Valverde beloont harde werk Movistar met winst in koninginnenrit Gran Camiño Wielrennen
Wielrennen

Valverde beloont harde werk Movistar met winst in koninginnenrit Gran Camiño

Valverde beloont harde werk Movistar met winst in koninginnenrit Gran Camiño

Alejandro Valverde heeft zaterdag de koninginnenrit in de Spaanse rittenkoers Gran Camiño gewonnen. Op de laatste klim kon de ervaren Spanjaard samen met zijn ploegmaat Iván Sosa Michael Woods volgen, om vervolgens in de sprint de etappe naar zich toe te trekken. Woods begint zondag als leider aan de slottijdrit, maar voelt de hete adem van Valverde in zijn nek.

Na de finish op de loeisteile muur Mirador de Ézaro van dag twee mochten de renners opnieuw aan de bak op dag drie met de koninginnenrit. Het zwaartepunt lag in de finale met drie beklimmingen van eerste categorie, waarvan op de laatste gefinisht werd. Klassementsleider Woods en zijn ploeggenoten mochten zich dus opmaken voor een stevige werkdag.

Kopgroep met Bol krijgt weinig ruimte

Veel renners waren geïnteresseerd in de ontsnapping, waardoor het tempo vanuit de start erg hoog lag. Uiteindelijk vormde zich een kopgroep van acht renners, onder wie Jetse Bol (Burgos-BH. Verder namen ook Simon Geschke, Jose Herrada (beide Cofidis), Diego Camargo (EF Education-EasyPost), Carlos Canal (Euskaltel-Euskadi), Angel Fuentes (Burgos-BH), Davide Bais (EOLO-Kometa) en Stephen Basset (Human Powered Health) deel aan de vlucht.

De ontsnapping kreeg nooit veel ruimte van het peloton, waardoor ze met slechts een voorsprong van een kleine twee minuten aan de eerste van drie klimmen in de finale begonnen. Op de eerste beklimming werd al snel duidelijk wie vooraan het sterkste bergop waren. Dat waren de mannen van Cofidis: Geschke en Herrada.

Movistar maakt koers hard voor Sosa en Valverde

In het peloton nam Movistar het heft overtuigend in handen, waardoor het avontuur van het Cofidis-duo bij het opdraaien van de tweede klim, de Alto de Seragude, al voorbij was. De Seragude was vooral in de eerste drie kilometer loodzwaar, daar het percentage nimmer onder de tien procent lag. Movistar reed het peloton daar dan ook uit elkaar en zette een lead-out voor Sosa op.

Nadat de Colombiaanse klimgeit verschillende keren versnelde, konden slechts twee man aanvankelijk volgen. Dat waren zijn ploeggenoot Valverde en klassementsleider Woods. Uiteindelijk kon met de nodige moeite nog een groepje renners aansluiten.

Movistar vlamt richting laatste klim

Van hen koos Alexander Cepeda (Drone Hopper-Androni Giocattoli) gelijk de aanval. Waar de Ecuadoraan een mooi gat sloeg, werd hij snel weer teruggeroepen door Sosa. Op de 'vlakkere' laatste kilometers van de Seragude dikte de voorste groep vervolgens verder aan. Movistar kon dus vrijwel opnieuw beginnen. De Spaanse ploeg ging de uitdaging echter niet uit de weg en zette haar manschappen wederom op kop.

De voorste groep zette koers richting het laatste obstakel van de koninginnenrit: de Alto de Moura (7,9 km aan 7,5%). Net als bij de voorlaatste klim lag het zwaartepunt van de laatste klim ook in de eerste kilometers. De eerste twee gingen aan een gemiddeld stijgingspercentage van ruim tien procent. Na de klim volgde nog een korte afdaling richting de aankomst.

Door een technische afdaling en het hoge tempo van Movistar werd de groep op een lint getrokken richting het begin van de Alto de Moura. De eerste steile meters kwamen bij verschillende renners hard binnen. Zij moesten hun eigen tempo kiezen en de groep laten gaan. Movistar toonde zich weer dominant met drie renners vooraan, maar het tempo werd dit keer gemaakt door Jakob Fuglsang, in functie van Woods.

Woods valt aan, Movistar-duo houdt stand

Het werk van Fuglsang bleek een aankondiging van een aanval van Woods. Na een tweede demarrage geraakte hij aan kop met twee Movistar-mannen in zijn wiel: Sosa en Valverde. De Canadees stak met soepele pedaalslagen zijn geweldige vorm niet onder stoelen of banken. Sosa en Valverde gaven echter geen krimp. De eerste stelde zich vervolgens in dienst van zijn 41-jarige (!) ploegmaat, die in een sprint de beste kansen op ritwinst zou hebben.

Sosa cijferde zich in de laatste kilometers volledig weg, waarmee hij de terugkeer van achtervolgers zoals Mark Padun uitsloot. Valverde hoefde het klusje alleen maar te klaren, al moest hij opletten voor een late uitval van Woods. Die uitval kwam er echter niet, waarna de onverslaanbare (bijnaam Valverde) Woods er overtuigend oplegde in de sprint. Wel blijft Woods het klassement aanvoeren. Met de slottijdrit van zondag belooft het een spannende strijd te worden tussen Woods en Valverde.

Uitslag etappe 3 Gran Camino 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws