Favorieten groene trui Vuelta a España | Een sprinter of klassementsrenner?

Favorieten groene trui Vuelta a España | Een sprinter of klassementsrenner?

Waar er in de Tour de France en de Giro d'Italia meestal een sprinter met de puntentrui vandoor gaat, is het puntenklassement in de Vuelta a España ook voor andere type renners weggelegd. Het maakt wat betreft de punten namelijk niet uit of een etappe zo vlak is als een pannenkoek of vol zit met ontzagwekkende steile murito's. In de Leiderstrui blikt vooruit op de favorieten!

Het puntenklassement werd in 1945 geïntroduceerd in de Vuelta, maar tot 1955 waren er ook edities zonder. Hedendaags wordt de leider in het puntenklassement beloond met een groene trui, dit is echter pas sinds 2009. Van 1945 tot en met 1986 was het een blauwe trui, daarna wisselde het blauw af met de opmerkelijke ‘visjestrui’.

Waar de puntentrui in de Giro en Tour vaak door een sprinter wordt gewonnen, ligt dat in de Vuelta anders. Elke etappe kent namelijk evenveel punten aan de finish. Door de vele aankomsten bergop hebben klimmers een voordeel ten opzichte van de echte sprinters. Zo won in de laatste tien jaar zeven keer een klassementsrenner. Het Nederlandse voorbeeld daarvan is Bauke Mollema in 2011. Naast Mollema wisten nog drie Nederlanders dat te presteren, Bas Mallepaard (1963), Jos van der Vleuten (1966) en oud-Tourwinnaar Jan Janssen (1967, 1968).

Bekijk ook:
- Grote voorbeschouwing
- Favorieten witte trui
- Favorieten bolletjestrui
- Favorieten rode trui
- Vuelta a España pooltips
- Wat kunnen de Nederlanders?

Puntentelling groene trui Vuelta a España

Zoals gezegd kent elke etappe evenveel punten aan de finish. Het profiel van de rit speelt dus geen rol. De winnaar krijgt de volle buit van 25, waarna het aantal punten terugloopt tot één voor de nummer vijftien van de dag. Naast punten aan de finish zijn er voor de renners ook punten te verdienen bij tussensprints. Het gaat hierbij alleen om de eerste drie renners en het maximale aantal is vier.

Punten etappe: 25, 20, 16, 14, 12, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1

Tussensprints: 4, 2 en 1

Laatste winnaars groene trui Vuelta a España

2019 Primoz Roglic
2018 Alejandro Valverde
2017 Chris Froome
2016 Fabio Felline
2015 Alejandro Valverde
2014 John Degenkolb
2013 Alejandro Valverde
2012 Alejandro Valverde
2011 Bauke Mollema
2010 Mark Cavendish

10. Jon Aberasturi

De sprinter die namens een kleinere Spaanse ploeg leuk meedoet in de sprints van de Vuelta mag uiteraard niet ontbreken. Namens Caja Rural - Seguros RGA is dat Jon Aberasturi. De sprinter doet sinds 2018 leuk mee in de massasprints van zijn thuisronde en kwam vorig jaar al twee keer tot een vierde plek. Het is niet waarschijnlijk dat hij de groene puntentrui gaat winnen, maar met regelmatig presteren moet hij een eind in het klassement kunnen komen.

Favorieten groene trui Vuelta a España | Een sprinter of klassementsrenner?

De rol van Aberasturi voor deze Vuelta mag gezien zijn eerdere deelnames dan ook geen verrassing zijn, wederom die van sprinter. In de vlakke etappes moet hij het doen voor de ploeg, maar ook wat korte klimmetjes en een lichte aankomst heuvelop, mogen Aberasturi er niet van weerhouden om mee te sprinten.

9. Jasper Philipsen

Jasper Philipsen is het grote sprinttalent in België en zal in Spanje aan zijn tweede grote ronde beginnen. Vorig jaar kreeg hij al de kans om ervaring op te doen in de Tour de France. Hij eindigde daar tweemaal in de top-10. In de Vuelta zal Philipsen met grotere ambities aan het vertrek staan. Hij won de afgelopen tijd een rit in de Tour du Limousin, maar vooral zijn optreden in de BinckBank Tour was sterk. In de WorldTour-koers won hij massasprint en werd hij een keer tweede, beide keren versloeg hij met Pascal Ackermann een topsprinter.

Favorieten groene trui Vuelta a España | Een sprinter of klassementsrenner?

Dit jaar staat er geen Tadej Pogacar aan de start in de Vuelta dus moet UAE Team Emirates op andere renners mikken. Voor de vlakke etappes zal dat alvast Philipsen zijn. Als hij daar mooie uitslagen weet te noteren, dan moet een prominente plek in het puntenklassement er wel voor hem inzitten.

8. Guillaume Martin

Guillaume Martin liet dit jaar regelmatig zien met de beste klimmers mee te kunnen. Zo werd hij derde plek in het Critérium du Dauphiné en reed hij een sterke eerste Tourweek. Mocht de renner van Cofidis in goede vorm steken, dan zal hij op de vele aankomsten bergop niet ver van een goede klassering zijn, wat automatisch veel punten voor de groene trui oplevert. Daarnaast beschikt Martin als klimmer ook over een goede punch, wat onder andere blijkt uit zijn korte klasseringen in het recente WK en Luik-Bastenaken-Luik.

Favorieten groene trui Vuelta a España | Een sprinter of klassementsrenner?

Het is echter wel de vraag of Martin zijn vorm nog drie weken kan doortrekken. In de Tour de France daalde zijn niveau na de eerste Tourweek en hoewel hij zich daarna in het WK en Luik goed herpakte, kan nog een keer drie weken koersen negatief uitpakken. Desalniettemin blijft Martin één van de betere klimmers in het deelnemersveld en bovendien kan hij als kopman van Cofidis volledig frank en vrij koersen. Of het nou als klassementsrenner is of als vrijbuiter, Martin kan dankzij zijn klimmersbenen op beide manieren hoog eindigen in het puntenklassement.

7. Alex Aranburu

Alex Aranburu zou naar de Giro gaan, maar een positieve coronatest bracht daar verandering in. Nu gaat hij naar zijn thuisronde de Vuelta en daar zal hij proberen dit keer wel een etappe te winnen, waar hij er vorig met twee tweede plekken al heel dichtbij was. Aranburu heeft bij Astana weer een stap gezet, getuige zijn zesde plaats in Milaan-Sanremo. Een mooie zege ontbreekt echter en daar zal hij graag verandering in willen brengen.

Favorieten groene trui Vuelta a España | Een sprinter of klassementsrenner?

Het is voor Astana deze Vuelta aanvallen! Een klassement zit er met de selectie namelijk niet echt in. De Kazachse ploeg heeft allemaal goede klimmers en puncheurs geselecteerd en zal dus volop te zien zijn wanneer de weg omhoog gaat. Aranburu zal vooral bij aankomsten heuvelop en sprints van een uitgedunde groep worden uitgespeeld, waardoor hij op regelmatige basis punten voor het puntenklassement zou moeten scoren.

6. Thibaut Pinot

Thibaut Pinot zal zich in Spanje proberen te revancheren voor zijn wederom mislukte Tour de France. De Fransman is voor een klimmer rap aan de finish en kan zo in de zwaardere etappes veel punten binnenhalen. Hoe zijn vorm is, blijft vooralsnog koffiedikkijken. Hij heeft na de Tour namelijk niet meer gekoerst en dus gekozen voor een zo’n optimaal herstel richting de Vuelta.

Favorieten groene trui Vuelta a España | Een sprinter of klassementsrenner?

Als Pinot in de selectie zit van Groupama-FDJ dan is dat nagenoeg altijd als kopman. Of dat voor een goed algemeen klassement is, staat echter nog niet vast. Mogelijk zal Pinot de druk van het klassement liever laten voor wat het is en zonder druk gaan vrijbuiten om ritten te winnen. Misschien is die tweede manier nog wel beter om het puntenklassement te winnen!

5. Richard Carapaz

Richard Carapaz staat hoog op de favorietenlijst van In de Leiderstrui voor het puntenklassement. De Ecuadoraan is namelijk een explosieve klimmer, die niet per se een berg nodig heeft om te winnen. Zo zagen we Carapaz zowel vorig jaar als dit jaar winnen op een hellende aankomst. In 2019 deed hij dat in de Giro d’Italia met een late uitval en dat trucje herhaalde hij in de Ronde van Polen van dit jaar. Carapaz kan dus punten scoren in bergetappes en bij aankomsten heuvelop, wat hem een groot voordeel geeft op andere renners, die op maar één type aankomst kunnen scoren.

Favorieten groene trui Vuelta a España | Een sprinter of klassementsrenner?

Bij INEOS Grenadiers hoeft Carapaz voor niemand te werken. Op papier is hij samen met Chris Froome kopman, maar de vorm van de Brit is zeer twijfelachtig. De kans is dus groot dat hij na de eerste bergetappes juist zal moeten knechten voor zijn ploeggenoot. Kortom, volop ondersteuning voor Carapaz om in de zware etappes te schitteren en met zijn punch kan een toppositie in het puntenklassement bijna niet uitblijven.

4. Pascal Ackermann

Pascal Ackermann en de puntentrui is een bewezen combinatie, al was dat vorig jaar in de Giro, toen hij het klassement wist te winnen. Het winnen van de puntentrui in de Vuelta zal wat ingewikkelder worden omdat de punten in alle soorten etappes hetzelfde zijn. Er zijn dit jaar vier etappes die normaal gesproken in een massasprint zullen eindigen en de Duitse spurtbom zal flink moeten scoren, wil hij op het podium in Madrid met de groene trui pronken. De vorm van Ackermann is de recente periode wisselend met wat verloren duels in de Ronde van Polen en de BinckBank Tour. De Tirreno-Adriatico was dan weer een stuk beter met twee etappezeges.

Favorieten groene trui Vuelta a España | Een sprinter of klassementsrenner?

BORA-hansgrohe zet haar kaarten in de Vuelta vooral op Ackermann. De ploeg neemt namelijk geen klassementsrenners mee en buiten enkele vrijbuiters, bestaat de ploeg vooral uit sterke mannen die de sprint voor Ackermann moeten aantrekken. Het is dus aan de Duitse sprinter om het vertrouwen van de ploeg te belonen met ritzeges en misschien wel de groene trui.

3. Primoz Roglic

Primoz Roglic was vorig niet alleen de winnaar van de Vuelta, maar ook van het puntenklassement. Het geeft maar aan dat de kans dat een klassementsrenners er met de puntentrui vandoor gaat erg groot is. De Sloveen van Jumbo-Visma heeft meermaals bewezen dat hij na een lastige koers over snelle benen beschikt en er maar weinig zijn die hem kunnen kloppen. Zo boekte Roglic met zijn explosiviteit ritzeges in de Tour de France, de Tour de l'Ain en het Critérium du Dauphiné.

Favorieten groene trui Vuelta a España | Een sprinter of klassementsrenner?

Roglic zal samen met Tom Dumoulin worden uitgespeeld als kopman voor het algemeen klassement en met die rol kont de puntentrui automatisch voor hem in het vizier. Van de klassementsrenners beschikt hij momenteel misschien wel over de sterkste sprint, dus als de vorm van Roglic goed is, dan zal hij in de bergetappes, maar ook de heuveletappes, vaak het volle pond kunnen scoren.

2. Sam Bennett

Sam Bennett zet zijn uiterst succesvolle seizoen voort met de Vuelta. De Ierse sprinter vertrok vorig seizoen naar Deceuninck-Quick-Step om zijn kans te krijgen in de Tour de France. Die kans greep hij met beide handen aan door twee etappes te winnen en het puntenklassement. Het seizoen kan dan ook niet meer stuk voor Bennett en hij zal zonder druk aan de start staan in Spanje. Hij kan naast de vlakke massasprints ook een licht hellende aankomst goed aan, dus heeft ten opzichte van de pure sprinters een streepje voor.

Favorieten groene trui Vuelta a España | Een sprinter of klassementsrenner?

Deceuninck-Quick-Step staat zonder een kopman voor het algemeen klassement aan de start, dus zal het op etappes moeten mikken met aanvallers en uiteraard Bennett in de sprints. De Ier kan alvast rekenen op zeer sterke ondersteuning. Zo zullen Michael Mørkøv, Shane Archbold en de sterke neoprofs Jannik Steimle en Ian Garisson hem naar de overwinning moeten leiden.

1. Alejandro Valverde

Wetende dat alle etappes evenveel punten opleveren, kan Alejandro Valverde als kandidaat voor de groene puntentrui natuurlijk niet ontbreken. De Spanjaard hoort doorgaans bij de betere klassementsrenners en was altijd nagenoeg onklopbaar op steile aankomsten en zelfs in sprints van een uitgedunde groep kon hij winnen, al met al de ideale renner om het puntenklassement in de Vuelta. De leeftijd begint echter toch vat te krijgen op de veertigjarige Valverde. Dit jaar kwam hij er nauwelijks écht aan te pas en de machtige versnelling, die hem de bijnaam de onverslaanbare opleverde, lijkt verleden tijd. Kan Valverde zich nog een keer zijn topvorm bereiken?

Favorieten groene trui Vuelta a España | Een sprinter of klassementsrenner?

Als we het hebben over de rol van Valverde in de Vueltaselectie van Movistar, dan is dat nog altijd gewoon de rol van kopman. Valverde is het uithangbord van Movistar en heeft de ploeg door de jaren heen prachtige resultaten gegeven. Wel zal Valverde het kopmanschap moeten delen met Enric Mas. Voor De puntentrui maakt dat weinig echter weinig uit. Als er een groep van favorieten gaat sprinten voor de zege en Valverde en Mas zijn er beide bij, dan zal de eerste met zijn explosievere benen altijd de voorkeur krijgen boven Mas. (Foto's: Sirotti)

Wilbert van der Velde (w.vandervelde@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Meest gelezen

Ondertussen in het peloton | Evenepoel jarig: 'Hoop sterker terug te keren'

Dagelijks gebeurt er enorm veel in de wielerwereld en de informatiemachine stopt vrijwel nooit. Maar naast het grote en belan...

[Update] Van Aert positief over trainingskamp Spanje: 'Alles was piekfijn geregeld'

(17 januari 2021) Wout van Aert zit niet direct te wachten op het aanstaande trainingskamp van zijn ploeg, Jumbo-Visma. De Be...

Renners zonder contract in 2021 | Bole vindt onderdak, deze renners wachten nog

De coronacrisis zal voor veel onzekerheid hebben gezorgd bij de wielrenners die voor komend seizoen nog zonder contract zitte...

Modderpoel op Pools kampioenschap zorgt voor hilariteit op social media (+beelden)

Op sociale media is hilariteit ontstaan rond beelden van het Pools kampioenschap veldrijden, dat afgelopen zondag gehouden we...

[Update] Aru past tóch voor WK veldrijden: 'Wil mijn plekje afstaan'

(29 december 2020) Fabio Aru maakte zondag zijn rentree in het veld. De Italiaan van UAE Team Emirates werd vierde in een cro...

Overzicht transfers WorldTour 2021 | Alle in- en uitgaande transfers op een rijtje

Het is een raar jaar qua transfers. Veel renners en ploegen waren door de coronacrisis nog tot laat aan het onderhandelen, oo...

[Update] WK veldrijden lijkt door te gaan: 'Situatie minder erg dan gevreesd'

(24 januari 2021) Bart Tommelein, de burgemeester van Oostende, heeft slecht nieuws gebracht wat betreft de doorgang van het...

Jumbo-Visma 2021 | 'Seizoen kan ook slagen zonder Touroverwinning, kijk maar naar 2020'

Afgelopen week vond de ploegpresentatie bij Jumbo-Visma plaats, waarbij het nodige te bespreken viel. In de speciale Voorbesc...

Nabeschouwing: 'Misschien keert Dumoulin na deze break wel nóg sterker terug'

Legendarische koersen, mooie en minder mooie momenten, spraakmakende incidenten, opmerkelijk nieuws en het coronavirus. Wekel...

Merlier kan Van Aert bedanken voor WK-selectie: 'Want ik was heel slecht'

Tim Merlier zal definitief opgenomen worden in de Belgische selectie voor het wereldkampioenschap veldrijden. Door de eindove...

Lees meer

Net binnen

Jumbo-Visma 2021 | 'Seizoen kan ook slagen zonder Touroverwinning, kijk maar naar 2020'

Afgelopen week vond de ploegpresentatie bij Jumbo-Visma plaats, waarbij het nodige te bespreken viel. In de speciale Voorbesc...

Nabeschouwing: 'Misschien keert Dumoulin na deze break wel nóg sterker terug'

Legendarische koersen, mooie en minder mooie momenten, spraakmakende incidenten, opmerkelijk nieuws en het coronavirus. Wekel...

[Update] Aru past tóch voor WK veldrijden: 'Wil mijn plekje afstaan'

(29 december 2020) Fabio Aru maakte zondag zijn rentree in het veld. De Italiaan van UAE Team Emirates werd vierde in een cro...

Foss vindt zichzelf andere renner dan Pogacar en Bernal: 'Die twee zijn speciaal'

Tobias Foss wordt regelmatig vergeleken met Egan Bernal en Tadej Pogacar, maar kan zich niet in die vergelijking vinden. De N...

Stybar verrast en doet mee aan WK veldrijden: 'Begon te kriebelen'

Tegen de verwachtingen in zal Zdenek Stybar komend weekend in Oostende tóch zijn opwachting maken op het WK veldrijden. De Ts...

Lees meer