Simon Yates oppermachtig in Baskische eendagswedstrijd Prueba Villafranca - Ordizakio Klasika Wielrennen
Wielrennen

Simon Yates oppermachtig in Baskische eendagswedstrijd Prueba Villafranca - Ordizakio Klasika

Simon Yates oppermachtig in Baskische eendagswedstrijd Prueba Villafranca - Ordizakio Klasika

Simon Yates heeft de Prueba Villafranca-Ordizakio Klasika weten te winnen. De coureur van BikeExchange-Jayco plaatste zijn aanval op de beslissende strook bergop, waarmee hij iedereen zijn hielen liet zien.

Dat het wielerpeloton een circus is dat nooit stopt, bewezen ze wel in het Baskenland: amper één dag na het afronden van de Tour de France stond hier al de Prueba Villafranca-Ordizakio Klasika op het programma, met dikke rijen Baskische wielerfans langs het parcours.

Vijf renners maakten onderdeel uit van de vroege vlucht in deze wedstrijd: Alexander Cataford (Israel-Premier Tech), Julen Irizar (Euskaltel-Euskadi), Marcos Jurado (Electro Hiper), David Martin (EOLO-Kometa) en Edwin Torres (Java Kiwi). Zij kregen maximaal twee minuten voorgift, daar Astana Qazaqstan Team de controle nam in het peloton.

Koplopers hard ten val, favorieten roeren zich vroeg

Op zestig kilometer van de finish voltrok zich een drama in de kopgroep: Irizar schoof plots hard onderuit en nam Cataford mee in zijn val, waarop de Canadees de koers moest verlaten. De twee kwamen overigens nog goed weg, daar Irizar bijna overreden werd door een auto.

Enkele minuten later brak BikeExchange-Jayco de boel open in het peloton, in dienst van kopman Yates. Dit had resultaat, want de kopmannen roerden zich al vrij snel. Grote namen als Juan Ayuso en Vincenzo Nibali nestelden zich aan het front, waardoor er uiteindelijk een kopgroep van drie ontstond: Ayuso, Yates en Astana-renner Samuele Battistella sloegen een gat.

EF Education-EasyPost en Movistar neutraliseerden deze poging, maar de toon was gezet voor een spannende finale. Op elf kilometer van de finish ging Yates all in met een aanval bergop, waarop de concurrentie niet direct een antwoord had.

De Brit nam met de klap twintig seconden voorsprong, waarmee hij zich bergop in ieder geval de sterkste toonde in deze wedstrijd. Yates, die deze week zijn contract bij BikeExchange verlengde, stortte zich vervolgens in de afdaling naar de finish, om op die manier de achtervolgende groep achter zich te houden. Dion Smith maakte het feest van de ploeg compleet door tweede te worden.

Uitslag Prueba Villafranca - Ordizakio Klasika 2022

https://firstcycling.com/race.php?r=207&y=2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws