Favorieten etappe 4 Tour de France Femmes 2022 | Epische gravelrit tussen de Franse wijngaarden! Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Favorieten etappe 4 Tour de France Femmes 2022 | Epische gravelrit tussen de Franse wijngaarden!

Favorieten etappe 4 Tour de France Femmes 2022 | Epische gravelrit tussen de Franse wijngaarden!

Na drie enerverende dagen is het in de vierde rit tijd voor misschien wel de meest spectaculaire rit van deze Tour de France Femmes: het peloton zoekt de Franse gravelpaden op, tussen de wijngaarden. In de Leiderstrui blikt hier maar al te graag op vooruit!

Parcours etappe 4 Tour de France Femmes 2022

Favorieten etappe 4 Tour de France Femmes 2022 | Epische gravelrit tussen de Franse wijngaarden!

De rensters zullen na het middaguur klaarstaan in Troyes, voor wat belooft een mooie en spannende etappe te worden van 126 kilometer. Die spanning zit hem dan vooral in de laatste twee wedstrijduren, als er vier lange gravelstroken en es gecategoriseerde beklimmingen op het programma staan.

Deze etappe is voor het gemak al omgedoopt tot de Franse Strade Bianche en kan wel eens het begin betekenen van een nieuwe trend in de Tour de France: gravelpaden, die we afgelopen jaren meer en meer tegenkomen. In de mannelijke Tour de France hebben we op bepaalde beklimmingen al enkele gravelstroken aangedaan, maar nooit zo massaal als in deze rit van de Tour de France Femmes het geval is.

Prachtig: gravelen tussen de wijngaarden.

Voor het toerisme in deze streek zou het alvast een welkome boost zijn, want het is prachtig. Wat ook prachtig is, zijn de beklimmingen die we aan gaan doen. Dit begint op goed zestig kilometer van de meet met de Cote de Celles-sur-Ource, een (gravel)heuvel van één kilometer aan bijna negen procent.

Vlak hierna volgt de Cote du Val des Clos, eveneens bezaaid met grind. Daarna zetten we koers richting de iets minder zware heuvels van Cote de Maitre Jean en Cote de Vitry, alvorens we in de absolute finale (laatste tien kilometer) nog de tweetrapsraket Bergeres-Val Perdu aandoen en vervolgens in dalende lijn naar de meet in Bar-Su-Aube duiken.

Favorieten etappe 4 Tour de France Femmes 2022 | Epische gravelrit tussen de Franse wijngaarden!

Tijden
Start: 13.15 uur
Finish: 16.30 uur

Weer etappe 4 Tour de France Femmes 2022

Het belooft woensdag lekker weer te worden in de omgeving waar we gaan koersen. Rondom Troyes, startplaats, is het zo'n 25 graden. Neerslag is er niet voorspeld, dus we gaan stof happen.

Favorieten etappe 4 Tour de France Femmes 2022

Voor de favorieten voor de vierde rit moeten we het bij de vrouwen zoeken die dinsdag ook al een uitstekende indruk maakten richting Épernay. Demi Vollering deed dat op de voorlaatste beklimming, maar ging in de afdaling tegen de grond. De Nederlandse heeft voor woensdag één groot voordeel: ze is een fervente liefhebster van het gravelbiken en is zelfs Nederlands kampioene!

Bij SD Worx hebben we nog één pion die dit uitstekend aan moet kunnen: Lotte Kopecky, parttime crosster en winnares van Strade Bianche dit jaar. Haar plaatsen we in hetzelfde rijtje als Marianne Vos, de kopvrouw van Team Jumbo-Visma die haar gele trui met hand en tand zal verdedigen op de Franse gravelstroken. Ook Silvia Persico, een Italiaanse die we ook wel eens zien in het veldrijden, moet dit aankunnen.

Favorieten etappe 4 Tour de France Femmes 2022 | Epische gravelrit tussen de Franse wijngaarden!
Gele trui Marianne Vos

Gaan we door met de vrouwen in vorm: Cecilie Uttrup Ludwig, de toch wel verrassende winnares van dinsdag. En de derde pion van SD Worx, Aisleigh Moolman-Pasio, die bergop een zeer sterke indruk maakte en uiteindelijk derde werd.

Kasia Niewiadoma moet zich ook als een vis op het water voelen op de steile gravelstroken, terwijl Elisa Longo Borghini, Mavi Garcia en Elise Chabbey ook kunnen teren op goede prestaties in Strade Bianche. En wat kunnen Liane Lippert (gevallen) en Annemiek van Vleuten (ziek geweest)?

Favorieten lezers etappe 4 Tour de France Femmes 2022

Poll

Wie wint de 4e etappe van de Tour de France Femmes 2022?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws