Gele trui Kopecky doet met perfecte lead-out voor Wiebes droom Van de Velde uiteenspatten Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Gele trui Kopecky doet met perfecte lead-out voor Wiebes droom Van de Velde uiteenspatten

Gele trui Kopecky doet met perfecte lead-out voor Wiebes droom Van de Velde uiteenspatten

Lorena Wiebes heeft in Montignac de derde rit van de Tour de France Femmes naar haar hand weten te zetten. De renster van SD Worx troefde Marianne Vos (Jumbo-Visma) af, nadat Julie Van de Velde (Fenix-Elegant) in de laatste meters werd ingelopen.

Na een klinkende zege van Lotte Kopecky op dag één mocht de Belgische in etappe twee (en ook drie) in de leiderstrui vertrekken. Kopecky en haar ploeg SD Worx wensten daarin voor een nieuwe dagzege te gaan, maar een lekke band in de absolute slotfase weerhield haar daarvan. Liane Lippert, die eerder op de dag al twee keer gevallen was, kon voorbij Kopecky komen en zo de eerste dagzege van de ploeg van Annemiek van Vleuten binnenhalen.

Op dag drie stond er een soortgelijke rit op het programma, met redelijk wat hoogtemeters in de openingsfase. Het peloton kon na een medische update van de maandag zwaar gevallen Eva van Agt (Jumbo-Visma) in ieder geval met een gerust hart van start gaan, al wierp een nieuw bericht vanuit de hoek van Amy Pieters ook weer een andere schaduw over de dag in het vrouwenwielrennen.

Eén dame koos in de openingsfase het hazenpad: Kathrin Hammes van EF kreeg een voorsprong van maximaal anderhalve minuut en hield ook lang stand, ondanks tegenaanvallen van onder meer Maaike Coljé (Arkéa Samsic) en Coryn Labecki (Jumbo-Visma). Op tachtig kilometer van de finish, wanneer er al redelijk wat hoogtemeters overwonnen waren, was het verhaal van Hammes afgelopen.

Niewiadoma probeert het van ver, Van de Velde lang voor peloton uit

In diezelfde fase was er wat spielerei rondom de bergpunten, waarbij Julie Van de Velde de bollentrui van ploeggenote Yara Kastelijn (Fenix Elegant) verdedigde tegenover Anouska Koster (Uno-X). Ook andere grote namen als Grace Brown (FDJ-Suez), Riejanne Markus (Jumbo-Visma) en zelfs Kasia Niewiadoma (Canyon/SRAM) probeerden er vanonder te muizen, maar dit werd dan weer niet toegestaan door SD Worx-tempobeul Marlen Reusser en zelfs gele trui Kopecky zelf. Het doel van SD Worx was dan ook duidelijk: sprinten met Wiebes.

Van de Velde wenste daar niet direct aan mee te werken, zij denderde solo door. Het peloton liet even begaan en na een valpartij van Elena Cecchini (SD Worx) en Labecki (Jumbo-Visma) keek Van de Velde plots tegen twee minuten voorsprong aan, met nog 25 kilometer voor de boeg. Dat zagen ook de grote sprintersploegen, waar met name DSM-Firmenich naar handelde: zij plaatsten enkele dames op kop.

Op tien kilometer van de meet kreeg het peloton Van de Velde weer in zicht, al versnelde de Belgische juist op dat moment. Met nog vijf kilometer te gaan was het verschil 35 seconden, welke ze goed vast wist te houden na haar aanval van meer dan vijftig kilometer. Ondertussen duurde het lang voordat de dames van SD Worx vooraan melden, die toch wel cruciaal leken te worden voor de uitkomst van deze rit.

Onder de boog van de drie kilometer plaatste Reusser zich op kop, waarna het toch wel snel begon terug te lopen. Onder het vod was het verschil nog altijd meer dan tien seconden, wat het toch wel penibel maakte. De lead-out van gele trui Kopecky deed Van de Velde echter dood, waarna Wiebes Vos versloeg op de meet.

Uitslag etappe 3 Tour de France Femmes 2023

Results powered by FirstCycling.com

Volg LIVE etappe 3 Tour de France Femmes 2023

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws