Voorbeschouwing Waalse Pijl vrouwen 2024 | Houdt titelverdedigster Demi Vollering opnieuw huis op de Muur van Hoei? Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Voorbeschouwing Waalse Pijl vrouwen 2024 | Houdt titelverdedigster Demi Vollering opnieuw huis op de Muur van Hoei?

Voorbeschouwing Waalse Pijl vrouwen 2024 | Houdt titelverdedigster Demi Vollering opnieuw huis op de Muur van Hoei?

Al bekomen van de Amstel Gold Race? Lang heeft u niet meer, want het is al tijd voor de Waalse Pijl! Bij de vrouwen zal het altijd dé koers van Anna van der Breggen blijven. De Muur van Hoei kon de huidige ploegleider van SD Worx wel bekoren, want ze won maar liefst zeven keer op rij! Haar renster Demi Vollering lijkt dat stokje nu overgenomen te hebben. In de Leiderstrui blikt in dit artikel vooruit op de editie van 2024.

Vorig jaar was het dus Demi Vollering die nauwelijks enkele dagen na haar zege in de Amstel Gold Race ook de Waalse Pijl wist te winnen. De Nederlandse van FDJ-Suez viel van bij de voet van de Muur van Hoei aan, terwijl wereldkampioene Annemiek van Vleuten al niet meer in beeld kwam. Enkel Liane Lippert kon nog ietwat volgen, maar de Duitse kampioene sneuvelde in het zicht van de top. Gaia Realini ging Mavi Garcia nog net voorbij voor de laatste podiumplek.

Praktische informatie Waalse Pijl vrouwen 2024

  • Huy - Mur de Huy (146 km)
  • Woensdag 17 april
  • Deelnemers
  • Klassering: WorldTour

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaressen Waalse Pijl

2023 Demi Vollering
2022 Marta Cavalli

2021 Anna van der Breggen
2020 Anna van der Breggen
2019 Anna van der Breggen
2018 Anna van der Breggen
2017 Anna van der Breggen
2016 Anna van der Breggen
2015 Anna van der Breggen
2014 Pauline Ferrand-Prévot
2013 Marianne Vos

Parcours, weer en tijden Waalse Pijl vrouwen 2024

Voorbeschouwing Waalse Pijl vrouwen 2024 | Houdt titelverdedigster Demi Vollering opnieuw huis op de Muur van Hoei?

In tegenstelling tot andere jaren start de vrouwenkoers niet heel vroeg in de morgen, maar wel pas om 13.55 uur. Op de relatief vlakke openingsfase na worden namelijk twee plaatselijke rondes rondom speerpunt Muur van Hoei verreden. Het lokale rondje start bovendien niet meer met de Muur van Hoei, waardoor we maar twee beklimmingen van de Luikse wand krijgen. Ook de Côte de Cherave is uit het parcours gehaald, wat de kansen van de aanvallers nog feller doet slinken en het traditionele scenario alleen maar bevoordeelt.

Tussendoor wachten met de Côte de Gives, de Côte de Courrière, de Cote d’Evrehailles en een dubbele beklimming van de Côte d'Ereffe nog wat lekkers. Qua stijging zijn deze klimmetjes echter niet te vergelijken met de 'Muur' en liggen ze op de Ereffe na allemaal veel te ver op het parcours om iets te kunnen proberen. De slotklim begint aan ongeveer 5 procent en loopt langzaam maar zeker op naar maar liefst 19 procent! Het einde vlakt lichtelijk af, maar het wordt zoals altijd een gevecht tussen de beste klimsters en punchers!

Voorbeschouwing Waalse Pijl vrouwen 2024 | Houdt titelverdedigster Demi Vollering opnieuw huis op de Muur van Hoei?

Beklimmingen

6,5 km: Côte de Gives (2 km a 5,6%)
35 km: Côte de Courrière (1,4 km a 8,1%)
50,5 km: Cote d’Evrehailles (2,4 km a 5,2%)
98,5 km: Côte d'Ereffe (2,1 km a 5,5%)
111,5 km: Mur de Huy (1,3 km a 9,5%)
130 km: Côte d'Ereffe (2,1 km a 5,5%)
143 km: Mur de Huy (1,3 km a 9,5%)

Weer

Van het lentezonnetje en de zomerse temperaturen van in het weekend is er woensdag al lang geen sprake meer. Het is fris met buien die intens en onweerachtig kunnen zijn. De maxima liggen tussen 6 en 10 graden en in de nacht naar donderdag is wat lichte grondvorst mogelijk. De wind is overwegend matig uit noord tot noordwest.

Tijden

Start: 13.55 uur
Finish: ongeveer 18:00 uur

Favorieten Waalse Pijl vrouwen 2024

Let op: de deelnemerslijst is nog niet compleet en kan gedurende de komende dagen nog veranderen.

Demi Vollering is als titelverdedigster een van de topfavorieten voor een tweede zege op rij in Hoei, maar de Nederlandse verkeert niet in de topvorm, die ze voorafgaan aan het Ardense drieluik voor ogen had. In Hoei krijgt ze bovendien grote concurrentie van Elisa Longo Borghini, die herboren lijkt na haar talrijke zeges en Vollering bovendien nog glad uit de wielen reed in de Brabantse Pijl. Binnen SD Worx-ProTime kan er ook gekeken worden naar Niamh Fisher-Black, die het in afwezigheid van Lotte Kopecky als schaduwkopvrouw kan doen.

Lidl-Trek heeft naast Longo Borghini nog twee andere sterke vrouwen: Shirin van Anrooij en Gaia Realini. De Nederlandse is aan een heel constant voorjaar bezig en wil uiteraard scoren in de Ardennen, terwijl het Italiaanse pluimpje vorig jaar al derde werd. De echte goede vorm heeft de dame van 150 centimeter echter nog niet te pakken.

demi vollering

Uiteraard zijn er nog meer gegadigden voor de zege. Canyon//SRAM Racing neemt naast de sterke Katarzyna Niewiadoma ook Elise Chabbey mee en ook de ouderdomsdekens van het vrouwenpeloton mogen hoge verwachtingen uitspreken. Zo kunnen de 40-jarige Mavi Garcia (Liv Racing TecFind) en de 38-jarige Ashleigh Moolman-Pasio (AG Insurance - Soudal Quick Step), die in de vorm van haar leven lijkt te zitten, verrassen.

Als absolute verrassing wijzen we Yara Kastelijn (Fenix-Deceuninck) aan. De Nederlandse renster trok zondag in de Amstel Gold Race in de aanval en leek het ook te gaan halen, maar pokerde te veel in aanloop naar de Cauberg. Kastelijn sprintte vervolgens nog naar een negende plaats, net zoals in de Brabantse Pijl.

Favorieten Waalse Pijl vrouwen 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Demi Vollering (SD Worx) en Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek)

Schaduwfavorieten: Shirin Van Anrooij, Gaia Realini (beide Lidl-Trek), Ashleigh Moolman-Pasio (AG Insurance-Soudal) en Katarzyna Niewiadoma (Canyon//SRAM Racing)
Longshots: Mavi Garcia (Liv Racing TecFind), Elise Chabbey (Canyon/SRAM Racing) en Yara Kastelijn (Fenix-Deceuninck), Juliette Labous (dsm-firmenich PostNL)

TV en tijden Waalse Pijl (17 april 2024)

De mannen eindigen voor de vrouwen en Eurosport.nl start de online uitzending al om 12.45 uur. Meer dan anderhalf uur later zijn ook Sporza en het tv-kanaal van Eurosport om 14.30 uur wakker geschoten om de wielerfan voor de buis te laten genieten van de koers. De uitzendingen lopen gewoon door in de vrouwenkoers, die omstreeks 17.00 uur zou finishen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws