Pure wielertragiek in Burgos! Noorse aanvalster laat gegrepen, nare val Balsamo, Lotte Henttala wint Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Pure wielertragiek in Burgos! Noorse aanvalster laat gegrepen, nare val Balsamo, Lotte Henttala wint

Pure wielertragiek in Burgos! Noorse aanvalster laat gegrepen, nare val Balsamo, Lotte Henttala wint

De eerste, lastige etappe van de Ronde van Burgos bij de vrouwen is gewonnen door Lotta Henttala. De renster van EF Education First was de beste na een afmattende koers, waarin een relatief klein peloton overbleef aan de finish. Henttala is tevens de eerste leidster in de Spaanse wedstrijd. De slotfase werd ontsierd door een nare val van Elisa Balsamo.

Niks makkelijk inkomen! Bij de start van de Ronde van Burgos moesten de dienstdoende dames direct een pittige etappe trotseren. Onderweg lagen drie beklimmingen te wachten: de Alto de Coculina, de Alto de la Nuez en de Alto del Aguilon. Wie het profiel bekeek, zag echter zomaar dubbel zoveel piekjes op de kaart, hetgeen betekende dat er veel meer geklommen moest worden. Ook voor de finish lagen nog enkele listige hellingen. Het kon op papier dus veel kanten op met deze etappe.

Kopgroep blijft uit, wind speelt zijn rol

De eerste zestig kilometer van de dag gingen in gestrekte draf en leverden géén kopgroep op. Op zestig kilometer van de finish was het peloton nog steeds compleet. Hierdoor werd het alsnog een chaos, ongeveer halverwege de etappe. Het peloton kreeg namelijk wel trek in koers en de wind stond goed. Hierdoor ontstonden er waaiers en brak het peloton in stukken. Al gauw had een deel van alle deelneemsters een minuut voorsprong op een ander peloton en was de slag geslagen.

De rust keerde weder op de Alto de Nuez. Hier ging Katrine Aalerud er vandoor. Zij pakte rap een voorsprong van twee minuten, maar leek aan een hopeloze solo te beginnen met nog vijftig kilometer te gaan. De Noorse hield echter verdraaid lang stand en overleefde ook de laatste klim. Claire Steels belandde namens Movistar niet meer dan in een chasse patate achter de koploopster. Aalerud had nog 2.30 minuut over met nog vijftien kilometer te gaan.

Noorse surprise kachelt maar door, Vollering en Reusser

In het peloton keerden nog wel wat rensters terug van achteren, maar kwam een achtervolging niet echt op gang. SD Worx-Protime en Lidl-Trek waren logischerwijs de belangrijkste blokken, maar veel organisatie kwam er niet. Met nog acht kilometer had Aalerud nog steeds 1.50 minuut! In de slotfase reden de rivaliserende ploegen - pikant genoeg met vereende krachten - nog een hoop van de voorgift af. Uiteindelijk gingen Marlen Reusser en Demi Vollering kop over kop. Toen ging het toch écht hard met Aalerud.

Op vijf kilometer voor de meet waren de laatste echte hoogtemeters voorbij, maar was de voorsprong ook gehalveerd tot een dikke vijftig seconden. Namens Canyon//SRAM ging Skalmiak Sojka in de tegenaanvalen en hierdoor raakte het peloton toch weer op hol! Ging de Noorse het halen? Het antwoord was nee, ze viel volledig stil in de laatste twee kilometer. Tragische beelden van een opgevreten underdog. In de laatste kilometer ontsnapte een nieuwe renster: Carina Schrempf.

Zij hield dapper vol, maar werd vlak voor de meet toch ingelopen. In de sprint was uiteindelijk Henttala de verrassende sterkste in de chaos. Zij kwam over de meet, ruim voor Schrempf, die tweede werd. Lorena Wiebes werd derde na een late jump. Zij moest uitwijken voor een naar moment. Even daarvoor was Elisa Balsamo erg hard gevallen in de hekken. Een bizarre finale in Burgos.

Uitslag etappe 1 Ronde van Burgos

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news