Onverslaanbare Vollering dendert naar eerste nationale titel, Wiebes zorgt voor 1-2tje, Vos derde Wielrennen
Wielrennen

Onverslaanbare Vollering dendert naar eerste nationale titel, Wiebes zorgt voor 1-2tje, Vos derde

Onverslaanbare Vollering dendert naar eerste nationale titel, Wiebes zorgt voor 1-2tje, Vos derde

Demi Vollering heeft met grote overmacht het NK wielrennen bij de vrouwen gewonnen. In een spectaculaire race in Limburg reed ze bij het ingaan van de slotronde indrukwekkend weg bij de rest. Ze werd niet meer teruggezien...

Om 12.45 uur vertrokken de vrouwen voor een koers van 153,1 kilometer. Eerst moest er vanuit Valkenburg een grote lus worden gereden, in de richting van de finishlijn in Sittard. Daar lagen vervolgens nog vier lokale rondjes van 18,6 kilometer klaar.

Van Vleuten en Vollering al rap vooraan

Na een rustige start werden de eerste klimmetjes vanuit Valkenburg meteen aangegrepen om koers te maken. Annemiek van Vleuten ging meermaals op de pedalen staan, omdat zij van alle deelneemsters het meeste baat had bij een zware wedstrijd. Ze slaagde er uiteindelijk in om weg te komen, maar haar grote rivaal Vollering zat namens SD Worx in het wiel.

Van Vleuten en Vollering reden in een lastige fase maximaal een halve minuut weg, maar Jumbo-Visma liet het allerminst gebeuren. De ploeg van titelverdedigster Riejanne Markus deed een ferme inspanning en bracht zo een groepje terug. Na dik vijftig kilometer lag alles wel uit elkaar, maar keerde de rust uiteindelijk wel terug.

Peloton laat Van Agt en Peperkamp ver weg rijden

Dat was het moment voor Eva van Agt (Jumbo-Visma) en Esmée Peperkamp (Team DSM) om te versnellen. De twee vonden elkaar, draaiden goed rond en in het peloton had even niemand zin om het heft in handen te nemen. Op die manier passeerden we de finishlijn een eerste keer met een verschil van al drie minuten. Een ronde later stond er zelfs 4.20 minuten op de teller.

Er moest iets gebeuren en het was SD Worx dat z'n verantwoordelijkheid nam. Femke Markus werd opgeofferd om een ronde vol gas te geven en in haar eentje bracht ze het verschil van vier minuten terug naar twee. Zo was alles plots weer speelbaar, met nog twee lokale rondes voor de boeg. Met ook Human Powered Health verrassend op kop van het peloton, wisten Van Agt en Peperkamp steeds beter dat het niet voor hen ging zijn.

Vollering vliegt weg van de rest

Lang leek het scenario getekend, totdat op 25 kilometer van de streep de tank bij Markus wel leeg was en even niemand wilde overpakken. Vollering wachtte dit keer niet en versnelde. Ze kwam niet weg, maar zorgde er wel voor dat Markus even adempauze kon nemen. Met haar laatste beetje energie slingerde Femke de motor weer aan en reed ze het peloton tot op een minuut van het leidende duo.

Op de voorlaatste beklimming van Watersley ging Vollering nog eens aan en dunde ze de groep verder uit. Het gaatje naar de leiders was nu plots speelbaar en met nóg een versnelling denderde Vollering over Van Agt en Peperkamp heen de slotronde in. Van Vleuten wist dat ze nu de oversteek moest maken, maar kwam niet in het wiel van haar landgenote. Vollering had zestien seconden te pakken en leek gevlogen, helemaal toen Van Vleuten in een groepje terecht kwam dat niet briljant samenwerkte.

De koers was gelopen. Vollering reed alleen maar verder weg en Jumbo-Visma kreeg het met Van Vleuten niet aan de praat bij de groep erachter. SD Worx reageerde met een sterke Wiebes bovendien op alles. Zij gingen strijden om zilver, met Vollering die haar handen in de lucht mocht steken voor haar eerste nationale titel op de weg.

Uitslag NK wielrennen 2023 - vrouwen wegwedstrijd

Results powered by FirstCycling.com

Lees het NK wielrennen voor vrouwen terug in onze liveblog

Laad de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je mobiele pagina of app.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws