Favorieten klassementen Tour de France Femmes 2022 | Nederlanse kans op geel, groen, bollen en wit! Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Favorieten klassementen Tour de France Femmes 2022 | Nederlanse kans op geel, groen, bollen en wit!

Favorieten klassementen Tour de France Femmes 2022 | Nederlanse kans op geel, groen, bollen en wit!

Op de laatste dag van de Tour de France begint er een nieuwe: de eerste editie in jaren van de Tour de France voor vrouwen, de Tour de France des Femmes. In dit artikel blikt In de Leiderstrui vooruit op de favorieten voor de verschillende klassementen, die hetzelfde zijn als bij de mannen!

In onze uitgebreide voorbeschouwing kun je alle details vinden van en over het parcours, terwijl ook de deelnemerslijst steeds meer vorm krijgt. Van Parijs tot La Planche des Belles Filles wordt het hoe dan ook een zeer interessante koers, maar wie zijn de favorieten voor de verschillende klassementen/truien in deze Tour de France Femmes?

Favorieten gele trui: algemeen klassement Tour de France Femmes 2022 

De absolute topfavoriete voor de Tour de France Femmes is Annemiek van Vleuten. De 39-jarige kopvrouw van Movistar heeft dit seizoen haar zinnen gezet op de drie grote rondes: Giro Donne, Tour de France Femmes en de La Ceratizit Challenge van de Vuelta. De Italiaanse ronde won ze al met overmacht, nu volgt het volgende doel: de Tour, nadat ze zich eerder dit seizoen ook al de beste toonde in de klimkoers Luik-Bastenaken-Luik.

Van Vleuten is niet de enige Nederlandse die haar zinnen heeft gezet op de Tour de France Femmes. Demi Vollering heeft met haar ploeg SD Worx de ambitie uitgesproken om voor het geel te gaan. 'We gaan met Demi Vollering voor de eindwinst' vertelde sportief manager Danny Stam. 'Het zou onze ambitie tekort doen als we niet voor Tourwinst zouden gaan.' SD Worx heeft ook Aisleigh Moolman-Pasio mee als outsider.

Favorieten klassementen Tour de France Femmes 2022 | Nederlanse kans op geel, groen, bollen en wit!
Demi Vollering

Bij FDJ-Suez-Futuroscope hebben ze twee kanshebsters voor het podium. De Italiaanse Marta Cavalli is aan een fenomenaal seizoen bezig: ze won de Amstel Gold Race, Waalse Pijl, de Mont Ventoux Challenge en werd achter Van Vleuten tweede in de Giro Donne. Cecilie Uttrup Ludwig eindigde in die koers als zesde en kan ook ver komen in het hooggebergte.

De nummer drie en vier van de Giro Donne, Mavi García (UAE) en Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo), zullen ook in deze Tour de France Femmes voor een mooie eindnotering gaan in het algemeen klassement. Zij hebben met hun ploegen echter ook nog de Italiaanse sprinters Marta Bastianelli en Elisa Balsamo.

Tot slot zijn er nog enkele dames voor wie het podium waarschijnlijk te hoog gegrepen is, maar die wel kans maken op top tien. Kristen Faulkner, Amanda Spratt (BikeExchange-Jayco), Juliette Labous (DSM), Pauliena Rooijakkers, Kasia Niewiadoma (Canyon-SRAM) en Krista Doebel-Hickock (EF) zijn enkele voorbeelden.

Favorieten groene trui: puntenklassement Tour de France Femmes 2022 

Om een beeld te krijgen van de favorieten voor de groene trui, is het goed om eerst een overzicht te hebben van de puntentelling voor het maillot verde. Deze is als volgt verdeeld in de komende Tour de France Femmes:

Vlakke etappes (rit 1, 2, 5 en 6):
Finish: 50, 30, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4 en 2 punten
Tussensprint: 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt

Heuveletappes (rit 3 en 4):
Finish: 30, 25, 22, 19, 17, 15, 13, 11, 9, 7, 6, 5, 4, 3 en 2 punten
Tussensprint: 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt

Bergetappes (7 en 8):
Finish: 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt
Tussensprint: 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt

Wat bij de mannen geldt, is ook het geval bij de dames: je hoeft niet de snelste renster te zijn om het groen te bemachtigen, maar vooral ook compleet. Op die manier kan Marianne Vos haar zinnen zetten op het groen, net zoals haar mannelijke ploeggenoot Wout van Aert heeft gedaan bij de Tour de France van de heren.

Vos heeft het in haar macht om de heuvelachtige ritten drie en vier te overleven en heeft - zonder klassementsrenster in haar team - normaal gesproken alle vrijheid om voor de trui te gaan. Lotte Kopecky heeft die ook, maar enkel en alleen als het binnen de klassementsambities van SD Worx past. De Belgische zal hoe dan ook een uitdager zijn voor de trui voor de snelle vrouwen.

Favorieten klassementen Tour de France Femmes 2022 | Nederlanse kans op geel, groen, bollen en wit!
Lotte Kopecky en Emma Norsgaard

Hebben we het over snelle dames, dan kom je al snel bij Lorena Wiebes uit. De Nederlandse van Team DSM boekte dit seizoen al vijftien (!) zeges en op het vlakke lijkt er weinig tegen haar te beginnen. Als Wiebes erin slaagt om meerdere zeges te boeken in de sprintersritten en ze zich een beetje mengt in de tussensprint, dan is er vermoedelijk weinig tegen haar te beginnen.

Sowieso is er sprake van een sterk sprintersgilde in deze Ronde van Frankrijk: ook wereldkampioene Elisa Balsamo (Trek-Segafredo) is een geduchte tegenstander. Zij is niet de enige Italiaanse met rappe benen: ook Rachele Barbieri (Liv Racing), Marta Bastianelli (UAE) en Maria Giulia Confalonieri (Ceratizit-WNT) weten wel hoe ze zich moeten plaatsen in een sprintje, evenals Alexandra Manly (BikeExchange) en Emma Norsgaard (Movistar).

Favorieten bolletjestrui: bergklassement Tour de France 2022

Wat voor groen geldt, is ook het geval voor de bollentrui: wil je een duidelijk beeld hebben van de kanshebbers, dan is het een must om te weten hoe de puntentelling in elkaar steekt. Voor het bergklassement in de Tour de France Femmes zit dat zo elkaar:

Punten beklimmingen 1e categorie
10 – 8 – 6 – 4 – 2 – 1 punt(en)

Punten beklimmingen 2e categorie
5 – 3 – 2 – 1 punt(en)

Punten beklimmingen 3e categorie:
3 – 2 – 1 punt(en)

Punten beklimmingen 4e categorie:
2 – 1 punt(en)

In de komende Tour de France Femmes zijn vijf beklimmingen van eerste categorie, één van tweede categorie, vier van derde categorie en dertien van vierde categorie.

Bij de mannen is het zo dat de aanvallers een kans maken op de bollentrui, maar dat zal bij de vrouwen vermoedelijk een ander geval zijn. Er zijn namelijk een stuk minder etappes, dus de aanvallers moeten het in de twee bergetappes die er zijn zien te doen. Zodoende komen we dan al snel uit bij de vrouwen die vermoedelijk ook mee gaan doen om de gele trui.

Favorieten klassementen Tour de France Femmes 2022 | Nederlanse kans op geel, groen, bollen en wit!
Ook de dames mogen gaan strijden om de bollentrui!

En dan kun je al niet snel om Annemiek van Vleuten heen, normaliter de beste klimster in deze Ronde van Frankrijk. De dame van Movistar is daarnaast niet bang om het al van ver te proberen, wat gunstig kan zijn voor het oprapen van de bergpunten.

Concurrenten vinden we dan bij SD Worx (Demi Vollering en Aisleigh Moolman-Pasio), FDJ (Marta Cavalli en Cecilie Uttrup Ludwig), Canyon/SRAM (Pauliena Rooijakkers en Kasie Niewiadoma), of mogelijk dat een aanvallend type als Yara Kastelijn (Plantur Pura), Mavi García (UAE), Kristen Faulkner (BikeExchange-Jayco) of Veronica Ewers (EF) kan verrassen. Voorafgaand aan de start is dat echter moeilijk inschatten.

Favorieten witte trui: jongerenklassement Tour de France Femmes 2022 

Het jongerenklassement komt ook bij de dames terecht. Weliswaar in een andere vorm dan bij de mannen: in de Tour de France voor heren mocht iedereen die geboren is na 1 januari 1997 meedoen voor het wit, bij de vrouwen is deze datum vastgesteld op 1 januari 2000.

Hierdoor wordt het aantal dames dat meedoen om wit logischerwijs ook sterk gereduceerd, wat kansen biedt voor alleskunner Shirin van Anrooij. Zij is op papier misschien wel dé grootste kanshebber voor het tricot, maar ze zal dan wel af moeten rekenen met FDJ-renster Vittoria Guazzini, Silke Smulders (Liv Racing), Eleonora Gasparrini (Valcar) en Barbara Malcotti (Human Powered Health).

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws