Kopecky wint Omloop Het Nieuwsblad na straffe solo, Wiebes maakt er één-tweetje van Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Kopecky wint Omloop Het Nieuwsblad na straffe solo, Wiebes maakt er één-tweetje van

Kopecky wint Omloop Het Nieuwsblad na straffe solo, Wiebes maakt er één-tweetje van

Lotte Kopecky heeft de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen na een indrukwekkende solo. De Belgische liet op de Vesten het peloton met sprekend gemak achter, reed naar koploopster Arlenis Sierra en reed er vervolgens op de Bosberg van weg. Kopecky perste er een tijdrit van twaalf kilometer uit en triomfeerde. Wiebes sprintte achter haar ploegmate naar de tweede plaats, Marta Bastianelli werd derde.

Niet alleen bij de mannen, maar ook bij de vrouwen werd er zaterdag tijdens de Omloop Het Nieuwsblad voor de eerste keer op Vlaamse wegen gekoerst. Annemiek Van Vleuten was weer één van de grote favorieten, maar moest het opnemen tegen een beresterk Team SD Worx, met onder andere Lotte Kopecky, Demi Vollering, Marlen Reusser en Christine Majerus.

Een paar rensters probeerden in het begin van de wedstrijd ten aanval te trekken, maar een echte vroege vlucht kregen we niet. Een voltallig peloton trok dan maar richting de heuvelzone, waar net zoals bij de mannen de Molenberg de poort naar de finale uitmaakte. Op die Molenberg brak het peloton in stukken en reden zestien rensters weg.

Sierra wordt vooruitgestuurd, maar (pechvogel) Van Vleuten is onzichtbaar

Van Vleuten werd goed omgingd door vier ploeggenote, ook Kopecky, Vollering en Wiebes hadden zich niet laten verassen. Elisa Longo Borghini en Elisa Balsamo vertegenwoordigden Trek-Segafredo, voor Jumbo-Visma waren Karlijn Swinkels en Anna Henderson van de partij. Die groep werd even later teruggegrepen door het peloton, maar op dat moment waren Swinkels en Aude Bianic (Movistar) er al vandoor gegaan. Team SD Worx had de slag gemist, maar de situatie werd al snel rechtgezet.

Movistar wilde de koers duidelijk hard maken en stuurde dan maar Arlenis Sierra voorop. De Cubaanse kreeg de vrijgeleide van het peloton en pakte al snel een minuut. Door de sprint richting de Muur van Geraardsbergen ging daar al snel een halve minuut vanaf. Op de Vesten haalde Lotte Kopecky verschroeiend uit: ze reed iedereen los uit het wiel. Op de Kapelmuur had Kopecky Sierra al te pakken, de rest volgde op een tiental seconden. Opvallende afwezige: Van Vleuten was nergens te bespeuren. Even later bleek waarom: ze had op een slecht moment van fiets moeten wisselen.

Kopecky laat Sierra achter aan de voet van de Bosberg. 
Kopecky laat Sierra achter aan de voet van de Bosberg. 

Vollering legde de achtervolging stil en zo groeide de voorsprong al snel richting de halve minuut. Aan de voet van de Bosberg liet Kopecky Sierra met sprekend gemak achter en zo begon de winnares van de Ronde van Vlaanderen aan een straffe solo. In de achtervolging counterde Wiebes de versnelling van Liane Lippert en Cecilie Uttrup Ludwig. De drie raakten niet weg en werden weer opgeslokt door wat er nog overbleef van het peloton.

De verstandhouding in die groep was uitstekend. De rensters van Movistar en UAE Team ADQ haalden alles uit de kast en de voorsprong zakte tot onder halve minuut. Op twee kilometer van de meet naderden ze nog tot op vijftien seconden, maar Kopecky hield uiteindelijk stand en pakte de zege na een straf nummer. Wiebes sprintte naar plek twee, voor Bastianelli.

Uitslag Omloop Het Nieuwsblad vrouwen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws