- en finishplaatsen uit de koers gehaald, vanwege de strengere coronamaatregelen in het land. De organisatie sloeg etappe twee daarom over, maar vond wel alternatieven voor de derde en vierde (toen dus de tweede en derde) etappe.

Bekijk de deelnemerslijst.

Laatste winnaars Binckbank Tour

2019 Laurens De Plus
2018 Matej Mohoric
2017 Tom Dumoulin
2016 Niki Terpstra
2015 Tim Wellens
2014 Tim Wellens
2013 Zdenek Stybar
2012 Lars Boom
2011 Edvald Boasson Hagen
2010 Tony Martin

Binckbank 2020: Parcours, favorieten, TV en tijden

Etappe 1, dinsdag 29 september 2020: Blankenberge - Ardooie (122 km)

Het parcours van de eerste etappe was niet al te lastig en leverde tot twintig kilometer voor de streep weinig spektakel op. In de Gouden kilometer pakte verschillende renners, onder wie Mathieu van der Poel, wat bonificatieseconden. Op vier kilometer van de meet was er een grote valpartij, waarbij een aantal belangrijke renners lelijk ten val kwamen. Met een uitgedund peloton werd er vervolgens gesprint om de dagzege. Daarin bleek Jasper Philipsen net iets sterker dan Mads Pedersen en Pascal Ackermann.

Bekijk de samenvatting!

Beklimmingen
Geen

Winnaar
Jasper Philipsen

Etappe 2, donderdag 1 oktober 2020: Aalter - Aalter (145 km)

De tweede etappe was door de afgelaste etappes in Nederland enigszins aangepast. De start was niet meer in het Zeeuwse Philippine, maar in het Belgische Aalter, dat al de finishplaats was. In eerste instantie zouden er drie plaatselijke ronden worden gereden in Aalter, dat was in de nieuwe opzet uitgebreid naar zeven keer. Deze zeven rondjes werden extra zwaar gemaakt door de vele regen die er viel in België. Mads Pedersen bleek dit andermaal het best te kunnen verteren, de Deense ex-wereldkampioen won voor Jasper Philipsen en Pascal Ackermann.

Bekijk de samenvatting!

Beklimmingen
Geen

Winnaar
Mads Pedersen

Etappe 3, vrijdag 2 oktober 2020: Riemst - Riemst (Tijdrit over 8,1 km)

De derde koersdag was de dag voor de heuvelklassiekers. 24 stuks in totaal. Door de coronamaatregelen in Nederland moest de organisatie echter op zoek naar een alternatief voor deze etappe. Het alternatief was een tijdrit rondom Riemst. De tijdrit was met 8,1 kilometer niet al te lang, maar kende wel een golvend parcours in Belgisch Limburg. Onderweg moesten de renners ook over de Slingerberg (0,6 km aan 6 procent). Soren Kragh Andersen bleek over de benen te beschikken, al behield Mads Pedersen wel zijn leiderstrui. 

Beklimming
Slingerberg (0,6 km aan 6%)

Winnaar
Soren Kragh Andersen

Etappe 4, zaterdag 3 oktober 2020: Ottignies-Louvain-la-Neuve - Geraardsbergen (185 km)

De laatste etappe (eerst rit vijf, toen dus rit vier) leidde naar Geraardsbergen, zoals we inmiddels gewend zijn. De lokale ronde met de stevige klimmetjes zat er dit jaar alleen een keer extra in, maar liefst vier keer! In die vier keer werden dezelfde klimmen bedwongen, in de laatste ronde ging de Muur maar tot de helft, waar de finish lag. Het was dé dag van Mathieu van der Poel, die met een waanzinnige solo de dag én het klassement op zijn kop zette. De Nederlands kampioen sloeg een dubbelslag na een onderneming van 75 kilometer. 

Bekijk de samenvatting!

Beklimmingen
85 km: Muur van Geraardsbergen (1,1 km aan 8,7% (maximaal 20%))
89 km: Bosberg (1 km aan 6% (laatste deel kasseien))
97 km: Onkerzelestraat (1,5 km aan 3%)
104 km: Denderoordberg (0,7 km aan 8% (kasseien))

Winnaar
Mathieu van der Poel

Eindklassement Binckbank Tour

1. Mathieu van der Poel
2. Søren Kragh Andersen +0.08
3. Stefan Küng +0.23
4. Yves Lampaert +1.16
5. Mads Pedersen +1.21
6. Sonny Colbrelli +1.42
7. Florian Sénéchal +1.45
8. Mike Teunissen +1.49
9. Florian Vermeersch +1.59
10. John Degenkolb +2.02

Ward Hilhorst (w.hilhorst@indeleiderstrui.nl)

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

Wout paraat
3 Oct 2020 om 20:43

Hopelijk scoort Mathieu nog een paar punten begin,zodat zijn ploeg verzekerd is op start recht in de world pro Tour 2021.maar met zo,n geweldige renner gaat dat goed komen.

Reageer


Meer nieuws