Parcours en uitslagen Tour de France Femmes 2023 | Vollering wint Tour de France, Van Vleuten naast het podium Wielrennen
Wielrennen

De Tour de France voor mannen zit er bijna op, maar we krijgen nog een week extra voor de prijs van één! De vrouwen beginnen op zondag 23 juli aan hun achtdaagse avontuur door Frankrijk, een waanzinnige tweede editie van de Tour de France Femmes. Wie volgt Annemiek van Vleuten op? In de Leiderstrui bespreekt het parcours en de favorieten!

2022 Annemiek van Vleuten

Etappe 1 - zondag 23 juli 2023: Clermont-Ferrand - Clermont-Ferrand (123,8 km)

De eerste dag was veelal vlak, maar met een finale die kansen bood voor de besten uit het peloton. SD Worx nam de hele dag de controle in handen, waarna Lotte Kopecky er op de slotklim als een speer vandoor schoot en de dagzege en gele trui pakte.

Beklimmingen
114,5 km: Côte de Durtol (1,7 km aan 7,2%)

Wit: Cedrine Kerbaol

Etappe 2 - maandag 24 juli 2023: Clermont-Ferrand - Mauriac (151,7 km)

Punchers, opgelet! Een heerlijke rit, waarbij het klimmen was vanuit de start in Clermont-Ferrand, richting de top van de Côte du Mont-Dore. We deden in totaal zes gecategoriseerde beklimmingen aan, met de Côte des Boissières als stevigste test. Een uitgedund peloton ging er uiteindelijk om sprinten in een finish heuvelop. Mede door een lekke band bij Kopecky was het Liane Lippert die de SD Worx-hegemonie doorbrak en won voor Movistar.

42,6 km: Côte du Mont-Dore (1,3 km aan 6,6%)
51,0 km: Côte de la Stèle (1,8 km aan 5,1%)
105,1 km: Côte des Plaines (4,5 km aan 5,5%)
108,4 km: Côte des Boissières (1,2 km aan 7,2%)
128,6 km: Côte de Merlhac (1,9 km aan 5,5%)
150,3 km: Côte de Tréblac (3,4 km aan 5,8%)

Winnaar
Lianne Lippert (Movistar)

Truidragers
Bollen: Yara Kastelijn

Etappe 3 - dinsdag 25 juli 2023: Collonges-la-Rouge - Montignac-Lascaux (147,2 km)

Vijf klimmetjes, maar het was zeker niet uitgesloten dat we op dag drie een massasprint zouden krijgen. Vooral SD Worx had daar met Lorena Wiebes in de gelederen baat bij. Haar ploeg legde de verschillende aanvalspogingen aanvankelijk vakkundig lam. Ze hadden in de slotfase echter wel hun handen vol met de eenzame vluchter Julie Van de Velde. Pas na de lead-out van niemand minder dan Lotte Kopecky werd ze ingerekend. Lorena Wiebes won vervolgens met overmacht de sprint voor Marianne Vos.

27,2 km: Côte du Peyroux (4,8 km aan 4,0%)
30,9 km: Côte du Pératel (2,0 km aan 5,3%)
58,1 km: Côte de l'Escurotte (2,6 km aan 4,7%)
89,4 km: Côte des Andrieux (2,6 km aan 4,1%)
92,2 km: Côte de Saint-Robert (1,1 km aan 6,2%)

Winnaar
Lorena Wiebes (SD Worx)

Truidragers
Bollen: Julie Van de Velde

Etappe 4 - woensdag 26 juli 2023: Cahors - Rodez (177,1 km)

Geen dag zonder klimmetjes in deze Tour en de sprinters konden het met deze finale sowieso schudden. Richting Rodez ging het zo'n negentig kilometer op en af gaan, met drie gecategoriseerde beklimmingen en een tussen- én bonificatiesprint. Een omvangrijke kopgroep kreeg een enorme voorsprong van het peloton. Vanuit die groep won Yara Kastelijn met een fraaie solo de etappe. Daarachter zette Demi Vollering haar rivale Annemiek van Vleuten op een paar seconden. Dankzij de bonificatie seconden pakte ze in totaal acht tellen.

16,5 km: Col de Crayssac (2,3 km aan 4,8%)
84,9 km: Côte de Falgeyras (3,0 km aan 4,0%)
142,7 km: Côte de Colombiès (6,5 km aan 4,2%)
161,7 km: Côte de Moyrazès (4,6 km aan 5,5%)
168,2 km: Côte de Lavernhe (2,2 km aan 7,1 %)

Winnaar
Yara Kastelijn (Fenix-Elegant)

Truidragers
Bollen: Anouska Koster

Etappe 5 - donderdag 27 juli 2023: Onet-le-Château - Albi (126,1 km)

Nog zo'n dag, waarop het alle kanten op kon. Waar de sprinters voorafgaand hun ambitie uitspraken, werd die al snel volledig de grond ingeboord. Het ging volle bak vanaf de start waarna het peloton in de heuvelzone uit elkaar spatte. Uit de voorste groop koos Ricarda Bauernfeind vervolgens voor de aanval. Zij won de rit na een fraaie solo. Lotte Kopecky finishte als vierde en behield de gele trui.

74,9 km: Côte de Najac (2,1 km aan 7,4%)
85,2 km: Côte de Laguépie (1,5 km aan 9,0%)
102,2 km: Côte de Monestiés (1,6 km aan 6,4%)

Winnaar
Ricarda Bauernfeind (Canyon SRAM)

Truidragers

Etappe 6 - vrijdag 28 juli 2023: Albi - Blagnac (122,1 km)

Opnieuw lieten de sprinters zich foppen in de Tour de France Femmes! Charlotte Kool en Chiara Consonni zetten hun ploegen op kop, maar de andere rappe vrouwen besloten lang te pokeren en verslikten zich in de kracht van koploper Emma Norsgaard. De Deense van Movistar speelde het spelletje perfect en had nog een knallende demarrage in de benen voor de laatste vijfhonderd meter. Uiteindelijk won ze met één seconde voorsprong op Kool en Lotte Kopecky.

30,9 km: Côte de la Cadène (2,5 km aan 4,5%)
51,3 km: Côte de Puycelsi (1,8 km aan 6,0%)
58,0 km: Côte de Clos Pourtié (2,8 km aan 4,8%)
81,8 km: Côte de la Gayre (1,0 km aan 4,9%)

Winnaar
Emma Norsgaard (Movistar Team)

Truidragers

Etappe 7 - zaterdag 29 juli 2023: Lannemezan - Col du Tourmalet (89,8 km)

Zes dagen lang hebben ze erop moeten wachten, maar de klassementsrensters mochten dan eindelijk echt de bergen in. Annemiek van Vleuten liet er geen gras over groeien en schudde op de Aspin al flink aan de boom. Op de Tourmalet werd ze echter vakkundig gecounterd door Demi Vollering. De Nederlandse van SD Worx won met twee minuten voorsprong op de nummer twee en legde de basis voor een eventuele eindwinst.

60,1 km: Col d'Aspin (12,0 km aan 6,5%)
89,8 km: Col du Tourmalet (17,1 km aan 7,5%)

Winnaar
Demi Vollering (SD Worx)

Truidragers
Geel: Demi Vollering
Bollen: Katarzyna Niewiadoma

Etappe 8 - zondag 30 juli 2023: Pau - Pau (22,6 km - tijdrit)

We sloten de Tour de France af met een tijdrit. Marlen Reusser deed wat er van haar verwacht werd, de Europese kampioene won de tijdrit. Demi Vollering werd tweede op tien seconden. Zij stelde daarmee logischerwijs de eindzege in de Tour de France Femmes veilig. Annemiek van Vleuten werd dan weer van het podium gestoten door Lotte Kopecky. De Vlaamse reed een geweldige tijdrit en passeerde zelfs Katarzyna Niewiadoma in het algemene klassement.

12,1 km: Bosdarros