Oersterke Van Vleuten rekent na ongewone finale verrassend af met Vollering Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Oersterke Van Vleuten rekent na ongewone finale verrassend af met Vollering

Oersterke Van Vleuten rekent na ongewone finale verrassend af met Vollering

Annemiek van Vleuten heeft de Omloop Het Nieuwsblad voor dames weten te winnen. De renster van Movistar boorde de hele dag op kop en leverde met haar zege een mooi gebaar van vechtlust voor Amy Pieters af.

Enkele uren na de mannen was het aan de vrouwen om hun Omloop Het Nieuwsblad te starten. Het duurde lang voordat er een kopgroep ontstond, maar uiteindelijk was het een duo, Svenja Betz (IBCT) en Emily Newsom (EF Education), dat een gaatje pakte.

Tempodames Reusser en Van Dijk vallen aan

Even later vonden nog enkele rensters de aansluiting, maar in de heuvelfase barstte de koers pas echt los. Vier zeer gevaarlijke outsiders sloegen een gat: Ellen van Dijk (Trek-Segafredo), Liane Lippert (Team DSM), Anna Henderson (Jumbo-Visma) en Marlen Reusser (SD Worx) waren de namen en binnen mum van tijd pakte dit kwartet een mooie voorsprong.

Met hardrijdsters als Van Dijk en Reusser was het aanpoten voor de overige dames vooraan, terwijl de achtervolging wat stokte. Op een gegeven moment hadden de dames een minuut, maar richting de beslissende Kapelmuur knabbelde het peloton er nog de helft vanaf.

Op die Kapelmuur moest Henderson lossen, zij zou dus niet voor de tweede Jumbo-Visma-zege op deze dag zorgen. In de achtergrond namen Vleuten en Vollering de benen in het peloton, zij waren dus de twee sterkste dames in het peloton. In de afzink vond ook Kopecky bijna nog de aansluiting, de hele koers kwam als een accordeon terug in elkaar.

Ook bij dames beslissing op de Bosberg

Op de Bosberg was het uiteraard Van Vleuten die alles nog op een lint trok, de dames van SD Worx krompen volkomen ineen bij het tempo van de veelvraat van Movistar. Enkel Vollering kon volgen en de gekende SD Worx-tactiek uitspelen: in het wiel zitten en wijzen op de ploeggenotes die daarachter zitten.

Van Vleuten heeft jaren ervaring met dat ploegenspel en bleef dus ook stug doordoen, terwijl Reusser en Kopecky vanuit de achtergrond nog wat druk probeerden te zetten. Vollering wist dat ze normaal gesproken sneller is dan Van Vleuten en zat dus in een zetel. Van Vleuten trok op twee kilometer van de meet haar mond open richting de renster van SW Worx, maar die vroeg zich af waarom.

Aan de finish was het klip-en-klaar: Vollering zou normaal gesproken winnen, maar het was Van Vleuten die met wind op kop aanging en het volhield tot de finish. Bizar, hoe sterk. Vijftien kilometer op kop met iemand in je wiel, en dan alsnog winnen. Chapeau.

Uitslag Omloop Het Nieuwsblad vrouwen 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws