Marianne Vos pakt ritzege en geel in knaller van een finale in Tour de France Femmes Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Marianne Vos pakt ritzege en geel in knaller van een finale in Tour de France Femmes

Marianne Vos pakt ritzege en geel in knaller van een finale in Tour de France Femmes

Marianne Vos heeft haar slag geslagen in de ontzettend nerveuze tweede etappe van de Tour de France Femmes. Een serie valpartijen en harde wind zorgde er in de finale voor dat de koers helemaal ontvlamde.

Met een mogelijke kans op waaiers beloofde het een nerveuze etappe te worden. Vier vrouwen wilden dat gedoe voor zijn, waaronder drie Nederlandse dames: Femke Gerritse (Parkhotel Valkenburg), Sabrina Stultiens (Liv Racing) en Marit Rooijakkers (Human Powered Health) kregen Rotem Gafinovitz, een dame uit Isräel, met zich mee.

Gerritse mocht de bollentrui van haar ploeggenote Femke Markus verdedigen en slaagde daar wonderwel in, waardoor de bergtrui in ieder geval in het bezit van Parkhotel Valkenburg zou blijven.

Van Dijk doet eerste waaierpoging

Op tachtig kilometer van de finish ondernam Ellen van Dijk een eerste poging om het peloton op een lint te trekken. Het peloton vertoonde wel wat scheurtjes, maar uiteindelijk kwam alles weer bij elkaar. Desondanks betekende het wel het einde van de kopgroep en het begin van een nerveuze fase.

Het hele peloton wist dat er op dertig kilometer een belangrijk punt was waarop de wind draaide, wat jammer genoeg ingeluid werd door enkele zware valpartijen. Favorieten als Amanda Spratt, Kristen Faulkner, Cecilie Uttrup Ludwig, Pauliena Rooijakkers, Krista Doebel-Hickock en Marta Cavalli verloren tijd door het geweld en de crashes. Ook Van Dijk ging - zonder al te veel erg - tegen het asfalt.

Op twintig kilometer van de finish zagen we plots een aanval van wereldkampioene Balsamo, die samen met Vos, Elisa Longo Borghini, Silvia Persico en Kasia Niewiadoma naar de eerder ontsnapte Maike van der Duin reed. Dit bleek de prelude van een half uur waaierspektakel, daarachter werd het peloton in stukken uiteen geslagen.

Van Vleuten in de verdrukking

Gele trui Wiebes had de slag gemist, maar het was lastig om te ontdekken wie waar reed in deze chaos. Wat wel zeker was, was het feit dat Movistar (klassement Van Vleuten) en DSM (Wiebes) achter de ontsnapte dames aan moesten. SD Worx deed er later ook nog een schep bovenop, maar de samenwerking was over het algemeen niet heel goed. Dit kwam mede door afstoppend werk van Jumbo-Visma.

De zes koploopsters wisten op vijf kilometer van de aankomst dat één van hen hier de zege zou gaan pakken, maar ze bleven goed doorbeuken. Het linkeballen bleef lang uit, mede doordat Balsamo deels voor het klassement van Longo Borghini reed. Dit bleek het geval, want Longo Borghini denderde de laatste kilometer in met de overige dames in haar wiel. In de sprint was het vervolgens een koud kunstje voor Vos, die ook de gele trui pakt.

Uitslag etappe 2 Tour de France Femmes 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 2 Tour de France Femmes 2022 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Refresh dan uw browser of druk op F5!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws