Brand wint zware openingsrit in Ronde van Zwitserland; peloton in stukken na rit van 46 kilometer Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Brand wint zware openingsrit in Ronde van Zwitserland; peloton in stukken na rit van 46 kilometer

Brand wint zware openingsrit in Ronde van Zwitserland; peloton in stukken na rit van 46 kilometer

Lucinda Brand heeft vanuit de vlucht de openingsetappe van de Ronde van Zwitserland op haar naam geschreven. De renster van Trek-Segafredo eindigde als eerste voor haar hele sterke medevluchters Clara Koppenburg en Pauliena Rooijakkers. Het trio pakte een voorsprong van vijftig seconden op de eerste achtervolgende groep in het zware criterium van Vaduz. Van een peloton was geen sprake meer.

De Ronde van Zwitserland voor vrouwen begon in Vaduz, in Liechtenstein, met een korte etappe van slechts 46 kilometer lang. Tien rondes van 4,6 kilometer moesten worden afgewerkt, waarna de eerste leider van de wedstrijd gevierd zou worden. Korte wedstrijden zorgen regelmatig voor spektakel, en zo ook deze wedstrijd. Al van bij de start werd er volop gekoerst, met veel dames die schifting wilde veroorzaken.

Sterk trio met klassementsrenners scheidt zich af van het peloton

De aanvallen volgden zich op in de beginfase van de koers. Vanwege het karakter van het parcours: een korte, heuvelachtige, bochtige omloop, was het achterin enorm zwaar om bij het peloton te blijven. Een sterke kopgroep vormde zich na een kleine twintig kilometer koers, met daarbij de Nederlandse Brand (Trek-Segafredo) en Rooijakkers (Canyon//Sram Racing). Ook de Duitse Koppenburg (Cofidis Women Team) zat mee. Een hele sterke kopgroep dus, met daarbij rensters die voor het algemeen klassement naar Zwitserland zijn getrokken.

De voorsprong bleef maar stijgen gedurende de volgende twintig kilometer. Tien seconden werd twintig seconden, twintig seconden werd dertig seconden, u snapt het principe. Met nog negen kilometer te gaan pakte het trio maar liefst 55 seconden voorsprong op een uitgedund peloton. Dat de winnares voorin zou zitten, was toen wel duidelijk.

Brand verschalkt concurrenten in de sprint

De laatste keer op de heuvel zette Rooijakkers aan, maar zonder succes. In het technische stuk demarreerde Brand vol over haar heen met nog twee kilometer te rijden. Rooijakkers kon met straffe stoten terugkomen bij de renster van Trek, maar Koppenburg had alle moeite van de wereld. Wanneer de Nederlanders naar elkaar keken, kon Koppenburg puffend en wel toch weer aansluiten. Een sprint was onvermijdelijk, en daarin bleek Brand met afstand de snelste.

Uitslag etappe 1 Ronde van Zwitserland vrouwen 2022

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws