Favorieten etappe 3 Tour de France Femmes 2023 | 2000 vieze hoogtemeters, dat kan alle kanten op Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Favorieten etappe 3 Tour de France Femmes 2023 | 2000 vieze hoogtemeters, dat kan alle kanten op

Favorieten etappe 3 Tour de France Femmes 2023 | 2000 vieze hoogtemeters, dat kan alle kanten op

Na twee dagen in en vanuit Clérmont Ferrand trekt het Tour de France Femmes-peloton op dag drie van Collongnes-la-Rouge naar Motignac-Lascaux. Onderweg staan er vijf beklimmingen op de rol, maar een (gereduceerde) sprint lijkt nog altijd het meest aannemelijke scenario. In de Leiderstrui legt uit waarom!

Parcours etappe 3 Tour de France Femmes 2023

Favorieten etappe 3 Tour de France Femmes 2023 | 2000 vieze hoogtemeters, dat kan alle kanten op

'Sprinters opgelet', begint koersdirectrice Marion Rousse haar relaas bij de uitleg van de rit. 'Het is een heuvelachtige rit, maar goed te doen. Als het een sprint wordt, kunnen de snelle dames in de laatste 650 meter van de etappe al hun kracht kwijt.'

Zo'n ABC-tje zal het vermoedelijk niet worden, daar er tweeduizend hoogtemeters overwonnen moeten worden. Vanuit de start loopt het direct vies omhoog, waarna er een soort skatebaan volgt richting de top van de Cote du Peyroux en Cote du Pératel, die amper drie kilometer van elkaar liggen. Samen zijn deze beklimmingen - met een kleine afdaling ertussen - goed voor bijna zeven kilometer klimmen aan 4,5 procent, dus dat is toch wel al serieus.

Nadien wordt het ook niet echt vlak. Slechts één heuvel krijgt een categorie toegewezen, maar dat hadden er net zo goed zes kunnen zijn in de eerste tachtig kilometer. Op negentig kilometer van de aankomst volgt er een nieuwe treetrapsraket: de Cote des Andrieux en Cote de Saint-Robert volgen elkaar op en zijn samen toch ook weer goed voor vier kilometer klimmen aan iets minder dan vijf procent. Nadien gaat het in glooiende lijn richting de tussenspurt in Badefois d'Ans, op slechts 27 kilometer van de meet.

Na die tussenspurt blijven we nog een op een soort plateautje, alvorens we vanuit 300 meter boven zeeniveau een stevige duik van tweehonderd meter omlaag nemen. Vanuit Le Lardin-Saint-Lazare beginnen we dan aan de volledig vlakke laatste twaalf kilometer. Hierin zitten niet al te veel hindernissen, al steken we op zevenhonderd meter van de finish wel de rivier de Vezere over, gevolgd door een flauwe linkse bocht. De laatste kilometer loopt héél lichtjes omhoog.

Favorieten etappe 3 Tour de France Femmes 2023 | 2000 vieze hoogtemeters, dat kan alle kanten op

Tijden
Start: 13.30 uur
Finish: ongeveer 17.30 uur

Weer etappe 3 Tour de France Femmes 2023

In de ochtend gaat het vermoedelijk regenen in dit gedeelte van Frankrijk, maar daar zullen de rensters 's middags weinig last van hebben. Dan is het 24 graden Celsius, bewolkt en waait er een stevige wind uit het noordwesten. Dit betekent dat deze op redelijk wat stukken schuin in de zij staat in de finale!

Favorieten etappe 3 Tour de France Femmes 2023

Het is dus zeker geen vlakke dag, maar op dag één hebben we al gezien dat de snelle vrouwen in deze Tour de France Femmes uitstekend omhoog gaan. Dan denken we - zoals altijd - aan de dames van SD Worx, die met Lotte Kopecky en Lorena Wiebes twee spilfiguren hebben voor een rit als deze. Wiebes moet dan wel de circa tweeduidend hoogtemeters zien te overleven, waar Kopecky normaliter iets beter mee omgaat.

Er zijn echter ook nog scenario's te bedenken waarin die andere twee van SD Worx boven komen drijven: Klassementsvrouw Demi Vollering en hardrijdster Marlen Reusser, al moeten zij dan wel vrijheid krijgen of afdwingen van de concurrentie. En dat zien we in deze fase van de Tour nog niet zomaar gebeuren.

Charlotte Kool (DSM-Firmenich) werd op dag één derde. De rappe Nederlandse is dit jaar tot dusver de vrouw die het dichtste bij Wiebes in de buurt komt en dat maakt ook haar een gevaarlijke klant voor deze etappe. Datzelfde geldt voor Marianne Vos, die namens Jumbo-Visma de kastanjes uit het vuur kan halen op een dag als deze. Elisa Balsamo lijkt namens Lidl-Trek nog niet in beste doen in deze Tour de France Femmes, maar dit zou ook een dag voor haar kunnen zijn. Voor pure rappe dames als Chiara Consonni (YAE), Martina Alzini (Cofidis) en Rachele Barbieri (Liv Racing) is het vermoedelijk te lastig, al laten we ons graag verrassen.

Favorieten etappe 3 Tour de France Femmes 2023 | 2000 vieze hoogtemeters, dat kan alle kanten op

Emma Norsgaard is namens Movistar, de ploeg van Annemiek van Vleuten, de aangewezen figuur als het op een sprint aankomt. Maandag zagen we echter ook dat Liane Lippert dit kan na een zware koers. Verder willen we klassieke types als Alexandra Manly (Jayco AlUla), Pfeiffer Georgi (DSM-Firmenich), Silvia Persico (UAE), Elise Chabbey (Canyon/SRAM) en Kathrin Schweinberger (Ceratizit) niet uitvlakken.

Ook betere klimsters als Aisleigh Moolman-Pasio (AG Insurance Soudal-Quick-Step), Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ-Suez), Kasia Niewiadoma (Canyon/SRAM), Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek) en Tamara Dronova (Usrael-Premier Tech) komen doorgaans altijd bovendrijven, maar zoals gezegd: deze rit kan alle kanten op!

Misschien is er zelfs kans voor een vroege vlucht? Voor dat scenario is het altijd een beetje random namen uitkiezen, dus bij deze: Yara Kastelijn en Christina Schweinberger (Fenix-Deceuninck), Alison Jackson (EF), Lucinda Brand (Lidl-Trek), Grace Brown (FDJ-Suez), Anouska Koster (Uno-X) en Claire Steels (Israel-Premier Tech): probeer het maar!

Favorieten etappe 3 Tour de France Femmes 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Lorena Wiebes en Lotte Kopecky (SD Worx)
Outsiders: Marianne Vos (Jumbo-Visma), Demi Vollering (SD Worx), Silvia Persico (UAE) en Charlotte Kool (DSM-Firmenich)
Longshots: Aisleigh Moolman-Pasio (AG Insurance Soudal-Quick-Step), Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ-Suez), Pfeiffer Georgi (DSM-Firmenich), Christina Schweinberger (Fenix-Deceuninck) Kasia Niewiadoma (Canyon/SRAM), Marlen Reusser (SD Worx), Annemiek van Vleuten en Emma Norsgaard (Movistar)

Poll

Wie wint rit 3 in de Tour de France Femmes?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws