7-voudig winnares Anna van der Breggen baalt van Waalse Pijl-verandering: 'Ik betreur dat echt' Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

7-voudig winnares Anna van der Breggen baalt van Waalse Pijl-verandering: 'Ik betreur dat echt'

7-voudig winnares Anna van der Breggen baalt van Waalse Pijl-verandering: 'Ik betreur dat echt'

Woensdag staat een nieuwe editie van de Waalse Pijl op de rol, waarbij Demi Vollering als titelverdedigster namens SD Worx-Protime vertrekt. Zij heeft in zevenvoudig winnares Anna van der Breggen de ideale mentor. Die is niet bepaald te spreken over de veranderingen van het parcours in de Waalse klassieker.

Via de site van de ploeg SD Worx-Protime deed Van der Breggen haar zegje. 'De Waalse Pijl is een zware wedstrijd. Eigenlijk is het volledige Ardennenblok dat. Maar de slotklim maakt de Waalse Pijl anders. De Muur van Hoei is zo’n aparte klim. Afhankelijk van het type renster dat je bent, rijd je hem met een verschillende aanpak op. Als je niet bij de ultieme punchers behoort, dan kan je proberen te bluffen, maar loop je het risico dat je stilstaat op het steilste stuk. Als je weet dat je niet bij de absolute top van de klimmers behoort, moet je proberen om voor de Muur weg te raken om kans te maken op de zege', aldus de Nederlandse.

'Dat is dit jaar een pak moeilijker geworden doordat de Côte de Cherave uit het parcours is geschrapt', klinkt het licht kritisch vanuit Van der Breggen. 'Ik betreur dat echt, want die helling maakte de finale dubbel interessant. Als je niet wou wachten tot de Muur, lagen daar opties om het verschil te maken. Nu heb je een afdaling over een brede weg richting de voet van de Muur van Hoei. Dus is de kans nog groter dat de pure klimmers komen bovendrijven en dat een elitegroepje op de Muur bepaalt wie wint of verliest. Zelf heb ik de Waalse Pijl wel eens gewonnen toen we met twee ontsnapt waren voor de Muur.'

SD Worx-Protime gaat vol voor Vollering in Waalse Pijl

'De Waalse Pijl is anders in vergelijking met de andere Ardennenklassiekers. In de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik stapelt de vermoeidheid zich op. In de Waalse Pijl heb je best een tam begin, zeker dit jaar met de wijzigingen', verwacht Van der Breggen. 'Pas in de finale ontploft het en zitten de meesten nog redelijk fris. Dit zijn de koersen waar je heel diep kunt en móet gaan. Je weet dat alles in een paar minuten tijd moet gebeuren. Dat maakt het mentaal toch een beetje een lastige aankomst. Klimmers zijn dat niet zo gewend. Op een klim in het middel- of hooggebergte heb je vaak een inspanning van een halfuur, waar je zelf nog kan bepalen waar je het verschil wil maken. Hier moet het op de Muur gebeuren.'

Bij SD Worx-Protime weten ze voor wie ze gaan. 'Vollering heeft ondertussen de ervaring om het af te maken. Zij is altijd goed in de Waalse Pijl en is in deze klassieker onze enige kopvrouw. Ze wordt omringd door een sterk team dat vol in ondersteuning zal rijden. Lotte Kopecky start als luxeknecht. Blanka Vas, Elena Cecchini en Femke Gerritse zijn er om mee te zitten in eventuele ontsnappingen, zodat Demi haar krachten zo veel mogelijk kan sparen tot de Muur. We zijn ook benieuwd naar hoe Niamh Fisher-Black het ervan af zal brengen. Dit is een klim die haar ook moet liggen. Qua uitdagers kijk ik vooral naar Kasia Niewiadoma, Elisa Longo-Borghini en Gaia Realini', aldus Van der Breggen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws