Imponerende Van Vleuten verpulvert concurrentie in koninginnerit Ceratizit Challenge Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Imponerende Van Vleuten verpulvert concurrentie in koninginnerit Ceratizit Challenge

Imponerende Van Vleuten verpulvert concurrentie in koninginnerit Ceratizit Challenge

Annemiek van Vleuten verpulverde de concurrentie in de tweede etappe van de Ceratizit Challenge by la Vuelta. In de koninginnenrit lanceerde ze haar aanval op de voorlaatste klim. Onder andere Demi Vollering en Elisa Longo Borghini konden even volgen, maar na nieuwe machtige pedaalslagen brak Van Vleuten de concurrentie, waarna ze na een solo de ritzege en leiderstrui in ontvangst mocht nemen.

Na de ploegentijdrit stond Van Vleuten op een achterstand van 25 seconden op Longo Borghini, die op de eerste dag de ploegentijdrit met Trek-Segafredo won. De tweede etappe bood gelijk kansen voor Van Vleuten om die achterstand om te zetten in een voorsprong. De rit van donderdag was namelijk de zwaarste van de vijfdaagse met een klim van derde categorie, twee van tweede categorie én twee van eerste categorie. De laatste klim – Alto Campo La Cruz – was met drie kilometer niet zo lang, maar met acht procent gemiddeld wel het steilst. Na de top moest nog vijftien kilometer worden afgelegd.

Brand verzamelt bergpunten in de vlucht

Na verschillende aanvallen in de openingsfase – onder andere olympisch kampioen Anna Kiesenhofer roerde zich – wisten Lucinda Brand (Trek-Segafredo) en Sarah Roy (Canyon SRAM Racing ) een gat te slaan. Van Vleuten maakte alvast geen geheim van haar ambities, daar haar ploeggenotes van Movistar in het peloton controleerden.

Vooraan won Brand de bergsprintjes van Roy, waardoor ze goede kans maakte om na afloop voor de bergtrui naar het podium te maken. Voor de ritzege maakte het tweetal weinig kans. Het peloton had de controle in handen en gaf de vluchters weinig ruimte in aanloop naar de lastige finale.

Van Vleuten ontbindt haar duivels

Bij het aanvangen van de voorlaatste klim, de Alto Fuente Las Varas (6,1 km aan 5,9 procent), werden Brand en Roy ingelopen. Movistar trok meteen door, waarna de langverwachte aanval van Van Vleuten werd ingezet. Met haar kenmerkende werkende stijl geselde ze het peloton. Enkel Demi Vollering, Maví García, Lianne Lippert en leidster Longo Borghini konden de Nederlandse aanvankelijk volgen.

Van Vleuten had echter nog wat versnellingen over. Staand op de pedalen deed ze de een na de ander kraken. Het begon met Lippert, daarna volgde García, waarna ook Longo Borghini kraakte. Vollering hield het nog even vol, maar net als in de Tour de Femmes bleek Van Vleuten bergop van een ander niveau.

Op de top van de klim had Van Vleuten haar voorsprong al uitgebouwd naar een immense voorsprong van vijftig seconden op Vollering, én dat terwijl de laatste steile klim nog moest komen. Van Vleuten liep op de klim alsmaar uit op haar concurrenten. Achter haar vormde een drietal bestaande uit Vollering, Longo Borghini en Lippert. Zij reden op bijna twee minuten. De derde groep bestond uit zo'n tien vrouwen en koerste al op drie minuten van de leidster in koers.

Van Vleuten hoefde de etappe alleen nog maar uit te rijden. Dat deed ze glansrijk, waardoor ze ritzege en de leiderstrui op glorieuze wijze naar zich toetrok. Longo Borghini won de sprint van de achtervolgsters op dik twee minuten van Van Vleuten. Lippert eindigde als derde voor Vollering.

Uitslag etappe 2 Ceratizit Challenge 2022

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws