Van Vleuten soleert, moet zelfs afstappen, maar wint alsnog in Giro Rosa Vrouwenwielrennen

Van Vleuten soleert, moet zelfs afstappen, maar wint alsnog in Giro Rosa

Door Ward Hilhorst 12 september 2020 | 16:20


In de Giro Rosa heeft Annemiek van Vleuten de tweede etappe op haar naam geschreven. Op de zware Toscaanse wegen kwam zij solo over de streep, ondanks een steile strook waarop ze een paar meter lopend moest afleggen.

Zoals we van de vrouwenkoers kennen, werd er zo hard gekoerst in het begin dat er niemand weg kwam. Na dertien kilometer arriveerden de dames op de eerste van twee gravelstroken die vandaag overwonnen moesten worden. Deze eerste, van anderhalve kilometer lang, zorgde dat het pak op een lint ging en zorgde voor scheuren. De chaos was begonnen.

Het peloton kwam weer terug bij elkaar, maar het CCC-Liv van Marianne Vos legde iedereen een moordend tempo op in het begin van de koers. Die ploeg stuurde even later Soraya Paladin vooruit, die Aude Biannic meekreeg. De twee werden gegrepen en het tempo was onverminderd hoog. Aanvallen was ook eng, gezien de monsterlijke gravelstrook die op zestien kilometer van de meet lag te wachten.

Van Der Velde opent de koers

Voor een paar rensters ging het wel te hard, er gingen wat kleine flarden vanaf in de achterste regionen van het peloton. Die kleine flarden werden grote flarden en van die chaos maakte Julie Van Der Velde gebruik. De renster van Lotto Soudal ging er in haar eentje vandoor en pakte een minuut. Niemand in het peloton maakte zich geen zorgen en liet haar lekker zwemmen. Ze hielden haar wel binnen schootsafstand.

Met nog ruim twintig kilometer te gaan werd ze gepakt en kwam Elizabeth Banks met een uitval. Banks werd gepakt toen het zwaarste stuk begon. Mitchelton-Scott en Boels Dolmans maakten het op die klim superzwaar. Van Vleuten deelde zelf ook een prik uit, wat de groep tot zo'n 25 vrouwen uitdunde.

Van Vleuten maakt de koers heel hard

Met een tweede aanval kreeg ze een gat, waarna Katarzyna Niewiadoma, Anna van der Breggen en Cecilie Uttrup Ludwig op een handvol seconden volgden. Van der Breggen schudde haar groepsgenoten af op het eind van de gravelstrook, maar op dat moment had Van Vleuten een halve minuut gegrepen.

Toen sloeg het noodlot toe. Van Vleuten kreeg last van de steile hellingsgraad in Italië, en moest zelfs een stuk lopend overbruggen. Toen het wat afvlakte klauterde ze weer op haar fiets en zette het op een trappen. Ze vervolgde haar solo en won magistraal, met een handvol seconden op Van der Breggen. (Foto: Sirotti)

Let op! Een eerdere versie van dit verslag is gebaseerd op zeer gebrekkige verslaggeving vanuit Italië.

Uitslag etappe 2 Giro Rosa:

1. Annemiek van Vleuten
2. Anna van der Breggen +0.16
3. Katarzyna Niewiadoma "
4. Cecilie Uttrup Ludwig +1.29
5. Ashleigh Moolman +3.07
6. Mavi García "
7. Mikayla Harvey +3.11
8. Soraya Paladin +3.52
9. Erica Magnaldi +3.55
10. Amanda Spratt +3.57

Klassement na etappe 2 Giro Rosa:

1. Annemiek van Vleuten
2. Anna van der Breggen +1.18
3. Katarzyna Niewiadoma +1.33
4. Cecilie Uttrup Ludwig +2.54
5. Mikayla Harvey +3.26
6. Ashleigh Moolman +3.54
7. Mavi García +4.01
8. Amanda Spratt +4.07
9. Elise Chabbey +4.15
10. Elisa Longo Borghini +4.27


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws