Caleb Ewan verslaat Tim Merlier en Gerben Thijssen in Van Merksteijn Fences Classic Wielrennen
Wielrennen

Caleb Ewan verslaat Tim Merlier en Gerben Thijssen in Van Merksteijn Fences Classic

Caleb Ewan verslaat Tim Merlier en Gerben Thijssen in Van Merksteijn Fences Classic

Caleb Ewan heeft de Van Merksteijn Fences Classic, die voorheen bekend stond als de Marcel Kint Classic, bijgeschreven op zijn palmares. De Aussie van Lotto-Dstny was de allersnelste in de massasprint. Tim Merlier (Soudal Quick-Step) moest genoegen nemen met een tweede plaats, Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty) werd derde.

De Marcel Kint Classic gaat sinds dit kalenderjaar door het leven als de Van Merksteijn Fences Classic, al wordt de naam Grote Prijs Marcel Kint hier en daar ook nog gehanteerd. Deze Belgische 1.1-wedstrijd staat sinds 2016 op de wielerkalender en heeft sindsdien louter bekende namen als laureaten gekend. Zo wist Jan-Willem van Schip de eerste editie op zijn naam te schrijven, waarna hij werd opgevolgd door achtereenvolgens Jonas Rickaert, Nacer Bouhanni, Bryan Coquard, Alvaro Hodeg en Arnaud De Lie.

Normaliter staan er slechts twee buursteden centraal in deze Belgische eendagswedstrijd, zijnde Zwevegem en Kortrijk. Uitzonderingen daargelaten, vormen beide steden - op afwisselende basis - 'traditioneel' het decor als start- of finishplaats. In de editie van 2023 stond de start gepland in Kortrijk, om vervolgens na 199 kilometer te finishen in Zwevegem. Het lokale circuit dat was uitgetekend moest meermaals bedwongen worden, waarbij op voorhand de verwachting heerste dat de koers zou uitmonden in een massasprint. Er stonden immers wederom geen echte beklimmingen op het menu, waardoor mannen als Merlier, Ewan, Thijssen, Hugo Page, Jakub Mareczko en Timothy Dupont over de beste papieren beschikten.

Zeven koplopers worden bij de lurven gevat, Ewan toont zich de allersnelste in de massasprint: Merlier wordt tweede, Thijssen derde

Al vroeg in de bijna tweehonderd kilometer lange wedstrijd kozen zevenrenners het hazenpad. Jacob Scott (Bolton Equities Black Spoke), Declan Trezise (ARA Skip Capital), Thibau Verhofstadt (Tarteletto-Isorex), Yentl Vandevelde (TDT-Unibet Cycling Team), Jasper Haest (VolkerWessels Cycling Team), Joshua Huppertz (Team Lotto - Kern Haus) en rasaanvaller Bram Dissel (BEAT Cycling Club) mochten zich de kopgroep van de dag noemen. Het peloton, dat in dienst van Ewan en Merlier afwisselend werd geleid door Lotto-Dstny en Soudal Quick-Step, gaf het septet een voorgift van maximaal vier minuten.

Nadat de koplopers vakkundig en bovenal volledig gecalculeerd ingerekend werden, kon alles en iedereen zich opmaken voor een massasprint. In die sprint gingen Ewan en Merlier lange tijd zij aan zij richting de meet, maar het was de Australische pocketsprinter die zijn wiel als eerste over de meet drukte. Merlier werd tweede, Thijssen derde. Dupont viel net buiten het podium en werd vierde. Davide Bomboi, ploeggenoot van Bas Tietema, sprintte naar een knappe vijfde stek.

Uitslag Van Merksteijn Fences Classic 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws