Van der Poel slaat slag met solo van vijftig (!) kilometer in BinckBanck Tour Algemeen nieuws

Van der Poel slaat slag met solo van vijftig (!) kilometer in BinckBanck Tour

Door Tom van der Salm 03 oktober 2020 | 16:21


Mathieu van der Poel heeft op indrukwekkende wijze de slotrit van de BinckBanck Tour gewonnen na een solo van vijftig kilometer. De Nederlander reed iedereen naar huis en pakte ook de eindzege in de rittenkoers door op de meet net genoeg over te houden.

De etappe begon gezapig, omdat de renners ook wel wisten welke heuvels ze nog allemaal over zouden moeten. Niemand had dus echt interesse om vanaf de start in een vlucht plaats te nemen. Pas na een uur koers waren er de eerste pogingen. Na ruim zestig kilometer kwam er pas een groepje weg. Zeven mannen kregen twee minuten van het peloton. Dries De Bondt, Bert-Jan Lindeman en 'Breakaway' Brian van Goethem maakten deel uit van die groep.

Zdenek Stybar en Ivo Oliveira probeerden de sprong naar de kopgroep te maken, maar dat ging niet van een leien dakje. Op de eerste passage van 'De Muur' versnelde Van der Poel al. De alarmbellen gingen af bij het rest van het peloton, achteraan moesten ontzettend veel renners lopend de Kapelmuur op. De Nederlands kampioen kreeg Florian Sénéchal en Cyril Lemoine mee, terwijl daarachter het peloton in stukken en brokken uiteenviel.

Van der Poel zet de boel op stelten

De Bondt wachtte zijn kopman op en bracht hem samen met kompaan Sénéchal naar de kopgroep, terwijl de mannen van Trek-Segafredo in het peloton aan het werk moesten en de voorsprong rond de minuut hielden. De Bondt reed zich nog helemaal leeg voor VDP, die bij de volgende passage van De Muur nogmaals doorzette en iedereen er vanaf reed, inclusief Sénéchal. In het peloton sloeg het eveneens in stukken en brokken uiteen.

Waren we hier getuige van een ongelofelijk nummertje van Van der Poel, die nog vijftig kilometer voor de boeg had? Leider Pedersen dacht in ieder geval van wel, want de Deen ging in zijn eentje in de achtervolging. Ook de andere klassementsrenners kwamen al uit hun kot op dat moment, maar nog altijd reden ze 1.30 achter de ontketende Van der Poel.

VdP vs. de rest

De troepen van Trek-Segafredo en Sunweb organiseerden zich even later alsnog in de achtervolging op de eenzame Van der Poel, terwijl de andere mannen van Alpecin-Fenix zoveel mogelijk probeerden te storen in het peloton. Ze konden echter niet beletten dat de voorsprong zakte naar de minuut, net voor de volgende ronding van de Muur van Geraardsbergen. Pedersen, Ivan Garcia Cortina en Kragh Andersen toonden zich de sterksten van het peloton op de steile heuvel.

Dat Pedersen zo sterk leek, was een schijnvertoning. De leider in koers zakte er op de volgende puist, de Bosberg, namelijk volledig doorheen. Kragh Andersen en Stefan Küng hadden wel de benen en pakten snel tijd op de grootste concurrent. Sonny Colbrelli en Oliver Naesen (die drie dagen geleden nog met één been rondreed) volgden de tijdrijders, wat de racesituatie één (Van der Poel) tegen vier maakte.

De ontketende leider pakte ook de volle buit mee in de gouden kilometer, wat ervoor zorgde dat hij in pole position lag voor het eindklassement. Kragh Andersen en co moesten volle bak in de achtervolging, maar kwamen maar mondjesmaat dichter. Mondjesmaat kan je er echter ook komen, want de voorsprong van Van der Poel - die toch al veertig kilometer op kop reed - was op tien kilometer van de finish nog twintig seconden.

Ongelofelijk spannende slotfase

De tanden moesten ook bij Van der Poel stijf op mekaar, het deed pijn bij de krachtige Nederlander. De tijdritcapaciteiten van Küng en Kragh Andersen leken in het voordeel te spelen van de kansen van de achtervolgende groep, waar Colbrelli en Naesen nog op het vinkentouw zaten. Echter, de klad kwam er wat in en Van der Poel wist zijn voorsprong te stagneren. Wat een spannende etappe!

Kragh Andersen probeerde alles uit zijn krachtige lichaam te halen, maar dat deed Matje zeker ook. De bek ging steeds wijder open bij de Nederlandse driekleur, die het allemaal in zijn eentje moest opknappen. Vijftien seconden werd veertien, en dat werd weer dertien. Nagelbijtend, zo kun je het wel noemen. Bij het ingaan van de slotkilometer bedroeg de voorsprong nog altijd dertien seconden, in het bochtenwerk kon Van der Poel zijn voorsprong wel behouden.

Ook op de steentjes van Geraardsbergen gaf Van der Poel niet af, wat ertoe leidde dat hij deze fantastische solo succesvol kon afronden. Wat een zege, wat een klasse, wat een overmacht. Oliver Naesen werd twee, terwijl Kragh Andersen net te kort kwam op de eindstreep voor de eindzege. Een magnifieke dubbelslag dus voor Van der Poel. (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 4 Binckbank Tour

1. Mathieu van der Poel
2. Oliver Naesen
3. Sonny Colbrelli
4. Søren Kragh Andersen
5. Stefan Küng
6. Dimitri Claeys
7. Yves Lampaert
8. Iván García Cortina
9. Jempy Drucker
10. Florian Sénéchal

Eindklassement Binckbank Tour

1. Mathieu van der Poel
2. Søren Kragh Andersen +0.08
3. Stefan Küng +0.23
4. Yves Lampaert +1.16
5. Mads Pedersen +1.21
6. Sonny Colbrelli +1.42
7. Florian Sénéchal +1.45
8. Mike Teunissen +1.49
9. Florian Vermeersch +1.59
10. John Degenkolb +2.02


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws