Voorbeschouwing Route d’Occitanie | Valverde en Uran verkennen Pyreneeën Voorbeschouwingen
Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Route d’Occitanie | Valverde en Uran verkennen Pyreneeën

Voorbeschouwing Route d’Occitanie | Valverde en Uran verkennen Pyreneeën

Van donderdag 20 juni tot en met zondag 24 juni vindt de Route d'Occitanie (voorheen Route du Sud) plaats als een van de laatste voorproefjes op de komende Tour de France. Deze rittenkoers is niet zomaar een voorbereiding over wegen die hier en daar wat glooien. In tegendeel! De Route d'Occitanie leidt het peloton over enkele grote bergpassen van de Pyreneeën en vormt zo wel degelijk een van de grote graadmeters voor wat er tijdens de Tour mag worden verwacht. In de Leiderstrui blikt met u vooruit op de 43e editie van deze Zuid-Franse rittenkoers!

Historie Route d’Occitanie

In de eerste editie in 1977 van de Route d’Occitanie won Jacques Esclassan de ronde die hijzelf had bedacht. De nummer twee van dat jaar zou echter in de komende jaren meer faam verkrijgen en maar liefst vijf keer de Tour de France winnen. Zijn naam: Bernard Hinault. Hij zou de Route d’Occitanie echter nooit weten te winnen. Dit in tegenstelling tot andere grote namen zoals Francesco Moser, Gilbert Duclos-Lassalle, Stephen Roche, Laurent Jalabert, Thomas Voeckler, Nairo Quintana en Alberto Contador.

Levi Leipheimer zou ook in dit rijtje behoren, maar zijn overwinning in 2002 werd uit de recordboeken geschrapt door de UCI, nadat ook Leipheimer toegaf gedurende zijn carrière grote hoeveelheden doping tot zich te hebben genomen. Andere opvallende winnaars zijn Nicholas Roche (die net als zijn vader de rittenkoers wist te winnen) en Andrei Kivilev. De laatstgenoemde won in 2001 de Route d’Occitanie, maar liet twee jaar later tijdens Parijs-Nice het leven na een afschuwelijke val op het hoofd. Na de dood van de oud-winnaar van de Route d’Occitanie besloot de UCI met een helmplicht te komen.

De rittenkoers is vaak van naam veranderd en ging vroeger door het leven als de Tour du Tarn (1977 – 1981), de Tour Midi-Pyrénées (1982 – 1987) en, zoals velen hem nog zullen kennen: La Route du Sud (1988 – 2017). Vanaf 2018 werd de naam omgezet naar de Route d’Occitanie, nadat het regiobestuur van Occitanië de grootste institutionele partner van het evenement werd.

Laatste winnaars Route d’Occitanie

2018 Alejandro Valverde
2017 Silvan Dillier
2016 Nairo Quintana
2015 Alberto Contador
2014 Nicholas Roche
2013 Thomas Voeckler
2012 Nairo Quintana
2011 Vasil Kiryienka
2010 David Moncoutié

Deelnemende ploegen Route d’Occitanie

Aan de Route d’Occitanie zullen vijf WorldTourploegen meedoen: Movistar, INEOS, Groupama-FDJ, AG2R-La Mondiale en EF Education First. Daarnaast zullen er de nodige (pro-)continentale Franse ploegen aan de start verschijnen in de vorm van Cofidis, Natura4Ever, Arkéa Samsic, Delko Marseille Provence, St Michel – Auber93, Total Direct Energie en Vital Concept. Andere noemenswaardige ploegen die deelnemen aan de Route d’Occitanie zijn Caja Rural, Israel Cycling Academy en Bardiani – CSF.

Parcours Route d’Occitanie

De Route d’Occitanie bestaat uit vier etappes, waarbij er het nodige geklommen dient te worden. Bovendien zullen twee van de vier etappes bergop eindigen, wat de ronde een interessante graadmeter maakt voor de beslissende bergetappes van de komende Tour de France.

Etappe 1, 20 juni: Gignac-Vallée de l’Hérault – Saint-Geniez d’Oit-et-d’Aubrac (175,5 km)

De eerste etappe van de Zuid-Franse rittenkoers bevat drie gecategoriseerde klimmen, waarvan de laatste, de Côte d’Aubignac (4 km à 8,3%), tweemaal bedwongen dient te worden. De tweede beklimming van deze steile hindernis zal tevens de apotheose vormen van de etappe, welke dus bergop zal finishen. Onderweg komen de renners ook de Col du Vent (8,1 km à 5,9%) en de Montée du Buffarel (8,8km à 5,5%) tegen. Onderweg zullen er bij twee tussensprints, een in Nant en een in Séverac-le-Château, punten te verdienen zijn voor het puntenklassement van de Route d’Occitanie.

Etappe 2, 21 juni: Labruguière – Martres-Tolosane (187,7 km)

Na het verwachte geweld op de Côte d’Aubignac van de vorige dag, heeft de organisatie voor een iets eenvoudigere overgangsetappe gekozen gedurende de tweede etappe van de Route d’Occitanie. Onderweg zullen slechts twee bergen van de derde categorie worden aangedaan: de Saint Félix de Lauragais (1,6 km à 6,5%) en de Côte de Lalaque (1,9 km à 4,5%). Hoewel de renners de finishstreep al na 160,5 km bereiken, zullen zij nog een plaatselijke ronde rijden, waarbij er nog een korte (ongecategoriseerde) beklimming zal plaatsvinden in Aurignac. De top van dit klimmetje ligt om en nabij de 15 km van de meet, en kan daarom een beslissende rol spelen in het koersverloop.

Etappe 3, 22 juni: Arreau – Luchon-Hospice de France (173 km)

Het absolute vuurwerk van de Route d’Occitanie wordt op deze dag verwacht. Maar liefst drie bergen van de eerste categorie worden bedwongen, inclusief aankomst bergop in Luchon – Hospice de France. Deze Pyreneeënrit zal, zoals gezegd, een flinke graadmeter vormen voor wat er tijdens de Tour zal gaan komen. Nog voordat de eerste grote beklimming van de dag plaats zal vinden (Hourquette d’Ancizan, 10,4 km à 7,5 %), hebben de renners al de korte beklimming van de Lancon (4,1 km à 6,5 km) achter de kiezen. In de lange aanloop naar de volgende serieuze hindernis treffen de renners nog een tussensprint in Bagnères-de-Bigorre en de korte beklimming van de Côte de Capvern-les-Bains (6,9 km à 4,2 km). Na 129,5 km wordt het kaf eindelijk van het koren gescheiden en zal de Port de Balès (19,3 km à 6,1%) de volgende scherprechter zijn. Na een lange afdaling en een nieuwe tussensprint in Bagnères-de-Luchon, zal de slotklim richting Luchon – Hospice de France (10,9 km à 6,8%) bepalen wie de koninginnenrit van de Route d’Occitanie wint.

Etappe 4, 23 juni: Gers-Astarac Arros en Gascogne – Clermont-Pouyguillès (154,8 km)

De laatste etappe zal het peloton leiden over acht plaatselijke rondes om en nabij Clermont-Pouyguillès. Onderweg komen de renners telkens de Côte de Moncassin (1 km à 6%) tegen en zullen er na het einde van de derde en zesde ronde punten te verdienen zijn voor het puntenklassement. In de vierde en zesde ronde geldt hetzelfde voor degenen die als eerste over de Côte de Moncassin komt, zij het voor het bergklassement van de Route d’Occitanie.

Favorieten dagzeges Route d’Occitanie

Wat betreft de relatief eenvoudige etappes (2 en 4) zullen een aantal sprinters hopen te kunnen overleven en voor de etappewinst te kunnen gaan. Onder meer Arnaud Démare heeft na een aantal mindere optredens in de Giro wellicht wat recht te zetten. Ook Julien Simon, Chris Lawless en Andrea Guardini hopen wellicht op een kansje. En wat te denken van Bram Welten en Moreno Hofland? Kunnen zij voor het eerst dit jaar de handen in de lucht steken?

Favorieten eindzege Route d’Occitanie

De kanshebbers voor de etappezeges in de zwaardere etappes van de Route d’Occitanie zullen normaliter ook meedoen voor de eindzege in deze Franse rittenkoers. Kan Alejandro Valverde zijn vorm terugvinden? Hij zal in ieder geval moeten afrekenen met zijn in bloedvorm verkerende landgenoot Jesús Herrada die onlangs wist te winnen in Luxemburg en op de Mont Ventoux Romain Bardet het nakijken gaf. Ondanks zijn nog jonge leeftijd zal Pavel Sivakov als een van de topfavorieten aan de ronde verschijnen. De kopman van INEOS krijgt met Ivan Sosa, Sebastián Henao en Eddie Dunbar in ieder geval de nodige ondersteuning.

EF-Education first sluit hierbij aan door naast de Colombiaanse gigant Rigoberto Uran ook Joe Dombrowski in de ploeg te hebben. Ook Caja Rural neemt een aantal klimmers mee en heeft met Sergio Pardilla en Cristián Rodriguez twee troeven om op te rekenen. AG2R-La Mondiale denkt met de goed klimmende Nans Peters, Hubert Dupont en Alexandre Geniez een rol van betekenis te kunnen spelen. Ditzelfde geldt voor de andere Franse ploegen van Arkéa Samsic en Delko Marsielle Provence die met enerzijds Elie Gesbert en anderzijds Julien El Fares en Javier Moreno wat interessante klimmers op weten te stellen.

Hoewel Groupama-FDJ zich voornamelijk richt op Démare kunnen zij met Valentin Madouas misschien ook wel iets in het eindklassement uitrichten. Ten slotte is het afwachten of Rein Taaramae (Total Direct Energie), Oscar Rodriguez (Euskadi Basque Country), Pierre Rolland (Vital Concept) en Ben Hermans (Israël Cycling Academy) wat bijzonders kunnen laten zien in de lastigere etappes van de Route d’Occitanie en hun rol in het klassement kunnen opeisen.

TV en tijden Route d’Occitanie

Doordat Eurosport het druk zal hebben met de Ronde van Zwitserland en de Ronde van Slovenië, zal de volledige ronde alleen live via de Eurosport Player te volgen zijn. Wel zullen er iedere dag samenvattingen op Eurosport 1 en 2 uitgezonden worden (rond respectievelijk 17:15 en 19:00 uur).
(foto: Instagram Valverde)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws