Kopecky steekt zeer goed koersende Van Vleuten de loef af en wint Strade Bianche Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Kopecky steekt zeer goed koersende Van Vleuten de loef af en wint Strade Bianche

Kopecky steekt zeer goed koersende Van Vleuten de loef af en wint Strade Bianche

Lotte Kopecky heeft na een attractieve finale de Strade Bianche bij de vrouwen weten te winnen. De Belgische rekende na een heerlijke tweestrijd af met Annemiek van Vleuten.

In de vroege ochtend maakten de dames zich op voor hun start van Strade Bianche. Meerdere laagjes kleren waren geen overbodige luxe, daar het nog aardig koud was in Italië. In totaal stond er 136 kilometer op het programma voor de vrouwen, waarvan meerdere stroken over grind.

Twee dames besloten zich warm te gaan fietsen: Emily Newson (EF Education) en Rebecca Koerner (Uno-X) kregen zo'n drie minuten voorgift van het peloton, dat geleid werd door de dames van Jumbo-Visma. Heel lang bleven de twee niet samen: op één van de eerste grindstroken moest Koerner haar conculega laten gaan.

Finale begint pas laat

Op de langste gravelstrook van de dag, de Martino in Grania, kreeg ook Newson het knap lastig. Ze werd bij de lurven gegrepen, maar jammer genoeg bleef de koers daarna lang gesloten. Waar de wedstrijd de afgelopen jaren vaak al op vijftig, zestig kilometer van de aankomst openbrak, was dat dit jaar pas in de laatste dertig kilometer.

Chantal van den Broek-Blaak, de winnares van vorig jaar, was de eerste die het probeerde. Ze werd gecoverd door Elisa Longo Borghini en alles kwam weer bij elkaar. Vervolgens voerde Annemiek van Vleuten een schifting door, waar Kopecky dan weer van probeerde te profiteren op een tussenstuk. De Belgisch kampioene pakte twintig seconden.

Kopecky kon deze goed gebruiken op de zwaarste strook van de dag, waar enkel Van Vleuten, Uttrup Ludwig, Kasia Niewiadoma, Marianne Vos en Asleigh Moolman de aansluiting konden vinden. Demi Vollering wist even later ook nog de aansluiting te maken, met een heel aantal andere rensters.

Van Vleuten en Kopecky domineren bergop

We gingen dus met een redelijk grote groep de échte finale in. Van den Broek-Blaak wilde hier op haar manier van profiteren, zij viel aan met nog vijftien kilometer voor de boeg. Net voor het ingaan van de laatste grindstrook werd ook zij echter weer gegrepen. Die sectie was hét moment voor Van Vleuten om vol op de pedalen te gaan staan.

Vos parkeerde, net zoals vorig jaar, andermaal op deze strook. Enkel Kopecky kon het wiel van de imponerende Van Vleuten houden, al was het met het mes tussen de tanden. En, niet onbelangrijk: de Belgische reed mee, in tegenstelling tot Demi Vollering vorige week in Omloop Het Nieuwsblad.

Op zeven kilometer van de aankomst sloten zes rensters aan bij de twee koploopsters, precies het moment dat Moolman demarreerde. Hierna bleven er vijf over: Niewiadoma, Van Vleuten, Kopecky, Moolman en Uttrup Ludwig. Vos en Vollering konden in die fase dus niet meer mee.

Richting de laatste hellende strook in Siena werd er wel wat gedemarreerd, maar vooral naar elkaar gekeken. Uiteraard was het Van Vleuten die in de slotkilometer opende, met Kopecky andermaal katachtig op het wiel. Het werd een tweestrijd om U tegen te zeggen. Kopecky moest centimeter voor centimeter toegeven, maar beet zich vast en ging in de voorlaatste bocht over de Nederlandse heen, die haar op haar beurt weer overrulede. In de laatste bocht stak Kopecky haar concurrente de loef af voor een prachtige zege!

Uitslag Strade Bianche vrouwen 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws