Marianne Vos kan lachen om 'generatiekloof' op NK-podium: 'Die andere twee hebben er ook van genoten' Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Marianne Vos kan lachen om 'generatiekloof' op NK-podium: 'Die andere twee hebben er ook van genoten'

Marianne Vos kan lachen om 'generatiekloof' op NK-podium: 'Die andere twee hebben er ook van genoten'

Marianne Vos was er als kampioenschapsrenster ook op het NK 2023 weer dichtbij. De kopvrouw van Jumbo-Visma moest enkel Demi Vollering en Lorena Wiebes voorlaten in Watersley, waar ze na afloop in gesprek met In de Leiderstrui tevreden terugblikte.

Het was alleszins een leuk gezicht op het podium van de nationale titelstrijd: Vos die het Wilhelmus volop meezong en af en toe naar rechts keek, waar Nederlands kampioene Vollering en haar ploeggenote Wiebes de kaken op elkaar hielden. Generatiekloof, zoals dat ook in het voetbal wel eens een thema is? 'Dat weet ik niet, iedereen doet het verschillend', lachte Vos ons toe. 'Ik vind het wel altijd iets heel bijzonders op een kampioenschap. Maar die andere twee hebben er ook zeker van genoten, hoor.'

Goed, de koers. Hofleverancier Jumbo-Visma leek de wedstrijd lange tijd in handen te hebben, maar stuitte uiteindelijk toch op veelvraat Vollering. 'We zaten goed in koers, met Eva van Agt vooruit. Daardoor konden wij erachter controleren en meeschuiven met tegenaanvallen. Dat lukte goed, totdat Demi ging. Zij pakte meteen dusdanig een goede kloof, dat het niet meer te controleren was', aldus de altijd zorgvuldige analyse van Vos.

Vos en Jumbo-Visma kunnen leven met 'verlies' op NK

'Ik denk niet zozeer dat we per definitie de favoriet waren, maar het is altijd lastig om een kampioenschap naar je toe te trekken', aldus de kopvrouw over het 'verlies' van haar ploeg. 'Het is toch een kwestie van de juiste dingen proberen te doen. Vorig jaar lukte dat wel, maar nu was het moeilijker', doelde ze op de zege van Riejanne Markus in 2022.

Waar bij SD Worx klonkt dat ze zich geen zorgen maakte over de grote voorsprong van Van Agt en Esmée Peperkamp (DSM), was het geloof er bij Vos wel. 'Op het moment dat ze meer dan vier minuten hebben begin je wel te geloven dat ze een kans hebben. Ik denk dat ze vanuit SD Worx, met Marit Raaijmakers, goed de controle hebben gepakt. Het is ook superzwaar in die hitte.'

De warmte in Zuid-Limburg was inderdaad een thema, maar bij SD Worx waren ze alvast goed voorbereid. 'Het is wel gewoon warm en je merkt dat het energie kost, maar je probeert wel zoveel mogelijk te doen. We hadden veel bidonpunten en het is letterlijk een kwestie van je hoofd koel houden', legde de Brabantse haar strategie uit.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws