Dygert triomfeert in tweede etappe RideLondon Classique: Kool komt op één kilometer van de meet ten val Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Dygert triomfeert in tweede etappe RideLondon Classique: Kool komt op één kilometer van de meet ten val

Dygert triomfeert in tweede etappe RideLondon Classique: Kool komt op één kilometer van de meet ten val

Chloe Dygert (Canyon//SRAM Racing) heeft de tweede etappe van de RideLondon Classique bijgeschreven op haar palmares. De Amerikaanse was in een sprint bergop de snelste van een sterk uitgedund peloton. Topfavoriete Charlotte Kool (Team DSM), die tevens leidster van het klassement was, ging op één kilometer van de meet tegen het asfalt. Lizzie Deignan (Trek-Segafredo) werd net als in de openingsetappe tweede, Soraya Paladin (Canyon//SRAM Racing) werd derde. Kool behield wel de leiding in het algemeen klassement.

Daags na de magistrale 'sprintzege' van Kool, die in de ouverture Clara Copponi (FDJ-Suez) en Deignan naar respectievelijk de tweede en derde plaats verwees, stond er andermaal een heuvelrit op het programma. In de tweede van in totaal drie etappes diende het dorpje Maldon zowel als start- en finishplaats. De parcoursbouwers van de Britse rittenkoers hadden in de 132 kilometer lange etappe verscheidene heuveltjes opgenomen. Er kon echter niet gesproken worden van veel hoogtemeters. Onderweg moeten immers enkel de 'Church Road-beklimming' (400 meter aan 4,3 procent) en de 'North Hill-beklimming' (800 meter aan 6,3 procent) bedwongen worden.

Ook de ultieme slotfase kende een venijnig aspect, daar de streep getrokken was na een driehonderd meter lang stuk dat gemiddeld aan 7,7 procent omhoogliep. Een pure massasprint leek daardoor uitgesloten, al behoorde Kool nog zeker tot de topfavorieten. Ook met dames als Dygert, Deignan en Copponi diende andermaal rekening gehouden te worden.

Sprintersploegen geven geen cadeautjes weg

Nadat het Engelse startschot geklonken had, werd al snel duidelijk dat er onder de rensters van dienst maar weinig animo was als het ging om het meesluipen in de vlucht van de dag. De 22-jarige thuisrijdster April Tacey (Lifeplus Wahoo) begon derhalve maar aan een solo-onderneming, tot groot genoegen van het peloton, dat onder leiding van de sprintersploegen de soliste uit Leicester maximaal zo'n drie minuten cadeau gaf.

Op zeventig kilometer van de meet was Tacey er alweer aan voor de moeite, waarna eigenlijk alles al werd ingesteld op een sprintje bergop in de straten van Maldon. Ondertussen waren er wel wat aanvalspogingen waarneembaar (onder meer van Taceys ploeggenote Typhaine Laurance), maar deze werden allemaal al gauw weer in de kiem gesmoord. Team DSM (Kool), Liv Racing TeqFind (Rachele Barbieri) UAE Team ADQ (Eleonora Gasparrini en Chiara Consonni) en FDJ-SUEZ (Copponi) namen namelijk het voortouw in de achtervolging en lieten bovendien zo goed als niemand ontsnappen.

Kool kan als gevolg van valpartij niet meesprinten, Dygert gaat er met de overwinning vandoor

De verschillende aanvallen resulteerden er wel in dat er gesprint leek te gaan worden met een sterk gereduceerde groep. Toen op een zeker moment ook de laatste dappere dodo als een vogel voor de kat was en ook de versnellingen van Trek-Segafredo tot niets hadden geleid, was het wachten op de ultieme krachtsexplosie in de straten van Maldon. Niets bleek echter minder waar, aangezien Van der Duin, tevens fervent baanwielrenster, er op elf kilometer van de meet vandoor ging. Daarachter duurde het even vooraleer er een achtervolging op touw was gezet, met als gevolg dat de Nederlandse Canyon//SRAM Racing-renster in een mum van tijd al een halve minuut voorsprong vergaard had.

Het peloton leek Van der Duin in extremis tóch te gaan grijpen, toen daar zowaar een valpartij waarneembaar was. Onder meer Kool en Copponi waren op één kilometer van de meet tegen het asfalt gegaan. Van der Duin strandde niet veel later in het zicht van de haven, waarna er zich een andersoortige sprint dan verwacht voordeed. Het was Dygert die zich ruim de sterkste toonde. Deignan werd wederom tweede, Paladin vervolledigde het podium. Kool raakte haar leidende positie in de strijd om het algemeen klassement niet kwijt als gevolg van haar val, die dus binnen drie kilometer van de meet plaatsvond.

Uitslag etappe 2 RideLonden Classique 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws