Favorieten etappe 1 Tour de France Femmes 2022 | Wiebes krijgt gigakans op geel in Parijs Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Favorieten etappe 1 Tour de France Femmes 2022 | Wiebes krijgt gigakans op geel in Parijs

Favorieten etappe 1 Tour de France Femmes 2022 | Wiebes krijgt gigakans op geel in Parijs

Tada, daar is ie dan! De Tour de France Femmes 2022, een wedstrijd waar door alle liefhebbers van het vrouwenwielrennen lang, heel lang op gewacht is. In Parijs krijgen de dames een veredeld criterium voor de kiezen van 82 kilometer, waar In de Leiderstrui de favorieten één voor één voor uitlicht.

Parcours etappe 1 Tour de France Femmes 2022

Favorieten etappe 1 Tour de France Femmes 2022 | Wiebes krijgt gigakans op geel in Parijs

Een toertje van het Tourpeloton in Parijs dus, waar de mannen 's avonds aan zullen komen voor hun laatste etappe van de Tour de France 2022. De vrouwen mogen in de voormiddag over dezelfde ronde koersen, al zal er voor hen weinig te genieten zijn van de bezienswaardigheden in de Franse hoofdstad: het zal hard gaan, heel hard.

Iedereen die de afgelopen jaren naar de slotrit van de Tour heeft gekeken, kent het parcours: langs bezienswaardigheden als de Arc de Triomphe, Place de la Concorde, Jardin des Tuilleries en de Eiffeltoren. Maar vooral de mythische Champs-Elysées, waar de rensters twaalf keer langs zullen komen in de plaatselijke ronde van 6,8 kilometer.

De ene helft van de Champs loopt vies omhoog, de andere helft lichtjes omlaag. Bij dat eerste gedeeltje is er bij de tiende passage - voor de vorm - nog een sprintje voor de eerste bollentrui, terwijl de aanwezige sprinters slechts één doel zullen hebben: de twaalfde passage, de finish, de eerste gele trui!

Favorieten etappe 1 Tour de France Femmes 2022 | Wiebes krijgt gigakans op geel in Parijs

Tijden
Start: 13.40 uur
Finish: 15.30 uur

Weer etappe 1 Tour de France Femmes 2022

Het zal zondag tegen de 30 graden Celsius zijn in Parijs, waar het licht zal waaien. Prima omstandigheden voor een potje sprinten op de Champs-Elysées dus!

Favorieten etappe 1 Tour de France Femmes 2022

Als we de snelste rensters van het moment opsommen, komt één vrouw met stip naar voren: de Nederlandse Lorena Wiebes won dit jaar al vijftien keer (!) en gaat dan ook als absolute topfavoriete van start in het criterium van Parijs. Wiebes kan met Pfeiffer Gorgi en vooral Charlotte Kool rekenen op enkele uitstekende aantrekkers voor de sprint en het zal haar er veel aan gelegen zijn om hier de eerste gele trui te bemachtigen.

De concurrentie is echter niet voor de poes: zo doen er meerdere sterke Italiaanse sprinters mee aan de Tour de France Femmes. Marta Bastianelli (UAE) boekte al zes overwinningen, evenals wereldkampioene Elisa Balsamo (Trek-Segafredo). Chiara Consonni (Valcar) schoot vier keer raak, waaronder in de slotrit van de Giro Donne. Rachele Barbieri (Liv Racing) mag ook als outsider gezien worden.

Favorieten etappe 1 Tour de France Femmes 2022 | Wiebes krijgt gigakans op geel in Parijs
Marta Bastianelli

En dan zijn er nog de alleskunners Lotte Kopecky (SD Worx) en Marianne Vos (Jumbo-Visma), de vrouwen die bepalend zijn in het voorjaar. Zowel Kopecky als Vos heeft over het algemeen het liefst wat schifting, maar verkijk je niet op het parcours in Parijs: dit kan een stuk lastiger zijn dan verwacht als er hard gekoerst wordt. Met name de oplopende streek richting de Arc de Triomphé doet na vijf, zes keer al pijn in de benen.

Outsiders vinden we bij Movistar (Emma Norsgaard), Ally Wollaston (AG Insurance) en BikeExchange-Jayco (Alexandra Manly), al zal het voor hen een lastig karwei worden om de eerder genoemde toppers te verslaan. Wie weet, in een knotsgek scenario, kunnen tijdrijders als Ellen van Dijk (Trek-Segafredo), Kristin Faulkner (BikeExchange-Jayco) of Marlen Reusser (SD Worx) hier een stunt uithalen?

Favorieten lezers etappe 1 Tour de France Femmes 2022

Poll

Wie wint de openingsrit in de Tour de France Femmes?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws